0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

Az Euraktiv Eugen Teodorovici román pénzügyminisztert idézi, aki azt nyilatkozta, hogy a fogyasztás ösztönzése céljából, az alkoholos italokon kívül, minden tradicionális, hegyvidéki és bioterméknek, valamint az egészséges élelmiszereknek csökken az áfája. A román kormány számításai szerint az intézkedés az elkövetkező négy évben 175 millió euróval terheli meg a költségvetést, ugyanakkor az árcsökkenés miatt a nevezett, amúgy a tömegtermékeknél jóval drágább élelmiszerek forgalma jelentősen nőhet.

A kormány elképzelése szerint ez az intézkedés hozzájárulhat az egészséges táplálkozás ösztönzéséhez is.

A magas halálozási arány, ami elsősorban a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyi érbetegségek miatt következik be, valamint a fiatalkori elhízás ugyanis a helytelen táplálkozás, a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának egyenes következménye. Az Európai Uniós Egészségjelentése szerint Bulgária után Romániában a legmagasabb a halálozás ráta; 100 ezer főre 1530 elhalálozás jut, míg az uniós átlag 1036/100 ezer fő. Bár az EU-ban Romániában a legalacsonyabb az elhízottak aránya (9,1%), ám az elmúlt egy évtizedben a kamaszok körében megkétszereződött a számuk.

Az alacsonyabb áfa-kategóriába tartozik majd a zöldség és a gyümölcs is. Emellett a zöldségtermelők további támogatásra számíthatnak. Ezt már a kormányzó szociáldemokrata párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea jelentette be.

A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

Elsősorban a hajtató kertészeteket támogatják korszerű fűtőművek, napelemek és növényházak létesítése céljából. Ezer négyzetméterenként 6000 euró támogatást kapnak azok a paradicsomhajtató kertészetek, amelyek december 1. és május 1. között termelnek a piacra, és 4000 eurót azok, amelyek május 1. után.

A román kormány paradicsomtermelést ösztönző programja 2017-ben indult, ami szerint ezer négyzetméterenként 3000 eurós támogatást kapnak az üzemek. Ez az elmúlt két évben 90 ezer tonna többlettermést eredményezett.

A pártelnök bejelentette, hogy a programot hat másik zöldségfélére, az édes, a csípős, a kápia és a pimiento paprikára, az uborkára és a tojásgyümölcsre is kiterjesztik. Ezek termelői első körben 1000 eurós támogatásban részesülhetnek ezer négyzetméterenként.

Romániában az általánosan alkalmazott áfa 19 százalék, míg a csökkentett áfa 9 százalék. Néhány termék és szolgáltatás, így többek között a könyv, a gyógyszer, az idegenforgalmi szolgáltatások, az új lakások áfája 5 százalék. A román gazdaság egyik legfontosabb bevételi forrása az áfa, az ország költségvetési bevételének mintegy egyötödét adja.

Forrás: magyarmezogazdasg.hu/euraktiv.com/brinkwire.com