Back to top

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Az Olasz Mezőgazdasági Termelők Szövetsége (Coldiretti) és a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanács (Filiera Italia) szerint az állítólagosan eredeti olasz étel értékesítési értéke a világon 70% -kal nőtt az elmúlt tíz évben. ez több mint 100 milliárd eurót jelent összességében

A világpiacon értékesített  három olasz termék közül legalább kettő hamisított,

vagy a fogyasztót megtévesztő és  félrevezető nevekkel, fotókkal, helységnevekkel és tartalmakkal jelölik, amelyek az  eredeti olasz termék benyomását keltik.

A divatszektortól eltérően a hamisítás gyakorlata nem a szegényebb országokban jellemző, hanem a gazdagabb magas életszínvonallal rendelkező helyeken, mint például az Egyesült Államok, Ausztrália, valamint a feltörekvő piacok államaiban. A Coldiretti szerint

a kemény sajtok közül a  Parmigiano Reggiano-t és a Grana Padano-t hamisítják kiváltképp.

Sok utánzat  megtalálható a leghíresebb kolbászok, szűz olívaolajak és borok és szeszes italokok között is. Az olasz mezőgazdasági élelmiszeripar azt feltételezi, hogy a külföldi utánzások miatt 300 000  munkahelyet veszített el az ország. 

A mezőgazdasági szervezetek szerint az olasz élelmiszerek iránt nagy igény mutatkozik világszerte,

a nagymértékű hamisításokért pedig a kereskedelmi konfliktusok felelősek.

Példaként említik Oroszországot, ahol a nyugati országokból származó mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre embargó van érvényben, és ez fellendülést okozott a "Made in Italy" hamisított termékek előállításában is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Ha kijön a matek, bele kell vágni”

Alapvető érdek az uniós támogatási rendszer minél kedvezőbb feltételek és összegek melletti fennmaradása, de az ezt övező bizonytalanság dacára sem javasolja a jól megtervezett beruházások halogatását Takáts Zsolt.

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Hamisítvány a szegények fasírtja

Lengyelországból eddig 780 tonna hamisított fasírthús került Franciaországba. A „húst” egy eddig meg nem nevezett francia vállalat importálta Lengyelországból. Az RTL franciaországi televíziós csatorna és a lengyel Rzeczpolita hetilap számolt be a napokban a botrányos esetről.

Tarrágást is okozhat! Felhívás a bogáncslepke-fertőzöttség felmérésére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szójatermesztők figyelmét, hogy országszerte tapasztalható a bogáncslepke egyedszámának ugrásszerű növekedése.

Menedék forró napokra

A francia országos állattenyésztési kutatóintézettel (Idele) és annak juhtenyésztési kísérleti központjával (CIIRPO) együttműködésben főiskolai hallgatók fejlesztették ki az Ovifresh néven bemutatott, 50–60 juh számára elegendő árnyékot nyújtó mobil árnyékolót.

Termeljük meg a pizzafeltétet!

Az articsókát mi leginkább pizzafeltétként ismerjük, de az olasz és a spanyol konyhában többféle változatban is készítik. Húspótló zöldségként is tálalják, és számos gyógyhatása is ismert. Érdemes közelebbi kapcsolatot kialakítani vele.

Burgonyaár-forradalom Szlovákiában (is)

A burgonya április végén, illetve május elején csaknem 60 százalékkal került többe Szlovákiában, mint 1 évvel korábban. A kilogrammonkénti átlagár elérte a 0,95 eurót, ami az utóbbi két évtized legmagasabb burgonyaárát jelenti. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának legutóbbi jelentésében az áll, hogy 90 cent feletti burgonyaár 2000 óta csak néhány hónapon át fordult elő Szlovákiában

Madárinfluenza - megakadályozható a vírusfertőzés

Az University of Edinburgh’s Roslin Institute kutatói laboratóriumban tenyésztett csirkesejtek DNS-e egy szakaszának génszerkesztési eljárásokkal végzett törlésével megakadályozták a vírusfertőzést.

Alternatív fehérjenövények

Május végén a fehérje növények fejlesztésének lehetőségeiről tanácskoztak Nyíregyházán a Westsik Vilmos Kutatóintézetben. Ez, mint a Debreceni Egyetem Agrár-kutatóintézetek és Tangazdaság egyik helyszíne, megfelelőnek bizonyult annak az országos rendezvénynek a megtartására, amelynek célja a magfehérje-növények genetikai alapjainak és termesztés­technológiájuk sarkalatos elemeinek ismertetése volt.

Úttörő megoldás: vertikális farmmal fejlődik a sörfőzde

Noha egyre többször hallani függőleges farmokról, az még az Egyesült Királyságban sem fordult eddig elő, hogy sörfőzéshez használták volna e megoldást. Egy londoni sörfőzde most erre készül, méghozzá epret termesztve ily módon.