Back to top

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Csak Németországban 45 millió kakascsibét darálnak le vagy pusztítanak el gázzal, mivel a tojástermelés szempontjából értéktelenek.

A történet 2016-ban indult, amikor a münsteri legfelsőbb közigazgatósági bíróság helyben hagyta a csibék elpusztítását gazdasági okokból. A bíróság akkori véleménye szerint a kakascsibék felnevelése az állatvédelemhez képest aránytalanul nagy költséggel járt.

A csibék ledarálásának azonban már véget kellett volna vetni, mivel az előző kormány 2017 végén betiltotta ezt a gyakorlatot.

Az állatjóléti szempontból megkérdőjelezhető eljárás megállítására a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium 6,5 millió eurót költött arra, hogy kidolgozzanak egy módszert, amivel a csirkék nemét még a kikelés előtt meg tudják állapítani.

Ez a „Seleggt”, aminek segítségével egy lézer apró lyukat éget a tojásba, és egy csöppnyi folyadékot présel ki belőle. Ebből képesek 98 százalékos valószínűséggel megállapítani a csirke-embrió nemét. A hímnek bizonyuló embriókat így még tojásként megsemmisítik, például állati takarmány készül belőlük, és nincs szükség a naposcsibék megölésére (az eljárásról korábban itt írtunk).

Ez a technológia azonban még igen drága, és az ágazat tojásigénye jóval nagyobb, mint amit a jelenleg működő gépek képesek lefedni. Tervben van azonban a szükséges felszerelések sorozatgyártása, amivel reményeik szerint az egész országot képesek lesznek kiszolgálni.

Mi legyen a kakasokkal?

Az egyik alternatív megoldás az úgynevezett Bruderhahn-Iniciatíva. A kezdeményezés szerint

a tojótyúkoknak kellene finanszírozni „fiútestvéreik” tartását oly módon, hogy a tojás árába ez beépüljön.

Azonban a tojástermelő baromfik kakasainak tovább tart elérni a vágósúlyt, mint egy brojlercsirkének, és a húskihozatala is jóval gyengébb. Ez gazdaságilag nem kifizetődő.

A másik lehetőség a kettős-hasznosítású fajták alkalmazása, melyek képesek tojást is tojni, és megfelelő mennyiségű húst is termelnek. Azonban a kutatók még mindig az optimális egyensúlyon dolgoznak, mivel a tyúkok nem tudnak egyszerre sokat tojni és megfelelő izomtömeget is fenntartani.

Ráadásul a kettős hasznosítású fajták tyúkjai tojásmennyiségben, a kakasok pedig húskihozatalban nem tudnak versenybe szállni a specializált hibrid fajtákkal, így kevésbé jövedelmező a tartásuk.

Külföldre vándorlás

Ha a német szövetségi legfelsőbb bíróság megtiltja a kakascsibék elpusztítását, annak hosszú távú következményei lesznek a baromfi ágazatra nézve.

Várhatóan tojáshiány lép fel, mivel a keltetőknek életben kell hagynia a kakasokat is, így pedig ellehetetlenedik a tojástermelés.

„Nagy esély van rá, hogy a legtöbb keltetéssel foglalkozó cég külföldre távozik majd” – mondta Florian Anthes, a német baromfiszövetség szóvivője. Ez pedig azt jelentené, hogy továbbra is elpusztítanák a kakascsibéket, csak éppen Németországon kívül, ami továbbra sem támogatná az állatjóléti törekvéseket.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai flamingók Kínában

A madárinfluenza sok tekintetben megváltoztatta az élőállat-kereskedelmet akár Európában, akár Kínában vagy akár Afrikában. Egy érdekes példa erre a flamingók exportja, importja. Míg korábban a rózsás flamingókat elsősorban Tanzániában vadon fogták be, s onnan exportálták a világ számos országába, ma már a szigorú állategészségügyi előírások miatt ez már nem lehetséges.

Kihívásokkal teli évet zárnak a német gyümölcs- és zöldségtermesztők

2019 ismét egy nehéz év volt a német zöldség- és gyümölcstermesztők számára, mert sok kihívással szembesültek, és extrém időjárási körülmények között kellett helyt állniuk – vont mérleget a Német Gazdaszövetség (DBV).

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.

Magyarországon egyelőre nincs nyoma a Norvégiában pusztító kutya-betegségnek

A norvég élelmiszerlánc-biztonsági hatóság arról tájékoztatta az EU tagállamait, hogy az elmúlt hetekben Norvégiában súlyos bélrendszeri tünetekkel kezeltek jelentős számú kutyát. Magyarországon eddig nem észlelték a betegség megjelenését.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.

A kuvasz kulturális örökségünk része

A kuvasz egy igazi kincs, egy örökség, amelyet őseinktől kaptunk – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter a Nemzetközi Kuvasz Tenyésztési Konferencián, szombaton Tápiószentmártonban.

Kecskesajt és „kőműveskézkrém”

Izerné Kiss Helga és családja 2008-ban vágott bele a núbiai kecskék tartásába és tenyésztésébe: foglalkoznak gidák értékesítésével, illetve kecsketejből készítenek joghurtot, túrót, túrókrémet, különböző félkemény sajtokat. Zalaszentgrót Csáford városrészének szőlőhegyén található portájukon termékkóstolóval, vásárlási lehetőséggel várják vendégeiket, és a kecskék megtekintése is sokak számára vonzó program.

Kukorékolhat egy kakas kora reggel? A bíróság döntött!

Aki vidéken él, vagy ott tölti a szabadságát, biztosan hallotta már kora reggel a kakas kukorékolását. Van aki számára ez idilli vagy csak természetes, de olyan is akad, akit annyira idegesít, hogy beperelt egy kakast.

A Fülöp-szigeteken is megjelent az afrikai sertéspestis

Az első jelentések szerint 7500 sertést öltek le a szigetvilágban, miután először mutatták ki a rettegett vírust házisertés állományokból. A kényszervágásokat két farmon kellett végrehajtani, Manilától nem messze.

Minőségi tenyészállatok seregszemléje a Kaposvári Állattenyésztési Napokon

A folyamatos piaci kihívások között is színvonalas magyar állattenyésztői munka sikere valamennyiünk számára fontos. Ezért az agrártárca támogatásokkal is segíti az ágazatot, hogy a rendkívül erős nemzetközi versenyben helyt tudjon állni – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, a XIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóünnepségén, Kaposváron.