Back to top

A csapadék mellé a meleg is megérkezett

A csapadék már nem hiányzik a talajokból, és a hétvégén lassan a meleg is megérkezett, amire az intenzív fejlődésben levő vegetációnak most igen nagy szüksége van. Az előttünk álló héten is folytatódik, a mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás.

Az elmúlt hét második felében a megelőző időszakhoz képest szárazabb idő uralkodott, majd vasárnap estétől hétfő reggelig ismét egy nagy kiterjedésű csapadékzóna vonult át az ország nagy részén, melyből az északkeleti és délnyugati tájak kivételével sokfelé hullott 10 és 30 mm közötti mennyiség, de Csongrád megyében többfelé a 40 mm-t is meghaladó eső öntözte a talajt - elemez a met.hu.

Ezzel együtt az elmúlt egy hétben csak a Nyírség és a Hajdúság területén hullott kevés, 5 mm-t sem elérő csapadék, ugyanakkor az ország déli és középső részein a 30 mm-t, délen néhol az 50 mm-t is meghaladta a heti csapadékösszeg.

Ennek megfelelően a talajok felső rétege is csak átmenetileg száradt valamelyest a hétvégén, de hétfő reggelre ismét sárossá, vízzel telítetté vált a felső talajréteg, és a felső 50 cm-es réteg nedvességtartalma is jellemzően 80% fölött van az országban, ennél szárazabb talajok északkeleten és foltokban a Tiszántúlon fordulnak elő. A Körösök mentén, helyenként a Tisza mentén és a Kiskunság déli részén is megjelent a belvíz. A nedvesség lassan az alsóbb rétegekbe is leszivárog az 50-100 cm közötti talajréteg nedvességtartalma is országszerte 60% fölötti, de foltokban vannak a teljes felső 1 méteres rétegen telített talajok is.

A hőmérséklet a múlt hét első felében jelentősen elmaradt az ilyenkor megszokott értékektől, és még csütörtökön és pénteken is 20 fok alatt alakultak a maximumok és 10 fok alatt a minimumok az ország nagy részén.

A hétvégére érkezett meg a melegedés, ekkor már 13-18, majd 15-20 fok között alakultak az átlaghőmérsékletek, ami a május közepi sokéves átlagnak felel meg. Az 5 cm-es talajhőmérséklet is a hét közepi 10-14 fokos értékekről vasárnapra 15-20 fokra emelkedett.

A hűvös idővel érkezett csapadék után nagy szüksége van a melegre is minden növényi kultúrának. Az őszi vetések fejlődése felgyorsult, a kalászhányás körül és a becőképződés fenológiai fázisában megfelelő vízellátottság áll rendelkezésre. A kukorica és a napraforgó vetése gyakorlatilag befejeződött, az előbbi jellemzően 1-3, míg utóbbi 2-4 leveles állapotú állományai a meleg hatására intenzív fejlődésbe kezdenek. A gyümölcsösökben is gyorsan fejlődik a termés. A csapadékos, párás idő azonban a gyomoknak és a megbetegedéseknek is kedveznek, a melegedés hatására ezek gyors elszaporodására lehet számítani, fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

Mi vár ránk?

Az előttünk álló héten mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított, változékony időre van kilátás. A változóan felhős ég mellett mindenütt lesznek hosszabb napos időszakok is.

Záporok, zivatarok a jelenlegi számítások szerint péntek kivételével minden nap előfordulnak majd valahol az országban.

A csapadék heti mennyisége 5 és 20 mm között várható, északon és a Dunántúlon, illetve intenzívebb zivatarok által érintett területeken várható a nagyobb mennyiség. Permetezéshez a hét első felében a kora esti órák lesznek leginkább alkalmasak, napközben sokfelé lesz élénk, helyenként erős a szél, majd péntektől mérséklődik a légmozgás, és a déli, kora délutáni órákban is csak helyenként élénkül meg a szél. A legmelegebb órák hőmérséklete a hét nagy részén 18 és 23 fok között alakul, majd a hétvégére kissé tovább melegszik az idő, és már mindenütt 20 fok fölött alakulnak a maximumok. A hajnali hőmérséklet a felhőtlen tájakon még 10 fok alá csökken, máshol 10-14 fok között várható. Az 5 cm-es talajhőmérsékletben nem várható számottevő változás a héten, maradnak a 15-20 fok közötti értékek.

Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jön az érést segítő, száraz idő

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.

Menedék forró napokra

A francia országos állattenyésztési kutatóintézettel (Idele) és annak juhtenyésztési kísérleti központjával (CIIRPO) együttműködésben főiskolai hallgatók fejlesztették ki az Ovifresh néven bemutatott, 50–60 juh számára elegendő árnyékot nyújtó mobil árnyékolót.

A sok eső növeli a növényvédelmi kiadásokat

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okozott károkat a hétvégi vihar, a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben azonban szerencsére kisebb mértékben pusztított.

Eper reggelire

A klímaváltozás, a kézimunkaerő hiánya, a fogyasztók elvárása alaposan átalakította a hazai szamóca termesztést. Az elmúlt évben nem volt kedvező piaci helyzet, éppen ezért idén jó szezont vártak. Aztán jött a tavasz és nem érkezett meg vele a csapadék, amikor pedig elkezdett esni, hirtelen és nagyon sok lett a víz.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Zivataros nyári idő

A múlt heti száraz, forró időjárásnak vasárnap a nap második felében heves zivatarok, néhol felhőszakadások, károkat is okozó jégesők vetettek véget. A folytatásban is többfelé öntözik záporok a talajt, és a héten a kánikula sem tér vissza. A már repedezésnek indult talajfelszínnek igen nagy szüksége volt a csapadékra, ahogy növényeinknek is a forróság enyhülésére.

Jókor jött eső – csak nem a méhészeknek

Az aranyat érő májusi eső hiányára idén nem panaszkodhatnak a vajdasági gazdák. A magyar határtól 120 kilométerre délre fekvő Temerin határában májusban 181 milliméter esőt jegyeztek, a Délvidék más régióiban azonban a 200 millimétert is meghaladta a havi csapadékmennyiség.

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Kurta kalászok évadja

A Debreceni Egyetemen május 28-án tartották az idei búza fajtabemutatót. A Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon Pepó Péter professzor szervezte meg a huszonhatodik szakmai tanácskozást. A helyszíni szemle a kedvezőtlen időjárás miatt idén elmaradt.