0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.

A Sussexi Egyetem matematikusából és az Ukrán Tudományos Akadémia biológusaiból álló csoport kifejlesztett egy eljárást, amelyben a talajlakó Streptomycetes baktérium bomlástermékeiből nyert biostimulánsok használatával „csendesítik” (gene silencing) a káros fonálférgek génjeit.

A cél a búza védelme indukált RNS-interferenciával, a cisztaképző fonálféreg (Heterodera avenae) ellen. A biostimulánsok a növény fonálférgek által befolyásolt saját génjeit is kikapcsolják, és így a parazitának sokkal nehezebb feladatot jelent a gabona károsítása.

A biostimulánsok alkalmazása úgy történik, hogy a magokat vagy a gyökereket a bio­stimulánsokat tartalmazó oldatban áztatják, vagy az oldattal meglocsolják a talajt a növény termőhelyén. Az oldatban áztatott magból kikelő növény egyféle „trójai falóvá” válik. A növényben termelődött speciális vegyületeket a fonálférgek elfogyasztják, és ez a vesztüket okozza. A biostimulánsok csak specifikus fonálférgekre és növénygénekre hatnak, és nem veszélyeztetnek más rovarfajokat.

Mivel a vegyszerekkel szemben ezek az anyagok előfordulnak a természetben, így a biogazdálkodásban felhasználhatók a jövőben megfizethetőbb bioélelmiszerek előállítására.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/cfaland.net