Back to top

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

Ha elhatározzuk, hogy nem használunk vegyszereket,  nem nehéz megálljt parancsolni a vegyiparnak és termékeinek, mindössze annyit kell tenni, hogy a régi bevált, természetes módszereket kell követni. A biokertész a megelőzésben érdekelt, nem pedig a kezelésben, ezért kezdjük a magvaktól a saját paradicsomot termeszteni. A magvakat lehetőleg a saját magunk terméséből, vagy pedig olyan megbízható termelőtől, vagy üzletből vásároljuk, ahol biztosan nem használnak vegyszereket a gyümölcsök és zöldségek előállításához.

A vetéssel nem kell sietni, mert ha túl korán vetjük, a termő időszakra fogékonnyá válhatnak a megbetegedésre, vagy a kártevők okozhatnak gondokat.

Célszerű az elején fólia alatt, vagy üvegházban termeszteni, mert a kedvező magas hőmérséklet élvezetes termést eredményez.

A paradicsom magvakat csak késő márciusban vetjük, amikor a nappalok már hosszabbak és a levegő is egyre melegebb. Vermikulitot, perlitet, vagy homokot tartalmazó szubsztrátumot használjunk, szitált komposzt földdel keverve. Ez laza és jól szellőzik. A magvakat egyenletesen terítjük és hidratáljuk.

A magvak kb. 24 ° C-on 5-10 nap után csíráznak. A palántákat ajánlott kissé hűvösebb, 18 C° -os és nem túl napos helyen tartani. A fény elegendő lesz számukra, nem nyúlnak túl sokat, és gyökereik megerősödnek. Ekkor kis műanyag dobozokba szétültetjük a fiatal palántákat.

Ha a palánták megerősödtek, kiültethetjük a szabadba. Ha nem szeretnénk a csíráztatással és a palántákkal bajlódni, akkor biokertészetből érdemes palántát vásárolni. Az sem gond ha nem rendelkezünk nagy kerttel, vagy a kertünkben nem megfelelően jó a talaj, akkor választhatjuk a következő módszert:  a palántákat a  aljuktól megfosztott kettős edénybe ültetjük, amit 20 literes virágföld zsákokba helyezzük bele. Még a magas paradicsomfajta is szépen fejlődik majd az erkélyen és a teraszon is. A növény számára legalább 70 cm-nyi növekedési teret kell biztosítani.

A talajra ültetett magas fajtákat futtassuk fel zsinórra vagy karóra. A paradicsomkezdeményt a száron hagyjuk, az oldalhajtásokat pedig távolítsuk el. A termőföldet mulcsolhatjuk szalmával, vagy fűnyesedékkel, hogy ne száradjon ki.

Törpe fajtákat és a koktél paradicsomokat 3-5 literes cserépbe ültessük,

amiben komposztált trágyával kevert kerti talajt töltsünk fele-fele arányban. A palántákat egyenként ültessük.

A paradicsom vízigényes növény. Az ültetés helyének megfelelően válasszunk öntözéses módszert, ami lehet csepegtetős, tömlős, vagy kannás.   

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/ladnydom.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyben a tölgyek

A világkereskedelem napjainkra hihetetlenül kiterjedt és felgyorsult. Az év minden percében repülők, vasúti szerelvények és óriás tengerjáró hajók szállítják az árut a világ legkülönbözőbb pontjaira. A globális áruforgalomnak a nyilvánvaló előnyei mellett bőven vannak „mellékhatásai” is, például az idegenhonos növénykárosítók behurcolása, terjesztése.

Csak természetesen

Aranygombos Telkibányát, a hajdanvolt virágzó bányavárost és környékét a középkori leírások roppant erdőségekkel, gazdag aranybányákkal jellemezték. Az arany- és ezüstbányák mára kiapadtak, a roppant erdőség azonban – hála sok-sok erdészgeneráció lelkiismeretes munkájának – megmaradt, és folyamatosan gyarapodik.

Bármilyen furcsa, megéri kipróbálni – Növényvédelmi előrejelzés 45. hét

A házikertekben is egyre inkább terjedőben van a forgatás vagy ásás nélküli talajművelés, amikor a talajt csupán a vetés mélységéig lazítjuk fel, a termőréteg többi részében pedig az aktív talajéletre bízzuk az optimális talajállapot kialakulását és fennmaradását. Ásni csak indokolt esetben szabad. Próbálják ki, megéri, mert a talaj egészséges állapota hosszú távon csak így tartható fenn.

Díszfák szabadföldi nevelése

A faiskolai tevékenység két évszázados múltra tekint vissza, hazánkban jelenleg mintegy 2500 hektáron 335 gazdasági egység termeszt fás szárú dísznövényeket. A díszfaiskolai nevelés célja, hogy a vonatkozó szabványi előírásoknak és a vevők igényeinek megfelelő méretű, fajú, illetve fajtájú, az átültetés utáni zavartalan fejlődéshez kellő gyökérzettel rendelkező növényeket kínáljanak.

Retekfélék minden évszakra

Az őszi-téli, valamint a kora tavaszi időszakban egyik kedvelt zöldségfélénk a retek. Általában kenyér mellé fogyasztjuk, de frissítő ízt ad különféle saláták összetevőjeként is. Néhány éve népszerű a pár napos reteknövénykék fogyasztása is.

Sansevieria a november hónap növénye

Könnyen gondozható szerény igényű növény, nevelésével senki nem tud kudarcot vallani. Ráadásul az utóbbi években újra divatba jött, egy mutatós kaspóban minden modern otthon trendi kiegészítője lehet.

Éghajlatváltozásra hangolva - Hormonszabályozott gyökérnövekedés

Számos kutatási projektnek a témája, hogy a növények hogyan alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz és az egyre nagyobb szárazságstresszhez. A müncheni Műszaki Egyetemen (TUM) Caroline Gutjahr, növénygenetika professzor és csapata a növényi hormonok hatását elemezte a gyökerek növekedésére.

Ha ősz, akkor sütőtök – ezúttal Szupermenta módra

A Szupermenta program szezonális tesztjében összesen 11 hazai termesztésű tököt vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A ma már „klasszikusnak” számító hét kanadai sütőtök mellett négy eltérő fajtájú, de szintén étkezési célra szánt tök kedveltségét is tesztelték. Összességében elmondható: amellett, hogy finomak, biztonságosak is a magyar termesztésű sütnivaló tökök.

Krizantém: a koronavírus miatt kevesebbet termesztettek, de nincs hiány belőle

A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága a krizantém. A nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, 70 százalékban ezt vásárolják, de a – teniszlabda nagyságú – közép-nagy virágúak iránt is folyamatosan nő az igény.

Fehér agroszövet segíti az alma színeződését

Az alma köztudottan az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs, az élénk keresletnek megbízható termesztési módszerekkel, intenzív ültetvényekkel és jó minőséggel lehet megfelelni. Ehhez mind több speciális anyagot használnak. Minőségi problémát okozhat a napégés, az egyenetlen színeződés, ráadásul invazív károsítók is veszélyeztetik a termesztést szerte a világon.