Back to top

Vád alatt az állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.

A Meat the Victims (Hús Áldozatai - szójáték, kiejtés szerint érthető úgy is, hogy ismerd meg az áldozatokat) elnevezésű nemzetközi mozgalom aktivistái a helyszínen azt mondták, azért tiltakoznak, mert az állatok ilyen tartási körülmények között elpusztulnak.

"Ha nem kapnak segítséget, egy-két napon belül meg fognak halni. Magunkkal vihetjük és megadhatjuk nekik a szükséges gondoskodást,

és olyan helyet kínálunk nekik, ahol életüket szabadságban tölthetik."

Az  aktivisták a felszólítás ellenére sem volt hajlandó elhagyni a helyszínt, ezért több mint 60 főt letartóztattak őket. Az akcióra  Németországból, Nagy-Britanniából, Lengyelországból, Csehországból, Görögországból, Finnországból és Svédországból, valamint Norvégiából is érkeztek. A letartóztatást néhány nap után megszüntették, de az ügyészség vádat emelt ellenük.

A helyi gazdák válaszul, a helyszínre érkezett aktivisták autóit a gazdaság melletti árokba borították.

Marc Calon, az LTO Nederland mezőgazdasági szervezet elnöke szerint, a szélsőséges állatvédő szervezetek évekig tartó kampányainak véget kell vetni. A gazdáknak konzultálniuk kell a miniszterekkel a kérdéssel kapcsolatban.  „Egy adott pillanatban betelik a pohár. És ez a pillanat eljött. Egyenesen felháborító, mi történik”- kommentálta a történteket.

Az akciót elszenvedő sertéstenyésztő telepéről három hétig nem szállíthatnak állatokat.  A holland Élelmiszerbiztonsági Hatóság (NVWA) azzal indokolta ezt a megelőző intézkedést,hogy az állati jogvédők figyelmen kívül hagyták a higiéniai rendelkezéseket. Ezért az ott tartózkodásuk után nem lehet kizárni betegségek megjelenését.

A vád alá helyezett állatvédők bírósági tárgyalását augusztusban tartják Den Boschban.

Forrás: 
dutchreview.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

A Kínában tomboló ASP miatt Amerikában csökken a tej ára

A kínai sertéseket pusztító afrikai sertéspestis leszorítja a sertéstápok készítésére használt különféle termékek – így a tej – globális árát. Az árak már most elérték a történelmi legalacsonyabb szintet – olyan alacsonyak, hogy nem fedezik a bekerülési költségeket. A járvány előtt az USA szállította a legtöbb tejsavót Kínába.

Népszerű a tyúkfajták királya

Az óriás termetű brahma már közel másfél évszázada ismert hazánkban, s az elmúlt évtizedekben nemigen volt olyan díszbaromfi-kiállítás, ahol be ne mutatták volna e fenséges tollast. Hogy miért is tartják oly nagy becsben, az leginkább kiváló külső és belső tulajdonságaira vezethető vissza.

Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt

Az Agrárminisztérium, az időjárási előrejelzések ismeretében, az extrém hőségre való tekintettel, 2019. június 21-től további utasításig – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét megtiltja a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását.

Egy cirkusz nemet mondott az állatkínzásra

A német Roncalli cirkusz nemet mondott az állatkínzásra és egy nagy igent a technológiára. Élő állatok helyett hologramokkal szórakoztatnak.

Robotizált magyar tarka: szakmai nap Dunaharasztiban

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete idei szakmai napját Ficsor Árpád dunaharaszti gazdaságában szervezte meg. A rendezvényre, mely a biogazdálkodástól a robotfejésen át a sajtkészítésig igen széles témát ölelt át, meghívták Nagy István agrárminisztert is.

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Hamisítvány a szegények fasírtja

Lengyelországból eddig 780 tonna hamisított fasírthús került Franciaországba. A „húst” egy eddig meg nem nevezett francia vállalat importálta Lengyelországból. Az RTL franciaországi televíziós csatorna és a lengyel Rzeczpolita hetilap számolt be a napokban a botrányos esetről.

Menedék forró napokra

A francia országos állattenyésztési kutatóintézettel (Idele) és annak juhtenyésztési kísérleti központjával (CIIRPO) együttműködésben főiskolai hallgatók fejlesztették ki az Ovifresh néven bemutatott, 50–60 juh számára elegendő árnyékot nyújtó mobil árnyékolót.

Madárinfluenza - megakadályozható a vírusfertőzés

Az University of Edinburgh’s Roslin Institute kutatói laboratóriumban tenyésztett csirkesejtek DNS-e egy szakaszának génszerkesztési eljárásokkal végzett törlésével megakadályozták a vírusfertőzést.