Back to top

Már nem a lengyelek szedik a spárgát

Míg 10 évvel ezelőtt szinte csak lengyelek dolgoztak a bajor földeken a tavaszi spárgaszedéskor, mostanra ritkaságnak számít a lengyel munkás, és egyre nehezebb munkaerőt találniuk a gazdáknak – számol be a Süddeutsche Zeitung.

Az idei szezonban különösen rossz a helyzet – mondja Miriam Adel, a frankföldi spárgatermelő szövetség elnöke. Sok termelő épphogy a szezonkezdetre tudott csak munkaerőt találni, és ez a tendencia már az utóbbi öt évben is jellemző volt. Elsősorban a lengyel munkások száma esett vissza. A tartományi mezőgazdasági minisztérium szerint a munkaerőhiány oka, hogy

a kelet-európai vendégmunkások is egyre nagyobb munkakínálatból választhatnak, így jobban fizető, fizikailag könnyebb munkákat keresnek,

vagy olyanokat, amelyek nem szezonálisak, hanem egész évben megélhetést biztosítanak.

Ezenkívül több országban – itt Romániát hozzák példaként – már helyben is egyre több a munkalehetőség, például az autóipari beruházásoknak köszönhetően. A cikk szerint a német Munkaügyi Hivatal több küldő országgal is kapcsolatban áll, hogy megkönnyítse a szezonális munkaerő beáramlását. „2019 elején folyattuk az első kétoldalú megbeszéléseket annak érdekében, hogy a külföldi munkaügyi szervezetekkel megkössük a megfelelő megállapodásokat” – mondta a minisztérium egyik szóvivője. A határokon átívelő munkaközvetítéshez azonban számos egyedi kérdést kell tisztázni, így a megállapodás időigényes és nagy körültekintést igényel.

A bajor parasztszövetség szerint a spárgaszedést érintő munkaerőhiány még nem észrevehető az árakban, itt inkább az időjárás az, ami befolyásoló tényező.

A május közepi esők miatt Bajorországban kicsit lelassult a növény növekedése. A szövetség 2016-os adatai szerint egyébként 370 vállalkozás él Bajorországban spárgatermesztésből.

Forrás: 
Süddeutsche Zeitung

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csökken a „szochó”, de nem tudni, ki jár jól vele

Már július 1-jétől csökken a szociális hozzájárulási adó, ám az évközi csökkentés fontos kérdéseket vethet fel a cafeteria juttatások esetében – hívta fel a figyelmet a MAZARS új elemzése.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

Extrém hőhullám jön

Minden eddigi rekordot megdöntő hőhullámra számíthatunk a héten, ami a legsúlyosabban Európai kontinentális éghajlatú területeit érinti.

Termeljük meg a pizzafeltétet!

Az articsókát mi leginkább pizzafeltétként ismerjük, de az olasz és a spanyol konyhában többféle változatban is készítik. Húspótló zöldségként is tálalják, és számos gyógyhatása is ismert. Érdemes közelebbi kapcsolatot kialakítani vele.

Elszálltak az árak a cseheknél is

Csehországban tovább drágultak a zöldségek és a gyümölcsök, és a mezőgazdasági termelők nem sok jót ígérnek a jövőre vonatkozóan. Egyes déligyümölcsök olcsóbbak a hagyományos termékeknél.

A sok eső növeli a növényvédelmi kiadásokat

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okozott károkat a hétvégi vihar, a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben azonban szerencsére kisebb mértékben pusztított.

Jó fizetésért sincs senki, aki dolgozna a Balatonon

Egyre nehezebben találnak munkaerőt a balatoni vállalkozók, akik szerint ennek is szerepe van abban, hogy elszálltak az árak a tóparti üzletekben, ugyanis a vállalkozóknak vonzó bért kellene kigazdálkodniuk - írta szerdai számában a Népszava.

Szabadföldi zöldségkultúrák károsítói

Sajnos, az idei nyarunk időjárása is rendkívül szeszélyesnek ígérkezik, ami megviseli és legyengíti a növényeket, lehetővé téve a kórokozók járványszerű terjedését. Ezért fokozottan figyeljünk a növényvédelemre. A teljesség igénye nélkül, a főbb szabadföldi kultúrákra legnagyobb veszélyt jelentő károsítókra hívjuk fel a figyelmet.

Eper reggelire

A klímaváltozás, a kézimunkaerő hiánya, a fogyasztók elvárása alaposan átalakította a hazai szamóca termesztést. Az elmúlt évben nem volt kedvező piaci helyzet, éppen ezért idén jó szezont vártak. Aztán jött a tavasz és nem érkezett meg vele a csapadék, amikor pedig elkezdett esni, hirtelen és nagyon sok lett a víz.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.