Back to top

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

A baromfiágazatot mintegy 14 milliárdos beruházási értékkel az üdítőital-ásványvízgyártás követi, a harmadik pedig 12,3 milliárddal a kenyér és friss pékáru gyártás.

Az élelmiszeripari beruházások értéke a 19 főnél többet foglalkoztató vállalkozások körében - az előzetes adatok alapján - összességében 9 százalékkal alacsonyabb volt 2018-ban, mint 2017-ben.

A tárgyévhez képest a saját forrás ötödével, az egyéb (társvállalati, önkormányzati) hozzájárulás pedig negyedével csökkent.

A finanszírozási formák közül legnagyobb mértékben az egyéb kölcsön (+38 százalék) és a banki hitel (+36 százalék) nőtt 2018-ban az előző évhez képest.

Ezt követte a támogatások (+20 százalék), illetve a lízingelt berendezések értékének növekedése(+14százalék). A beruházásokat 2018-ban is nagyrészt saját erőből (66 százalék) finanszírozták a vállalkozások: míg 2017-ben ez az arány 76 százalékvolt. A támogatások aránya a beruházásokban 2, a lízingelt berendezéseké pedig 1 százalékponttal emelkedett.

A banki hitel a 2017. évi 13 százalékról 2018-ra 19 százalékra emelkedett.

A beruházások összetétele a következőképpen alakult: az élelmiszeripari beruházásokra fordított teljes összeg 65 százalékát gépekre és berendezésekre, 26 százalékát épületekre és építményekre, 5 százalékát járművekre fordították 2018-ban. Ezek az arányok 2017-ben 61:30:6 voltak.

Az élelmiszeripari beruházások teljesítményértékének eloszlása 2018-ban

A beruházások közül az épületek és egyéb építményekre fordított beruházások értéke csökkent a legjelentősebben, 20százalékkal, ezt követték a járművek 18, majd a gépekés berendezések 3 százalékkal.

A legnagyobb értékű beruházások (baromfihús-feldolgozás,az üdítőital-, ásványvízgyártás, a keményítőgyártás, az édességgyártás, valamint a kenyér, friss pékáru gyártás szakágazatokban) az összes élelmiszeripari beruházás 41 százalékát tették ki.

A jelentést tett vállalkozások közül a beruházás értéke alapján a 10 legnagyobb a teljes élelmiszeripari beruházás 36 százalékát fedte le több mint 60milliárd forint értékben.

Forrás: 
www.aki.gov.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az orosz csirkelábak Kínába mennek

Elképesztő méretű lehet az elkövetkező években az oroszok kínai baromfiexportja, várhatóan eléri a 150 000 tonnát. A legnagyobb lehetőséget a csirkelábak, combok és szárnyak értékesítésében látják.

Az uniós élelmiszerek döntően növényvédőszer-mentesek

Megjelent az Európai Unió 2017-es éves jelentése a növényvédőszer-maradékokról. A vizsgálatok alapján a minták 95,9 százaléka növényvédőszer-mentesnek vagy a szabályozási határérték alatti tartalmúnak bizonyult.

Itt a grillszezon, a Nébih a debreceniket vizsgálata

A grillszezon kedvelt termékeit, debreceni húskészítményeket vizsgált a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Élelmiszerbiztonsági szempontból a 20 különböző termék mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetni az előállítókat.

50 millió liter energiaitalt iszunk egy év alatt

Júliusban és augusztusban, a fesztiválszezon alatt tetőzik az energia- és sportitalok fogyasztása. 2018. június és 2019. május között közel 32 milliárd forintért vásároltunk a kategóriából, ami 15 százalékos értékbeli növekedést jelent az előző évi azonos időszakhoz képest.

Laborhús után itt a labortej

A tejből származó fehérjékből készült termékek éves kereskedelme több millió dollárra rúg. Mi lenne, ha ezeket a termékeket tehenek nélkül is elő lehetne állítani?

Kamilla, bodza, csalán – Gyűjtésre fel!

Magyarországon a legfontosabb gyűjtött gyógynövények közé tartozik a kamilla, a bodza, a csalán, a vadgesztenye, a cickafark, a hársvirág és a csipkebogyó – derül ki a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ (NAIK) az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) gyógynövényfelvásárlási statisztikájából.

Emelkedtek a bérek az agráriumban

Az első negyedévben 15 százalékkal emelkedtek a nettó átlagkeresetek a mezőgazdaságban, miközben a foglalkoztatottak száma csaknem 6 százalékkal csökkent éves összevetésben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első negyedéves nemzetgazdasági összesítéséből.

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

Egyre kelendőbbek a "fenntartható" termékek Németországban

Évről-évre népszerűbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.

Kismértékben csökken a világ ipariparadicsom-termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.