Back to top

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Rendhagyó pénzügyi ismeretek óra zajlott le hétfőn a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában, hiszen lapunk rovatszerkesztője, Braunmüller Lajos tartott rövid ismertetőt a diákoknak a mezőgazdaság témájában. Az óra célja az volt, hogy a hazai agrárium legfőbb kérdéseiről egy rövid ismertetőt nyújtson, és rávilágítson arra, hogy a mezőgazdaság ma már egy erősen technológia-orientált, dinamikusan fejlődő ágazat a világban.

Maga a tantárgy tematikája is a jelenkori világ alapvető ismereteit tartalmazza.

A pénzügyi ismeretek oktatása fontos feladat, hiszen életszerű és hasznos ismereteket tudunk átadni a diákoknak

– mondta el lapunknak Galambos András, az iskola tanára. Hozzátette: az ilyen órák keretében például a háztartások gazdálkodásáról, a hitelekről, az állam gazdaságban betöltött szerepéről, adókról is szó esik, de a vállalkozásindítás alapjaival és főbb gazdasági szektorokkal is megismerkedhetnek a tanulók. Ennek keretében esett szó a mezőgazdaságról is, amelyről a diákoknak általában nem sok konkrét ismeretük van, de ha hallanak róla, akkor érdeklődnek a téma iránt.

Mára világszerte nagy fejlődést él meg a mezőgazdaság, amelynek révén maga mögött hagyja a hagyományos sztereotípiákat is. A kéziszerszámokkal, elavult traktorokkal végzett munka helyett egyre inkább egy digitalizált, a szakértelemre és a számítástechnikára, valamint

a legfrissebb tudományos eredményekre alapozó ágazattá válik a mezőgazdaság, amely ugyanakkor egyelőre nehezen szólítja meg a fiatalokat.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Iskola a homokbuckák között

A találó címet az ásotthalmi iskola egyik kiadványából kölcsönöztem. Ahogyan Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője megjegyezte: akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Ilyen jogviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, ami alkalmi munka keretében létesíthető. Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózással és egyszerű adminisztrációval jár.

Új piacokon veti meg lábát az Abonett

Az Abonett extrudált kenyerei a 80-as évek közepén „robbantak” be a magyar köztudatba, s tették egyszersmind piacvezetővé e szegmensben a vállalkozást. Mostanra eltelt bő három évtized, a cég vezetésében pedig megtörtént a generációváltás, ami jelentős vérfrissítést hozott: új termékekkel új piacokat célzott be az Abonett Kft.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Egyre népszerűbbek az iskolakertek

Felbecsülhetetlen szerepe van az iskolakerteknek és az azokat vezető pedagógusoknak a felnövekvő generáció környezeti nevelésében - jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kertészeti eszközátadó ünnepségén, szerdán.

Mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogram indul

Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek szerdán.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.