0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jég verte el az olasz gyümölcsöt, de az osztrákok sem jártak jobban

Nagy területeket érintő viharzóna vonult át Olaszország déli része fölött május közepén, számos gyümölcs- és zöldségkultúra sínyli meg a jégveréssel kísért időjárást. Ausztriában pedig a magyar határ mellett tombolt a vihar, 500 ezer eurónyi kárt hagyott maga után.

Az Italiafruit News információira hivatkozva az európai zöldség-gyümölcs szaksajtó arról számot be, hogy Apulia régiót belül is elsősorban a Bari és Taranto környéki szőlő-, zöldség- és cseresznyetermesztők szenvedik meg az özönvízszerű esőzést és jégesőt, Basilicata területén pedig a nektarin- és kajszitermést verte el a jég.

Piemontban és Lombardiában elsősorban a szabadföldi zöldségtermesztő területek szenvedtek kárt, helyenként 70%-os terméskiesésről számolnak be a gazdálkodók.

Mantovában pedig egyszerűen a hideg késlelteti a dinnye és a körte szedését.

Emilia-Romagna tartomány számos térségéből jelentettek áradásokat a folyókon, valószínűleg Cesenában a legsúlyosabb a helyzet, ahol

számos mezőgazdasági terület került víz alá, köztük őszibarack- és körteültetvények, illetve paradicsomföldek.

Lazio tartományban május 12-én esett a jég, és a görögdinnyetermés mellett kiviültetvényeket és fóliasátrakat is megrongált.

Nemcsak Olaszországban, hanem Ausztriában is komoly jégeső volt május 11-én, méghozzá a magyar határ közelében – számol be róla az osztrák agrárbiztosító jelentése alapján a fruchthandel.de portál. Mintegy 2000 hektárt érintett, egyebek között szamóca-, kajszi- és almaültetvényeket.

A legnagyobb kár a Nagymarton környéki, már a szedés küszöbén álló szamócásokat érte,

de Stájerország többi részéről is jeleztek komoly kieséseket, a becslések szerint összesen közel 500 ezer eurós a kár.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu