Back to top

Több mint 8 százalék szerint a Föld lapos

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) pszichológusai azt vizsgálták, hogy a lakosság milyen mértékben dől be a tudománytalan állításoknak és az összeesküvés-elméleteknek.

Vladimíra Čavojová, a SAV Kísérleti Pszichológiai Intézetének munkatársa tavaly készített egy online kutatást, amelyből kiderül, hogy a megkérdezettek harmada nagyon kevéssé bízik a tudományban, ugyanakkor nagymértékben hisz a tudománytalan vélekedésekben - adta hírül az ujszo.com. A felmérés szerint a válaszadók 68,9 százaléka a feltett kérdésekre inkább az egyszerű, logikusnak tűnő, de hamis választ jelölte be a valódi tudományos magyarázat helyett.

Azok, akik nagymértékben hisznek a tudománytalan magyarázatokban, a problémamegoldás során kevesebbszer támaszkodnak az analitikus gondolkodásra.

A tudományos eredményekkel szemben az alacsonyabb végzettséggel, valamint alacsony jövedelemmel rendelkező válaszadók voltak a legbizalmatlanabbak. A felmérésben több mint ezer, 18 és 86 év közötti személy vett részt. 

Peter Halama, az SAV kutatója tavaly év elején összeállította a leggyakoribb összeesküvés-elméletek, tudománytalan állítások és paranormális jelenségekről alkotott elképzelések listáját. 

A vizsgálat szerint a legtöbben azzal az összeesküvés-elmélettel találkoztak, mely szerint a New York-i ikertornyok elleni merényletet az amerikai kormány szervezte. Ebben a megkérdezettek több mint harmada hitt is. Ennél kevesebben hallották azt az elképzelést, hogy a rák ellenszerét már megtalálták, de maguk a gyógyszergyárak titkolják, viszont ezt az érintettek 60 százaléka elhitte. Gyakori tévképzet az is, hogy az ide látogató földönkívülieket a kormányok rejtegetik, hogy a Holdra szállás meg sem valósult, és hogy a migrációs válságot valakik szándékosan idézték elő. Ez utóbbiról a válaszadók fele gondolta, hogy igaz. 

A hat leggyakoribb tudománytalan állítás között volt, hogy a Föld lapos (8,2% hitt benne), a globális felmelegedés kitaláció (több mint 10% hitt benne), de az a tévképzet is, mely szerint a betegségek elleni oltás káros.

Ugyancsak sokan hallottak már arról, hogy a rákot alternatív módon is lehet gyógyítani. A kutatás szerint sokan találkoztak már azzal, hogy a fertőtlenítőszer ivása egészséges vagy hogy a homeopátia hatásos. Az emberek a paranormális jelenségekről is gyakran hallanak, így a legtöbben a szellemek létezéséről szóló információkkal találkoztak. A telepátia, a halottakkal való kommunikáció, a jövőbelátás, a földönkívüliek és az átkok is sokak által ismert fogalmak. A telepátiában például a megkérdezettek 40 százaléka hisz is.

Forrás: 
ujszo.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Óriási területen küzdenek a szúnyogok ellen

Az országos szúnyoginvázió miatt folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Április 30-a óta 570 település belterületén, összesen 251 ezer hektáron léptek fel a szakemberek a vérszívók ellen. A szúnyograjzás miatt a következő hetekben több településen és nagyobb területen lesz szúnyoggyérítés, mint eddig.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.

Újabb natúrparkkal lettünk gazdagabbak

A hazai települések 9,5%-ára, az ország területének pedig 9%-ára terjed ki a natúrparki hálózat - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Tápió Natúrpark címátadó ünnepségén, szombaton, Farmoson.

A csalán hat nem tipikus használata

A csalán az egyik leginkább zavaró gyomnövény: gyorsan növekszik, gyorsan terjed, elveszi a helyet más növények elől és nem mellesleg kellemetlenül csíp. Mégis jobb, ha nem szabadulunk meg tőle a kertben. Miért? Ismerje meg a csalán hat nem tipikus használatát!

Heti két óra a természetben egészségesebbé tesz

Legalább heti két órát kellene a természetben tölteni hetente ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket és biztosítsuk saját jólétünket - ezt erősíti meg egy 20 ezer ember bevonásával készült tanulmány.

Hazai tájaink felfedezése földön, vízen, kerékpáron

A táborokról az embernek mindig nosztalgikus érzése támad. Nyár, természet, kirándulás, kalandok, régi emlékek. Ennek az összetéveszthetetlen érzésnek, valamint a diákok számára a természetjárás szépségeinek megismertetése céljából 2017-ben útjára indították a Vándortábort, amely minden évben valamivel megújul, és jövőre is további fejlesztéseket terveznek a tábor bővítése érdekében

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az alföldi térségben

Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően jelentősen csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2019. június 21-től (péntek) az alföldi megyékben visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom.

Elönti Lengyelországot a műanyag hulladék

Közel egymillió tonna műanyag csomagolást használ fel évente a lengyel piac, és szakértők szerint ez a mennyiség tovább nő a következő években - hangzott el a lengyel Nemzeti Kereskedelmi Kamara (KIG) Ki fog megfizetni a műanyaghulladékért című vitáján.

A fővárosba varázsolt erdők világa

Az 1960–70-es évek a mai magyar állami erdőgazdaságok jogelődjeinél igencsak izgalmas időszak volt: készültek az 1971-es vadászati világkiállításra. Az erőfeszítéseknek meglett az eredménye, hiszen utána nem rendeztek sem Magyarországon, sőt minden bizonnyal egész kontinensünkön sem ilyen jelentős, négy világrész állatvilágát, természeti értékeit bemutató hatalmas kiállítást.

Eper reggelire

A klímaváltozás, a kézimunkaerő hiánya, a fogyasztók elvárása alaposan átalakította a hazai szamóca termesztést. Az elmúlt évben nem volt kedvező piaci helyzet, éppen ezért idén jó szezont vártak. Aztán jött a tavasz és nem érkezett meg vele a csapadék, amikor pedig elkezdett esni, hirtelen és nagyon sok lett a víz.