Back to top

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

A cikk szerint ráadásul ez még mindig tabutéma, és bár a népesség körében alapvetően csökken, a gazdáknál nőtt az öngyilkosságok száma az utóbbi években. A témának nagyobb nyilvánosságot kellene kapnia, hogy megállítható legyen ez a tendencia. Ez azért is fontos, mert az Egyesült Államok példája - ahol a nehézségekkel küzdő gazdálkodók segítésére külön hálózatok jöttek létre - mutatja, hogy az ilyesfajta gyors segítségnyújtás megállathatja az öngyilkosságok számának emelkedését. 

Franciaországban például minden második napra jut egy gazdát érintő öngyilkosság, főként a 45 és 54 közötti férfiak érintettek

- derült ki a francia egészségügyi hatóság, a Santé Publique France 2007 és 2011 között összesített adataiból. A valós szám szonban ennél magasabb is lehet - olvasható a cikkben. 

Az Európai Unióban gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozók és szövetkezetek érdekvédelmi szervezete, a COPA-COGECA a francia adatokra reagálva hangsúlyozta: mielőbb kezelni kell ezt a nyugtalanító helyzetet, a gazdák több társadalmi elismerést érdemelnek. Franciaországban az öngyilkosságok arány 20 százalékkal magasabb a gazdák, és ezen belül 30 százalékkal a tejtermelők körében, mint az átlagos öngyilkossági ráta. A francia média szerint ennek oka részben abban keresendő, hogy a gazdák jövedelmei messze alulmúlják a más szakmában dolgozókét. Ezenkívül

a termelők megélhetése több tényező miatt is nehezebbé vált az utóbbi években. A termelési költségek emelkedése, az árak változékonysága és az extrém időjárási jelenségek sem kímélték a gazdákat.

Ilyen környezetben még inkább segíteni kellene a gazdákat, ezért az uniós agrárköltségvetés tervezett csökkentése ellen Franciaországban is tiltakoznak. A francia gazdák is úgy érzik, hogy a környezetvédelmi szempontok behozásával még több elvárást támasztanak feléjük, miközben nem kapnak kompenzációt a magasabb költségek és többletráfordítás ellensúlyozásaként. 

Bár Svájcban magasabbak a gazdák bevételei, és az ország nem uniós tag, de a berni egyetem kutatói szintén felhívták a figyelmet az ottani gazdák rossz helyzetére. Tanulmányuk szerint a svájci gazdákat érintő öngyilkossági kockázat 37 százalékkal magasabb, mint egy svájci vidéki, nem mezőgazdasággal foglalkozó férfié. Ezt elsősorban a jövőtől való félelem, az utódlási problémák, valamint a pénzügyi gondok okozzák. Svájcban egy direkt a gazdák számára fenntartott telefonos lelkisegélyszolgálat segít, ahol a szakértők

a családtagoknak azt javasolják, ne tekintsék tabutémának a nehézségeket, kérjenek azonnal segítséget, és ne gondolják, hogy egyedül vannak a problémával. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Forrás: 
agrarheute.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Selmeci hagyományok: Valétálás

„Hogy mit jelent a ballagás a selmeci diáknak, azt – úgy vélem – csak ennek az alma maternek fia tudja megérteni. Nincs mit szégyenkeznünk azon, hogy még a vén professzoroknak is könnybe lábad a szemük, amikor látják a zöldszalagos menetet.” – írta Roth Gyula professzor 1943-ban a Bástyánk című főiskolai lapban.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

Agrárórák kisiskolásoknak

Az Egyesült Államokban, Georgia államban - egy kísérleti projekt keretében - hivatalosan is a kisiskolások tananyagának része lesz a mezőgazdasági ismeretek oktatása - számol be a modernfarmer.com agrár hírportál.

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.

Erdésztechnikusok soproni bölcsője

Sopron belvárosa igazi kis ékszerdoboz, ahol nagy tisztelet övezi a múltat, a lelkes diákok pedig már a jövőt képviselik. A Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb ismeretek elsajátítására esküsznek fel.