Back to top

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

A cikk szerint ráadásul ez még mindig tabutéma, és bár a népesség körében alapvetően csökken, a gazdáknál nőtt az öngyilkosságok száma az utóbbi években. A témának nagyobb nyilvánosságot kellene kapnia, hogy megállítható legyen ez a tendencia. Ez azért is fontos, mert az Egyesült Államok példája - ahol a nehézségekkel küzdő gazdálkodók segítésére külön hálózatok jöttek létre - mutatja, hogy az ilyesfajta gyors segítségnyújtás megállathatja az öngyilkosságok számának emelkedését. 

Franciaországban például minden második napra jut egy gazdát érintő öngyilkosság, főként a 45 és 54 közötti férfiak érintettek

- derült ki a francia egészségügyi hatóság, a Santé Publique France 2007 és 2011 között összesített adataiból. A valós szám szonban ennél magasabb is lehet - olvasható a cikkben. 

Az Európai Unióban gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozók és szövetkezetek érdekvédelmi szervezete, a COPA-COGECA a francia adatokra reagálva hangsúlyozta: mielőbb kezelni kell ezt a nyugtalanító helyzetet, a gazdák több társadalmi elismerést érdemelnek. Franciaországban az öngyilkosságok arány 20 százalékkal magasabb a gazdák, és ezen belül 30 százalékkal a tejtermelők körében, mint az átlagos öngyilkossági ráta. A francia média szerint ennek oka részben abban keresendő, hogy a gazdák jövedelmei messze alulmúlják a más szakmában dolgozókét. Ezenkívül

a termelők megélhetése több tényező miatt is nehezebbé vált az utóbbi években. A termelési költségek emelkedése, az árak változékonysága és az extrém időjárási jelenségek sem kímélték a gazdákat.

Ilyen környezetben még inkább segíteni kellene a gazdákat, ezért az uniós agrárköltségvetés tervezett csökkentése ellen Franciaországban is tiltakoznak. A francia gazdák is úgy érzik, hogy a környezetvédelmi szempontok behozásával még több elvárást támasztanak feléjük, miközben nem kapnak kompenzációt a magasabb költségek és többletráfordítás ellensúlyozásaként. 

Bár Svájcban magasabbak a gazdák bevételei, és az ország nem uniós tag, de a berni egyetem kutatói szintén felhívták a figyelmet az ottani gazdák rossz helyzetére. Tanulmányuk szerint a svájci gazdákat érintő öngyilkossági kockázat 37 százalékkal magasabb, mint egy svájci vidéki, nem mezőgazdasággal foglalkozó férfié. Ezt elsősorban a jövőtől való félelem, az utódlási problémák, valamint a pénzügyi gondok okozzák. Svájcban egy direkt a gazdák számára fenntartott telefonos lelkisegélyszolgálat segít, ahol a szakértők

a családtagoknak azt javasolják, ne tekintsék tabutémának a nehézségeket, kérjenek azonnal segítséget, és ne gondolják, hogy egyedül vannak a problémával. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Forrás: 
agrarheute.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

A hatékonyságot szolgálja az AKI integrációja

Nem az AKI önállóságának csorbítását, hanem hatékonyabb együttműködést, az egyes kutatói szervezetek összehangoltabb közös munkáját eredményezi majd az, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) csatlakozik a NAIK-hoz – mondta el Nagy István a témáról tartott sajtótájékoztatón.

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

A szőlőfajták ősi titka

Egy új kutatás szerint a francia borászok 900 évvel ezelőtt a Jura borvidék kedvelt fajtájához, a Savagninhoz hasonló változatot termesztettek, míg az ókori rómaiak a mai Pinot Noir és Syrah fajták őseiből készítettek bort.

Baráti légkörben zajlanak a kutatások Szarvason

Szűk 5 esztendeje, hogy az akkor még mesterszakos hallgatót, Tóth Flóriánt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ fiatal tehetségeket felkutató programjába ajánlotta akkori tanszékvezetője. A kutató nem sokkal ezután a NAIK Halászati Kutatóintézet (HAKI) szakember­gárdájának tagjaként bizonyíthatta képességeit.

Magyar termelők meggyét kóstolhatjuk

A magyar meggy kiváló ízét, pozitív élettani hatásait sokan ismerik, de a termelők szerint még nem elegen. Éppen ezért egy ingyenes meggykóstoltatási akció keretén belül népszerűsítik ezt a fantasztikus gyümölcsünket június 25. és 27. között 25 helyszínen, 20 vidéki városban.

„Ha kijön a matek, bele kell vágni”

Alapvető érdek az uniós támogatási rendszer minél kedvezőbb feltételek és összegek melletti fennmaradása, de az ezt övező bizonytalanság dacára sem javasolja a jól megtervezett beruházások halogatását Takáts Zsolt.

Kurkuma mint lábfrissítő?

Évezredek óta ismert a kurkuma fűszernövény gyógyhatása, amit Indiában, Kínában és Indonéziában termesztenek nagyobb mennyiségben. Még a fáradt lábakat is felfrisíti.

Különleges szakestek

Szakestélyt nem csak akkor rendeznek, amikor egy közösség vidám mulatozásra vágyik, a selmeci diákhagyományok őrzése során vannak bizony kötelező alkalmak is. Ezekbe a különleges szakestekbe pillantunk most be.