0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Az Olasz Mezőgazdasági Termelők Szövetsége (Coldiretti) és a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanács (Filiera Italia) szerint az állítólagosan eredeti olasz étel értékesítési értéke a világon 70% -kal nőtt az elmúlt tíz évben. ez több mint 100 milliárd eurót jelent összességében

A világpiacon értékesített  három olasz termék közül legalább kettő hamisított,

vagy a fogyasztót megtévesztő és  félrevezető nevekkel, fotókkal, helységnevekkel és tartalmakkal jelölik, amelyek az  eredeti olasz termék benyomását keltik.

A divatszektortól eltérően a hamisítás gyakorlata nem a szegényebb országokban jellemző, hanem a gazdagabb magas életszínvonallal rendelkező helyeken, mint például az Egyesült Államok, Ausztrália, valamint a feltörekvő piacok államaiban. A Coldiretti szerint

a kemény sajtok közül a  Parmigiano Reggiano-t és a Grana Padano-t hamisítják kiváltképp.

Sok utánzat  megtalálható a leghíresebb kolbászok, szűz olívaolajak és borok és szeszes italokok között is. Az olasz mezőgazdasági élelmiszeripar azt feltételezi, hogy a külföldi utánzások miatt 300 000  munkahelyet veszített el az ország. 

A mezőgazdasági szervezetek szerint az olasz élelmiszerek iránt nagy igény mutatkozik világszerte,

a nagymértékű hamisításokért pedig a kereskedelmi konfliktusok felelősek.

Példaként említik Oroszországot, ahol a nyugati országokból származó mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre embargó van érvényben, és ez fellendülést okozott a „Made in Italy” hamisított termékek előállításában is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl