Back to top

A csapadék mellé a meleg is megérkezett

A csapadék már nem hiányzik a talajokból, és a hétvégén lassan a meleg is megérkezett, amire az intenzív fejlődésben levő vegetációnak most igen nagy szüksége van. Az előttünk álló héten is folytatódik, a mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás.

Az elmúlt hét második felében a megelőző időszakhoz képest szárazabb idő uralkodott, majd vasárnap estétől hétfő reggelig ismét egy nagy kiterjedésű csapadékzóna vonult át az ország nagy részén, melyből az északkeleti és délnyugati tájak kivételével sokfelé hullott 10 és 30 mm közötti mennyiség, de Csongrád megyében többfelé a 40 mm-t is meghaladó eső öntözte a talajt - elemez a met.hu.

Ezzel együtt az elmúlt egy hétben csak a Nyírség és a Hajdúság területén hullott kevés, 5 mm-t sem elérő csapadék, ugyanakkor az ország déli és középső részein a 30 mm-t, délen néhol az 50 mm-t is meghaladta a heti csapadékösszeg.

Ennek megfelelően a talajok felső rétege is csak átmenetileg száradt valamelyest a hétvégén, de hétfő reggelre ismét sárossá, vízzel telítetté vált a felső talajréteg, és a felső 50 cm-es réteg nedvességtartalma is jellemzően 80% fölött van az országban, ennél szárazabb talajok északkeleten és foltokban a Tiszántúlon fordulnak elő. A Körösök mentén, helyenként a Tisza mentén és a Kiskunság déli részén is megjelent a belvíz. A nedvesség lassan az alsóbb rétegekbe is leszivárog az 50-100 cm közötti talajréteg nedvességtartalma is országszerte 60% fölötti, de foltokban vannak a teljes felső 1 méteres rétegen telített talajok is.

A hőmérséklet a múlt hét első felében jelentősen elmaradt az ilyenkor megszokott értékektől, és még csütörtökön és pénteken is 20 fok alatt alakultak a maximumok és 10 fok alatt a minimumok az ország nagy részén.

A hétvégére érkezett meg a melegedés, ekkor már 13-18, majd 15-20 fok között alakultak az átlaghőmérsékletek, ami a május közepi sokéves átlagnak felel meg. Az 5 cm-es talajhőmérséklet is a hét közepi 10-14 fokos értékekről vasárnapra 15-20 fokra emelkedett.

A hűvös idővel érkezett csapadék után nagy szüksége van a melegre is minden növényi kultúrának. Az őszi vetések fejlődése felgyorsult, a kalászhányás körül és a becőképződés fenológiai fázisában megfelelő vízellátottság áll rendelkezésre. A kukorica és a napraforgó vetése gyakorlatilag befejeződött, az előbbi jellemzően 1-3, míg utóbbi 2-4 leveles állapotú állományai a meleg hatására intenzív fejlődésbe kezdenek. A gyümölcsösökben is gyorsan fejlődik a termés. A csapadékos, párás idő azonban a gyomoknak és a megbetegedéseknek is kedveznek, a melegedés hatására ezek gyors elszaporodására lehet számítani, fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

Mi vár ránk?

Az előttünk álló héten mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított, változékony időre van kilátás. A változóan felhős ég mellett mindenütt lesznek hosszabb napos időszakok is.

Záporok, zivatarok a jelenlegi számítások szerint péntek kivételével minden nap előfordulnak majd valahol az országban.

A csapadék heti mennyisége 5 és 20 mm között várható, északon és a Dunántúlon, illetve intenzívebb zivatarok által érintett területeken várható a nagyobb mennyiség. Permetezéshez a hét első felében a kora esti órák lesznek leginkább alkalmasak, napközben sokfelé lesz élénk, helyenként erős a szél, majd péntektől mérséklődik a légmozgás, és a déli, kora délutáni órákban is csak helyenként élénkül meg a szél. A legmelegebb órák hőmérséklete a hét nagy részén 18 és 23 fok között alakul, majd a hétvégére kissé tovább melegszik az idő, és már mindenütt 20 fok fölött alakulnak a maximumok. A hajnali hőmérséklet a felhőtlen tájakon még 10 fok alá csökken, máshol 10-14 fok között várható. Az 5 cm-es talajhőmérsékletben nem várható számottevő változás a héten, maradnak a 15-20 fok közötti értékek.

Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

Elültették a főváros tízezredik fáját

Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját pénteken a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el.

Lassan jönnek rá, hogy ez a növény jelenti a jövőt

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai eseményen. A kukoricával jól konkuráló cirok előtt ugyanakkor nagy jövő állhat.

Áttörést jelentő génfelfedezés az árpában

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói egy, a szárazságtűrésért felelős gént fedeztek fel az árpában, amely a tudósok reményei szerint segíthet majd ellenállóvá tenni a növényeket az éghajlatváltozás negatív hatásaival szemben.

NAK: a repce vetését segíti, a napraforgó betakarítását nehezítette a csapadékos idő

Segíti az őszi káposztarepce vetését az elmúlt napok csapadékos időjárása, azonban a napraforgó betakarítását valamelyest nehezítette - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI érdeklődésére.

Nagy területhez kellenek a nagy gépek

A precíziós gazdálkodás egyebek mellett méretcsökkenést is jelent. Van-e ezeknek az óriás gépeknek jövője – kérdeztük a Bábolnai Gazdanapok gépkiállítói standján dr. Virág Istvántól, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzserétől.

A növényt kérdezik

A Bábolnai Gazdanapok központi témája a precíziós gazdálkodás, annak gyakorlati megvalósításáról kérdeztük Virág Istvánt, az Agrotec Magyarország termékmenedzserét. Kínálatukban a legegyszerűbb automata vezetéstől a teljesen komplex, valós idejű szabályozásig találhatók berendezések. A kiállításon élénken érdeklődtek a gazdák a precíziós megoldások iránt, egyelőre még csak a belépő szinten.

A klímaharc legnagyobb kihívása a termőtalaj minőségének megóvása

Az agrárium az éghajlatváltozásnak leginkább kitett ágazat, ezért az Agrárminisztérium (AM) igyekszik felkészülten reagálni a klímaváltozás negatív hatásaira - jelentette ki az agrárminiszter az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában csütörtökön Nyíregyházán.

Kiszáradt talajok várják a hétvégi esőt

A hét elején átvonult hidegfront országszerte mintegy tíz fokkal csökkentette a hőmérsékletet, azonban az Alföldön és a Dél-Dunántúlon nem hozta meg a várt csapadékot a repcetermesztők számára. A hétvégén és a jövő hét elején már komolyabb esély mutatkozik jelentősebb esőre, amire főként a Tiszántúlon van igen nagy szüksége a kiszáradt talajoknak.

Áradások veszélyeztetik az elefántcsontparti kakaótermést

Heves esőzések sújtják Elefántcsontpart kakaótermő régióit, ami veszélyeztetheti a termés minőségét. Emellett a gazdák áradástól, és a nedves időjárással együtt járó növénybetegségektől is tartanak.