0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kétségbeesett európai gazdák – Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

A cikk szerint ráadásul ez még mindig tabutéma, és bár a népesség körében alapvetően csökken, a gazdáknál nőtt az öngyilkosságok száma az utóbbi években. A témának nagyobb nyilvánosságot kellene kapnia, hogy megállítható legyen ez a tendencia. Ez azért is fontos, mert az Egyesült Államok példája – ahol a nehézségekkel küzdő gazdálkodók segítésére külön hálózatok jöttek létre – mutatja, hogy az ilyesfajta gyors segítségnyújtás megállathatja az öngyilkosságok számának emelkedését. 

Franciaországban például minden második napra jut egy gazdát érintő öngyilkosság, főként a 45 és 54 közötti férfiak érintettek

– derült ki a francia egészségügyi hatóság, a Santé Publique France 2007 és 2011 között összesített adataiból. A valós szám szonban ennél magasabb is lehet – olvasható a cikkben. 

Az Európai Unióban gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozók és szövetkezetek érdekvédelmi szervezete, a COPA-COGECA a francia adatokra reagálva hangsúlyozta: mielőbb kezelni kell ezt a nyugtalanító helyzetet, a gazdák több társadalmi elismerést érdemelnek. Franciaországban az öngyilkosságok arány 20 százalékkal magasabb a gazdák, és ezen belül 30 százalékkal a tejtermelők körében, mint az átlagos öngyilkossági ráta. A francia média szerint ennek oka részben abban keresendő, hogy a gazdák jövedelmei messze alulmúlják a más szakmában dolgozókét. Ezenkívül

a termelők megélhetése több tényező miatt is nehezebbé vált az utóbbi években. A termelési költségek emelkedése, az árak változékonysága és az extrém időjárási jelenségek sem kímélték a gazdákat.

Ilyen környezetben még inkább segíteni kellene a gazdákat, ezért az uniós agrárköltségvetés tervezett csökkentése ellen Franciaországban is tiltakoznak. A francia gazdák is úgy érzik, hogy a környezetvédelmi szempontok behozásával még több elvárást támasztanak feléjük, miközben nem kapnak kompenzációt a magasabb költségek és többletráfordítás ellensúlyozásaként. 

Bár Svájcban magasabbak a gazdák bevételei, és az ország nem uniós tag, de a berni egyetem kutatói szintén felhívták a figyelmet az ottani gazdák rossz helyzetére. Tanulmányuk szerint a svájci gazdákat érintő öngyilkossági kockázat 37 százalékkal magasabb, mint egy svájci vidéki, nem mezőgazdasággal foglalkozó férfié. Ezt elsősorban a jövőtől való félelem, az utódlási problémák, valamint a pénzügyi gondok okozzák. Svájcban egy direkt a gazdák számára fenntartott telefonos lelkisegélyszolgálat segít, ahol a szakértők

a családtagoknak azt javasolják, ne tekintsék tabutémának a nehézségeket, kérjenek azonnal segítséget, és ne gondolják, hogy egyedül vannak a problémával. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Forrás: agrarheute.de