0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

Szijjártó Péter köszöntőjében azt mondta, hogy elementáris változások zajlanak a világban. Magyarországnak meg kell találnia ebben a folyamatban azt az utat, amelyet járva e változások nyertese lehet. Ennek elengedhetetlen feltétele a gazdasági és diplomáciai együttműködés, amit Szerbiával is sikerült kialakítania az elmúlt 2 évben.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a külhoni magyarok szülőföldön maradását segítő gazdaságfejlesztési program sikertörténet. A program lényege, hogy „erőforrásként tekintünk a nemzeti közösségeinkre, és nem hátrányként”.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első 3 esztendeje alatt 10 426 pályázatot támogattak összesen 38,3 milliárd forinttal, amivel 75,4 milliárd forint összértékű beruházás valósult meg a Vajdaságban.

A vajdasági magyarság nem elválasztja, hanem összeköti a két nemzetet, annak érdekében, hogy mindenki a saját szülőföldjén találja meg a boldogulását. Ma már nem az új munkahelyek száma jelenti a gazdasági sikert, hanem azok technológiai fejlettsége is számít a versenypiacon – tette hozzá a miniszter. Felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar kormány által elfogadott stratégia első lépcsőjeként 10 milliárd forintos támogatási keretet hoztak létre a Szerbiában beruházó magyar vállalatok számára. Mint elmondta, a KITE Zrt. Magyarország egyik vezető mezőgazdasági vállalata, amely most Szerbiába is elhozta a hagyományokra építő, modern technológiát felhasználó lendületet. Hozzátette, hogy a magyarországi vállalatok külföldi terjeszkedése egyaránt jó hatással van a befogadó ország és Magyarország gazdaságára.

Pásztor István a vajdasági magyarság sikereként értékelte a KITE és a Gebi topolyai terjeszkedését, és köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, illetve a szerb kormánynak, hogy felismerte a mindkét országnak előnyt hozó gazdaságfejlesztési projekt jelentőségét.

Guba Sándor, a KITE Zrt. elnöke elmondta, hogy a KITE, Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora Topolyán 1,8 hektáros területen kezdte meg működését, és három lépésben tervezi továbbfejleszteni tevékenységét:

– Topolyán egyelőre 400 négyzetméteres irodában, 100 négyzetméteres raktárban és 850 négyzetméteres géptárolóban kezdjük meg a tevékenységünket.

Most kialakított központunk 900 ezer eurós beruházását mintegy 170 ezer euró értékben támogatta a Prosperitati Alapítvány, illetve további kamattámogatásban részesültünk, valamint az OTP Bank szerbiai leányvállalata biztosította a beruházás megvalósításához szükséges kölcsönt – mondta el Guba Sándor, majd köszönetet mondott a topolyai önkormányzatnak a logisztikai központ beindításához nyújtott támogatásért. A KITE Zrt. 2016-ban kezdte meg a terjeszkedést Szerbiában, és olyan világcégek kizárólagos forgalmazója, mint a John Deere és a JCB.

Ozsvár Tihamér, a 360 dolgozót foglalkoztató csantavéri Gebi Kft. egyik tulajdonosa a napraforgó feldolgozására alkalmas nagy kapacitású tároló felavatása alkalmából megköszönte a magyar kormány segítségét, aminek köszönhetően 10 százalékkal tudták növelni a vállalat termelékenységét:

– Óránként 400 tonnányi napraforgót tudunk majd átvenni Topolyán, és mindössze 5 munkanap alatt fel tudjuk tölteni a tárolókat. A beruházás értéke 9 millió euró, amire 2 millió 250 ezer eurós önrész biztosítása mellett a Prosperitati Alapítványtól 4 millió 5 ezer euró értékben kaptunk vissza nem térítendő támogatást, valamint kamattámogatott kölcsönt vettünk fel az OTP Banktól. Ezzel 75 új munkahely nyílt Topolyán – nyilatkozta Ozsvár Tihamér.

Juhász Bálint, a vajdasági gazdaságfejlesztési program lebonyolításáért felelős Prosperitati Alapítvány ügyvezetője kifejtette, hogy

a magyar állam Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programja keretében az elmúlt 3 évben csak a Vajdaságban, több, mint 10 ezer sikeres pályázó kapott kis összegű vissza nem térítendő támogatást.

A KITE topolyai terjeszkedése a középkategóriás vállalkozásfejlesztési, a Gebi telephelye pedig a Prosperitati Alapítvány 23 nagyszabású gazdaságfejlesztési programjának eddigi legnagyobb, kilencedikként felavatott beruházása.

 

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu 
honlap tájékoztat.

A magyar kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség közös vajdasági gazdaságfejlesztési programjára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban megemelte a keretösszeget.

A 2016–2018-as évekre vonatkozó programban a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztésére fektették a legnagyobb hangsúlyt. A cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, illetve a folyamat visszafordítása volt.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság