Back to top

Több mint 8 százalék szerint a Föld lapos

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) pszichológusai azt vizsgálták, hogy a lakosság milyen mértékben dől be a tudománytalan állításoknak és az összeesküvés-elméleteknek.

Vladimíra Čavojová, a SAV Kísérleti Pszichológiai Intézetének munkatársa tavaly készített egy online kutatást, amelyből kiderül, hogy a megkérdezettek harmada nagyon kevéssé bízik a tudományban, ugyanakkor nagymértékben hisz a tudománytalan vélekedésekben - adta hírül az ujszo.com. A felmérés szerint a válaszadók 68,9 százaléka a feltett kérdésekre inkább az egyszerű, logikusnak tűnő, de hamis választ jelölte be a valódi tudományos magyarázat helyett.

Azok, akik nagymértékben hisznek a tudománytalan magyarázatokban, a problémamegoldás során kevesebbszer támaszkodnak az analitikus gondolkodásra.

A tudományos eredményekkel szemben az alacsonyabb végzettséggel, valamint alacsony jövedelemmel rendelkező válaszadók voltak a legbizalmatlanabbak. A felmérésben több mint ezer, 18 és 86 év közötti személy vett részt. 

Peter Halama, az SAV kutatója tavaly év elején összeállította a leggyakoribb összeesküvés-elméletek, tudománytalan állítások és paranormális jelenségekről alkotott elképzelések listáját. 

A vizsgálat szerint a legtöbben azzal az összeesküvés-elmélettel találkoztak, mely szerint a New York-i ikertornyok elleni merényletet az amerikai kormány szervezte. Ebben a megkérdezettek több mint harmada hitt is. Ennél kevesebben hallották azt az elképzelést, hogy a rák ellenszerét már megtalálták, de maguk a gyógyszergyárak titkolják, viszont ezt az érintettek 60 százaléka elhitte. Gyakori tévképzet az is, hogy az ide látogató földönkívülieket a kormányok rejtegetik, hogy a Holdra szállás meg sem valósult, és hogy a migrációs válságot valakik szándékosan idézték elő. Ez utóbbiról a válaszadók fele gondolta, hogy igaz. 

A hat leggyakoribb tudománytalan állítás között volt, hogy a Föld lapos (8,2% hitt benne), a globális felmelegedés kitaláció (több mint 10% hitt benne), de az a tévképzet is, mely szerint a betegségek elleni oltás káros.

Ugyancsak sokan hallottak már arról, hogy a rákot alternatív módon is lehet gyógyítani. A kutatás szerint sokan találkoztak már azzal, hogy a fertőtlenítőszer ivása egészséges vagy hogy a homeopátia hatásos. Az emberek a paranormális jelenségekről is gyakran hallanak, így a legtöbben a szellemek létezéséről szóló információkkal találkoztak. A telepátia, a halottakkal való kommunikáció, a jövőbelátás, a földönkívüliek és az átkok is sokak által ismert fogalmak. A telepátiában például a megkérdezettek 40 százaléka hisz is.

Forrás: 
ujszo.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi lenne velünk fák nélkül?

Az Amazonas térségében égő tüzek nem csak lokálisan szinten okoztak óriási károkat, az egész világ érzi pusztító hatását. Ennek tükrében merült fel a kérdés, hogy az emberiség túlélése mégis mennyiben függ a fáktól?

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Örökbe fogadna egy darabka erdőt? Pár száz forintból már lehet saját csemetéje

Közösségi kertek után közösségi erdők is „kinőhetnek a földből”, és már néhány száz forinttal is hozzájárulhat bárki a szép és hasznos küldetéshez. Az első projekt Nógrád megyében, Csécsén valósul meg, novemberben már ültetik is a fákat.

Szövetség a malacok fokozottabb védelméért

Ebben az évben a World Animal Protection nonprofit állatvédő egyesülete megalapította a 3T szövetséget, mely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a malacokat érő fájdalmas kezelései eljárások megszüntetésének gyakorlati lehetőségeit.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében

A Nemzeti Termelők Uniója (National Farmers’ Union – NFU) szerint 2040-re anélkül is klímasemlegessé tehető a brit mezőgazdaság, hogy a marhahústermelést vissza kellene vágni vagy a termőterületeken erdőt kellene telepíteni.

Egy kihaltnak hitt orchidea bukkant fel újra a Kisalföldön

Az őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) ritka, nyár végén, kora ősszel virágzó orchideafélénk. Hazánkban elsősorban a Zalai-dombságban, a Balaton-felvidéken és a Mezőföldön ismertek előfordulásai. A Kisalföldön kihaltként tartották számon, utolsó ismert előfordulása a Győrszentiván melletti Ujmajor volt, ahol Polgár Sándor gyűjtötte 1934-ben.

Ma kezdődik az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője

Háromnapos programsorozat keretében mérkőznek meg egymással az Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének résztvevői szerdától péntekig. A cél az, hogy felkeltsék a 18-24 éves korosztály érdeklődését az értékteremtő programok iránt, betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmi munkát.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

Brexit és klímaváltozás: bajban a britek

Rövidtávon a Brexit, hosszútávon a klímaváltozás miatt kerülhet veszélybe Nagy-Britannia élelmiszerellátásának egy jelentős része – véli a brit parlament szakbizottsága, amely válaszlépéseket követel a kormánytól.