Back to top

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

A cikk szerint ráadásul ez még mindig tabutéma, és bár a népesség körében alapvetően csökken, a gazdáknál nőtt az öngyilkosságok száma az utóbbi években. A témának nagyobb nyilvánosságot kellene kapnia, hogy megállítható legyen ez a tendencia. Ez azért is fontos, mert az Egyesült Államok példája - ahol a nehézségekkel küzdő gazdálkodók segítésére külön hálózatok jöttek létre - mutatja, hogy az ilyesfajta gyors segítségnyújtás megállathatja az öngyilkosságok számának emelkedését. 

Franciaországban például minden második napra jut egy gazdát érintő öngyilkosság, főként a 45 és 54 közötti férfiak érintettek

- derült ki a francia egészségügyi hatóság, a Santé Publique France 2007 és 2011 között összesített adataiból. A valós szám szonban ennél magasabb is lehet - olvasható a cikkben. 

Az Európai Unióban gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozók és szövetkezetek érdekvédelmi szervezete, a COPA-COGECA a francia adatokra reagálva hangsúlyozta: mielőbb kezelni kell ezt a nyugtalanító helyzetet, a gazdák több társadalmi elismerést érdemelnek. Franciaországban az öngyilkosságok arány 20 százalékkal magasabb a gazdák, és ezen belül 30 százalékkal a tejtermelők körében, mint az átlagos öngyilkossági ráta. A francia média szerint ennek oka részben abban keresendő, hogy a gazdák jövedelmei messze alulmúlják a más szakmában dolgozókét. Ezenkívül

a termelők megélhetése több tényező miatt is nehezebbé vált az utóbbi években. A termelési költségek emelkedése, az árak változékonysága és az extrém időjárási jelenségek sem kímélték a gazdákat.

Ilyen környezetben még inkább segíteni kellene a gazdákat, ezért az uniós agrárköltségvetés tervezett csökkentése ellen Franciaországban is tiltakoznak. A francia gazdák is úgy érzik, hogy a környezetvédelmi szempontok behozásával még több elvárást támasztanak feléjük, miközben nem kapnak kompenzációt a magasabb költségek és többletráfordítás ellensúlyozásaként. 

Bár Svájcban magasabbak a gazdák bevételei, és az ország nem uniós tag, de a berni egyetem kutatói szintén felhívták a figyelmet az ottani gazdák rossz helyzetére. Tanulmányuk szerint a svájci gazdákat érintő öngyilkossági kockázat 37 százalékkal magasabb, mint egy svájci vidéki, nem mezőgazdasággal foglalkozó férfié. Ezt elsősorban a jövőtől való félelem, az utódlási problémák, valamint a pénzügyi gondok okozzák. Svájcban egy direkt a gazdák számára fenntartott telefonos lelkisegélyszolgálat segít, ahol a szakértők

a családtagoknak azt javasolják, ne tekintsék tabutémának a nehézségeket, kérjenek azonnal segítséget, és ne gondolják, hogy egyedül vannak a problémával. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Forrás: 
agrarheute.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Gyógyulás a méhkaptárak tetején

Ősidők óta tudott, hogy a méhek által készített és gyűjtött termékeknek gyógyhatása van. Mindenki előtt ismert, hogy például megfázásos időszakban érdemes sok mézet enni. Egy irányzat szerint, az is gyógyít, ha belélegezzük a méhkaptárak levegőjét. De hogyan tegyük?

A boldogító talajbaktérium

Többen vélekednek úgy a nemzetközi tudományos életben, hogy a napjainkban mind gyakoribb asztma és a különböző allergiák egy okra vezethetők vissza, a túlzott tisztaságra. Ez az elmélet váratlan helyről kapott támogatást: a Mycobacterium vaccae talajbaktériummal végzett kezelés enyhítheti a depressziót, számol be a discovermagazine.com.

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Sorsdöntő növénysávok

A beporzóbarát virágzó növénysávok létrehozása segít megfékezni a beporzó rovarok számának csökkenését, viszont az ott összegyűlő rovarok nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve.

Penészgombákkal az aflatoxin ellen - Díjnyertes fiatal tudósok

Az erjesztett takarmányok egyik „ellensége” a penészgomba, amely az egyik leginkább rákkeltő vegyület, az aflatoxin felszaporodásáért felelős. Egy magyar kutatócsoport azon dolgozik, hogy tejsavbaktériumok és más, „jó” penészgombák felhasználásával olyan oltóanyagot fejlesszen ki, amelynek használatával visszaszorítható az aflatoxin-szennyeződés, így a gazdálkodók egészséges takarmányt adhatnak állataiknak.

Hamarosan indulnak a Vándortáborok - még le lehet csapni az utolsó helyekre!

Szigorú óvintézkedés mellett indulnak el június 16-án a Vándortáborok, melyek ezúttal is életre szóló élményeket kínálnak a gyermekeknek, akik gyalogszerrel, kerékpáron ülve, illetve evezve is részt vehetnek az adott alkalmakon.

Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében

Először találtak műanyag mikroszemcséket vízi és szárazföldi ragadozó madarak - többek közt sólymok, baglyok és rétisasok - szervezetében amerikai tudósok.