0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Csak Németországban 45 millió kakascsibét darálnak le vagy pusztítanak el gázzal, mivel a tojástermelés szempontjából értéktelenek.

A történet 2016-ban indult, amikor a münsteri legfelsőbb közigazgatósági bíróság helyben hagyta a csibék elpusztítását gazdasági okokból. A bíróság akkori véleménye szerint a kakascsibék felnevelése az állatvédelemhez képest aránytalanul nagy költséggel járt.

A csibék ledarálásának azonban már véget kellett volna vetni, mivel az előző kormány 2017 végén betiltotta ezt a gyakorlatot.

Az állatjóléti szempontból megkérdőjelezhető eljárás megállítására a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium 6,5 millió eurót költött arra, hogy kidolgozzanak egy módszert, amivel a csirkék nemét még a kikelés előtt meg tudják állapítani.

Ez a „Seleggt”, aminek segítségével egy lézer apró lyukat éget a tojásba, és egy csöppnyi folyadékot présel ki belőle. Ebből képesek 98 százalékos valószínűséggel megállapítani a csirke-embrió nemét. A hímnek bizonyuló embriókat így még tojásként megsemmisítik, például állati takarmány készül belőlük, és nincs szükség a naposcsibék megölésére (az eljárásról korábban itt írtunk).

Ez a technológia azonban még igen drága, és az ágazat tojásigénye jóval nagyobb, mint amit a jelenleg működő gépek képesek lefedni. Tervben van azonban a szükséges felszerelések sorozatgyártása, amivel reményeik szerint az egész országot képesek lesznek kiszolgálni.

Mi legyen a kakasokkal?

Az egyik alternatív megoldás az úgynevezett Bruderhahn-Iniciatíva. A kezdeményezés szerint

a tojótyúkoknak kellene finanszírozni „fiútestvéreik” tartását oly módon, hogy a tojás árába ez beépüljön.

Azonban a tojástermelő baromfik kakasainak tovább tart elérni a vágósúlyt, mint egy brojlercsirkének, és a húskihozatala is jóval gyengébb. Ez gazdaságilag nem kifizetődő.

A másik lehetőség a kettős-hasznosítású fajták alkalmazása, melyek képesek tojást is tojni, és megfelelő mennyiségű húst is termelnek. Azonban a kutatók még mindig az optimális egyensúlyon dolgoznak, mivel a tyúkok nem tudnak egyszerre sokat tojni és megfelelő izomtömeget is fenntartani.

Ráadásul a kettős hasznosítású fajták tyúkjai tojásmennyiségben, a kakasok pedig húskihozatalban nem tudnak versenybe szállni a specializált hibrid fajtákkal, így kevésbé jövedelmező a tartásuk.

Külföldre vándorlás

Ha a német szövetségi legfelsőbb bíróság megtiltja a kakascsibék elpusztítását, annak hosszú távú következményei lesznek a baromfi ágazatra nézve.

Várhatóan tojáshiány lép fel, mivel a keltetőknek életben kell hagynia a kakasokat is, így pedig ellehetetlenedik a tojástermelés.

„Nagy esély van rá, hogy a legtöbb keltetéssel foglalkozó cég külföldre távozik majd” – mondta Florian Anthes, a német baromfiszövetség szóvivője. Ez pedig azt jelentené, hogy továbbra is elpusztítanák a kakascsibéket, csak éppen Németországon kívül, ami továbbra sem támogatná az állatjóléti törekvéseket.

Forrás: Euractiv.com