Back to top

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

Minden tradicionális, hegyvidéki és bioterméknek, valamint az egészséges élelmiszereknek csökken az áfája
Minden tradicionális, hegyvidéki és bioterméknek, valamint az egészséges élelmiszereknek csökken az áfája
Az Euraktiv Eugen Teodorovici román pénzügyminisztert idézi, aki azt nyilatkozta, hogy a fogyasztás ösztönzése céljából, az alkoholos italokon kívül, minden tradicionális, hegyvidéki és bioterméknek, valamint az egészséges élelmiszereknek csökken az áfája. A román kormány számításai szerint az intézkedés az elkövetkező négy évben 175 millió euróval terheli meg a költségvetést, ugyanakkor az árcsökkenés miatt a nevezett, amúgy a tömegtermékeknél jóval drágább élelmiszerek forgalma jelentősen nőhet.

A kormány elképzelése szerint ez az intézkedés hozzájárulhat az egészséges táplálkozás ösztönzéséhez is.

A magas halálozási arány, ami elsősorban a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyi érbetegségek miatt következik be, valamint a fiatalkori elhízás ugyanis a helytelen táplálkozás, a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának egyenes következménye. Az Európai Uniós Egészségjelentése szerint Bulgária után Romániában a legmagasabb a halálozás ráta; 100 ezer főre 1530 elhalálozás jut, míg az uniós átlag 1036/100 ezer fő. Bár az EU-ban Romániában a legalacsonyabb az elhízottak aránya (9,1%), ám az elmúlt egy évtizedben a kamaszok körében megkétszereződött a számuk.

Az alacsonyabb áfa-kategóriába tartozik majd a zöldség és a gyümölcs is. Emellett a zöldségtermelők további támogatásra számíthatnak. Ezt már a kormányzó szociáldemokrata párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea jelentette be.

A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

Elsősorban a hajtató kertészeteket támogatják korszerű fűtőművek, napelemek és növényházak létesítése céljából. Ezer négyzetméterenként 6000 euró támogatást kapnak azok a paradicsomhajtató kertészetek, amelyek december 1. és május 1. között termelnek a piacra, és 4000 eurót azok, amelyek május 1. után.

A román kormány paradicsomtermelést ösztönző programja 2017-ben indult, ami szerint ezer négyzetméterenként 3000 eurós támogatást kapnak az üzemek. Ez az elmúlt két évben 90 ezer tonna többlettermést eredményezett.

A pártelnök bejelentette, hogy a programot hat másik zöldségfélére, az édes, a csípős, a kápia és a pimiento paprikára, az uborkára és a tojásgyümölcsre is kiterjesztik. Ezek termelői első körben 1000 eurós támogatásban részesülhetnek ezer négyzetméterenként.

Romániában az általánosan alkalmazott áfa 19 százalék, míg a csökkentett áfa 9 százalék. Néhány termék és szolgáltatás, így többek között a könyv, a gyógyszer, az idegenforgalmi szolgáltatások, az új lakások áfája 5 százalék. A román gazdaság egyik legfontosabb bevételi forrása az áfa, az ország költségvetési bevételének mintegy egyötödét adja.

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu/euraktiv.com/brinkwire.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A salánki hordó reneszánsza

Vajon a bodnárok mikor, az év melyik szakában lélegezhetnek fel, ha csak egy rövid időre is? Ebben a szakmában van-e egyáltalán holtszezon? Vagy modern világunkban az egész mesterség lassú halálra van ítélve?

Középvezetőket nevelnek

Gondoskodó, emberközpontú iskola a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium. Az alföldi, több mint 60 éves intézmény szellemiségében ott gyökerezik a selmecbányai közösségi érzés, amely megérinti az odajáró diákokat, valamint értékre, hagyományőrzésre, a természet és a közösség tiszteletére nevel.

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

A szélsőséges időjárás rosszul érintette a zöldségágazatot

Az idei szélsőséges időjárás nem volt jó hatással a zöldségfélék hozamára, és termelésük jövedelmezőségét is csökkentette - idézte a Világgazdaság csütörtöki számában a FruitVeb - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács helyzetértékelését.