Back to top

Vád alatt az állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.

A Meat the Victims (Hús Áldozatai - szójáték, kiejtés szerint érthető úgy is, hogy ismerd meg az áldozatokat) elnevezésű nemzetközi mozgalom aktivistái a helyszínen azt mondták, azért tiltakoznak, mert az állatok ilyen tartási körülmények között elpusztulnak.

"Ha nem kapnak segítséget, egy-két napon belül meg fognak halni. Magunkkal vihetjük és megadhatjuk nekik a szükséges gondoskodást,

és olyan helyet kínálunk nekik, ahol életüket szabadságban tölthetik."

Az  aktivisták a felszólítás ellenére sem volt hajlandó elhagyni a helyszínt, ezért több mint 60 főt letartóztattak őket. Az akcióra  Németországból, Nagy-Britanniából, Lengyelországból, Csehországból, Görögországból, Finnországból és Svédországból, valamint Norvégiából is érkeztek. A letartóztatást néhány nap után megszüntették, de az ügyészség vádat emelt ellenük.

A helyi gazdák válaszul, a helyszínre érkezett aktivisták autóit a gazdaság melletti árokba borították.

Marc Calon, az LTO Nederland mezőgazdasági szervezet elnöke szerint, a szélsőséges állatvédő szervezetek évekig tartó kampányainak véget kell vetni. A gazdáknak konzultálniuk kell a miniszterekkel a kérdéssel kapcsolatban.  „Egy adott pillanatban betelik a pohár. És ez a pillanat eljött. Egyenesen felháborító, mi történik”- kommentálta a történteket.

Az akciót elszenvedő sertéstenyésztő telepéről három hétig nem szállíthatnak állatokat.  A holland Élelmiszerbiztonsági Hatóság (NVWA) azzal indokolta ezt a megelőző intézkedést,hogy az állati jogvédők figyelmen kívül hagyták a higiéniai rendelkezéseket. Ezért az ott tartózkodásuk után nem lehet kizárni betegségek megjelenését.

A vád alá helyezett állatvédők bírósági tárgyalását augusztusban tartják Den Boschban.

Forrás: 
dutchreview.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sertéspestis elleni illegális oltóanyag a piacon

Kínában megjelentek az afrikai sertéspestis elleni illegális oltóanyagok, ami ellen a hatóságok fokozott fellépéssel válaszoltak – számolt be a China Daily alapján az agrarheute mezőgazdasági hírportál.

A kevesebb mesterséges szelekcióval tenyésztett kutyafajták viselkedése közelebb áll a farkasokéhoz

Azok a kutyafajták, melyek tenyésztésében régóta szerepet játszik a mesterséges szelekció, kevésbé bírnak a farkasokéhoz hasonló viselkedési formákkal, mint a többi fajta - jöttek rá a Milánói és Pisai Egyetem tudósai. Ehhez három fajtával végeztek kísérleteket, melynek eredményei a A Royal Society Open Science című lapban jelent meg.

Szarvasvarjú – nem mindenkinek!

Hazánkra az elmúlt évtizedben jellemző, hogy rendkívül sok olyan díszmadár érkezett, melyet korábban még soha nem tartottak magángyűjteményekben. Ilyen faj például a kaffer szarvasvarjú, mely nagy termete és magas takarmányozási költségei miatt csak kevesek számára elérhető.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szövetség a malacok fokozottabb védelméért

Ebben az évben a World Animal Protection nonprofit állatvédő egyesülete megalapította a 3T szövetséget, mely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a malacokat érő fájdalmas kezelései eljárások megszüntetésének gyakorlati lehetőségeit.

Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében

A Nemzeti Termelők Uniója (National Farmers’ Union – NFU) szerint 2040-re anélkül is klímasemlegessé tehető a brit mezőgazdaság, hogy a marhahústermelést vissza kellene vágni vagy a termőterületeken erdőt kellene telepíteni.

Több, mint 5000 sertést öltek le ASP gyanú miatt

Magyarországon házisertésekben eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, ennek ellenére eddig mintegy 5300 háztáji állományban lévő sertést kellett levágni - mondta egy rádióinterjúban az országos főállatorvos. Bognár Lajos kiemelte, hogy ha kell, a legdrasztikusabb intézkedéseket is bevezetik.

Forró volt a hangulat a csikóchampionátuson

Az augusztus 20-án megrendezett tattersalli eseményen nemcsak a nyárias időjárás miatt volt forró a levegő, hanem azért is, mert az ország legkiemelkedőbb csikóit vártuk az MSLT rendezvényére.

Mi történik? Tömegesen jelölik meg zöld keresztekkel a földeket

A német gazdák tömegesen jelölik meg zöldre festett keresztekkel a földjeiket, hogy így hívják fel a figyelmet a kormány által szeptember elején elfogadott agrárkörnyezetvédelmi törvénycsomag lehetséges negatív következményeire – számol be az Agrarheute és a Die Welt.

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.