Back to top

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

Minden tradicionális, hegyvidéki és bioterméknek, valamint az egészséges élelmiszereknek csökken az áfája
Minden tradicionális, hegyvidéki és bioterméknek, valamint az egészséges élelmiszereknek csökken az áfája
Az Euraktiv Eugen Teodorovici román pénzügyminisztert idézi, aki azt nyilatkozta, hogy a fogyasztás ösztönzése céljából, az alkoholos italokon kívül, minden tradicionális, hegyvidéki és bioterméknek, valamint az egészséges élelmiszereknek csökken az áfája. A román kormány számításai szerint az intézkedés az elkövetkező négy évben 175 millió euróval terheli meg a költségvetést, ugyanakkor az árcsökkenés miatt a nevezett, amúgy a tömegtermékeknél jóval drágább élelmiszerek forgalma jelentősen nőhet.

A kormány elképzelése szerint ez az intézkedés hozzájárulhat az egészséges táplálkozás ösztönzéséhez is.

A magas halálozási arány, ami elsősorban a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyi érbetegségek miatt következik be, valamint a fiatalkori elhízás ugyanis a helytelen táplálkozás, a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának egyenes következménye. Az Európai Uniós Egészségjelentése szerint Bulgária után Romániában a legmagasabb a halálozás ráta; 100 ezer főre 1530 elhalálozás jut, míg az uniós átlag 1036/100 ezer fő. Bár az EU-ban Romániában a legalacsonyabb az elhízottak aránya (9,1%), ám az elmúlt egy évtizedben a kamaszok körében megkétszereződött a számuk.

Az alacsonyabb áfa-kategóriába tartozik majd a zöldség és a gyümölcs is. Emellett a zöldségtermelők további támogatásra számíthatnak. Ezt már a kormányzó szociáldemokrata párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea jelentette be.

A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

Elsősorban a hajtató kertészeteket támogatják korszerű fűtőművek, napelemek és növényházak létesítése céljából. Ezer négyzetméterenként 6000 euró támogatást kapnak azok a paradicsomhajtató kertészetek, amelyek december 1. és május 1. között termelnek a piacra, és 4000 eurót azok, amelyek május 1. után.

A román kormány paradicsomtermelést ösztönző programja 2017-ben indult, ami szerint ezer négyzetméterenként 3000 eurós támogatást kapnak az üzemek. Ez az elmúlt két évben 90 ezer tonna többlettermést eredményezett.

A pártelnök bejelentette, hogy a programot hat másik zöldségfélére, az édes, a csípős, a kápia és a pimiento paprikára, az uborkára és a tojásgyümölcsre is kiterjesztik. Ezek termelői első körben 1000 eurós támogatásban részesülhetnek ezer négyzetméterenként.

Romániában az általánosan alkalmazott áfa 19 százalék, míg a csökkentett áfa 9 százalék. Néhány termék és szolgáltatás, így többek között a könyv, a gyógyszer, az idegenforgalmi szolgáltatások, az új lakások áfája 5 százalék. A román gazdaság egyik legfontosabb bevételi forrása az áfa, az ország költségvetési bevételének mintegy egyötödét adja.

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu/euraktiv.com/brinkwire.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

Az EB szerint nincs bizonyíték a kelet-nyugati kettős élelmiszer-minőségre

Nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében, az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló csomagolású áruk előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot - írta hétfői jelentésében az Európai Bizottság.

Főleg kávé és tea tekintetében vagyunk márkahűek

A 8%-os világátlaggal szemben kétszer olyan márkahűek a magyarok: 15 százalékuk ragaszkodik a megszokott termékekhez. Ugyanakkor több mint egynegyedük nyitottabban áll a korábban nem próbált termékek/márkák vásárlásához, mint öt évvel korábban, derül ki a Nielsen piackutató globális, 2019-ben 30.000 fő bevonásával 64 országban végzett online kutatásából.

Marad az orosz élelmiszer-embargó

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő év végig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót hétfőn aláírt rendeletében.

Súlyos jégvihar Olaszországban

Végzetes jégeső csapott le vasárnap az olaszországi Emilia Romagna tartományra. Reggio Emilia városától Ravennáig húzódó sávban szinte minden vitt a jég. A legsúlyosabb kárt Lugo, Massa Lombarda és Bagnacavallo környékén okoztak a csaknem 8 centiméter átmérőjű jéglabdák. Az erős széllel érkező jégvihar a gyümölcsösökben a jégvédő háló-rendszert is a földre fektette.

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó - mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.