0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Magyarország erősnek számít az európai spárgatermesztésben

Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon megdöbbentően kevés fogy a termékből - írja keddi számában a Világgazdaság.

A piaci adatok szerint itthon nagyjából kétezer hektáron hozzávetőleg háromezer tonna spárgát termesztenek, amelynek 80-90 százaléka exportra megy, főként Németországba és Ausztriába.

A termék szezonja április végétől június elejéig tart, vagyis legalább olyan hosszú, mint az eperé. Ha a spárgaszezon kezdetekor induló importot is beleszámoljuk,

április elejétől június közepéig jó minőségű spárgához lehet hozzájutni, vagyis nem csak egy-két hetes időszakban kapható ez a zöldség.

A magyar gasztronómia azonban csak mostanában kezdte nagyobb mértékben beilleszteni a kínálatba. Ennek az lehet az oka, hogy a rendszerváltás előtt az ételkészítési tankönyvek nem adtak megfelelő útmutatót a termék felhasználására.

A spárga – az export felfutása mellett – csak a kétezres évek második felében jelent meg rendszeresen, statisztikailag mérhetően a magyar háztartások menüjében. Itthon főleg levesként, párolva és (a zöld fajtát) grillezve fogyasztják, jellemzően köretként.

Forrás: MTI