Back to top

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Csak Németországban 45 millió kakascsibét darálnak le vagy pusztítanak el gázzal, mivel a tojástermelés szempontjából értéktelenek.

A történet 2016-ban indult, amikor a münsteri legfelsőbb közigazgatósági bíróság helyben hagyta a csibék elpusztítását gazdasági okokból. A bíróság akkori véleménye szerint a kakascsibék felnevelése az állatvédelemhez képest aránytalanul nagy költséggel járt.

A csibék ledarálásának azonban már véget kellett volna vetni, mivel az előző kormány 2017 végén betiltotta ezt a gyakorlatot.

Az állatjóléti szempontból megkérdőjelezhető eljárás megállítására a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium 6,5 millió eurót költött arra, hogy kidolgozzanak egy módszert, amivel a csirkék nemét még a kikelés előtt meg tudják állapítani.

Ez a „Seleggt”, aminek segítségével egy lézer apró lyukat éget a tojásba, és egy csöppnyi folyadékot présel ki belőle. Ebből képesek 98 százalékos valószínűséggel megállapítani a csirke-embrió nemét. A hímnek bizonyuló embriókat így még tojásként megsemmisítik, például állati takarmány készül belőlük, és nincs szükség a naposcsibék megölésére (az eljárásról korábban itt írtunk).

Ez a technológia azonban még igen drága, és az ágazat tojásigénye jóval nagyobb, mint amit a jelenleg működő gépek képesek lefedni. Tervben van azonban a szükséges felszerelések sorozatgyártása, amivel reményeik szerint az egész országot képesek lesznek kiszolgálni.

Mi legyen a kakasokkal?

Az egyik alternatív megoldás az úgynevezett Bruderhahn-Iniciatíva. A kezdeményezés szerint

a tojótyúkoknak kellene finanszírozni „fiútestvéreik” tartását oly módon, hogy a tojás árába ez beépüljön.

Azonban a tojástermelő baromfik kakasainak tovább tart elérni a vágósúlyt, mint egy brojlercsirkének, és a húskihozatala is jóval gyengébb. Ez gazdaságilag nem kifizetődő.

A másik lehetőség a kettős-hasznosítású fajták alkalmazása, melyek képesek tojást is tojni, és megfelelő mennyiségű húst is termelnek. Azonban a kutatók még mindig az optimális egyensúlyon dolgoznak, mivel a tyúkok nem tudnak egyszerre sokat tojni és megfelelő izomtömeget is fenntartani.

Ráadásul a kettős hasznosítású fajták tyúkjai tojásmennyiségben, a kakasok pedig húskihozatalban nem tudnak versenybe szállni a specializált hibrid fajtákkal, így kevésbé jövedelmező a tartásuk.

Külföldre vándorlás

Ha a német szövetségi legfelsőbb bíróság megtiltja a kakascsibék elpusztítását, annak hosszú távú következményei lesznek a baromfi ágazatra nézve.

Várhatóan tojáshiány lép fel, mivel a keltetőknek életben kell hagynia a kakasokat is, így pedig ellehetetlenedik a tojástermelés.

„Nagy esély van rá, hogy a legtöbb keltetéssel foglalkozó cég külföldre távozik majd” – mondta Florian Anthes, a német baromfiszövetség szóvivője. Ez pedig azt jelentené, hogy továbbra is elpusztítanák a kakascsibéket, csak éppen Németországon kívül, ami továbbra sem támogatná az állatjóléti törekvéseket.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sertéspestis elleni illegális oltóanyag a piacon

Kínában megjelentek az afrikai sertéspestis elleni illegális oltóanyagok, ami ellen a hatóságok fokozott fellépéssel válaszoltak – számolt be a China Daily alapján az agrarheute mezőgazdasági hírportál.

A kevesebb mesterséges szelekcióval tenyésztett kutyafajták viselkedése közelebb áll a farkasokéhoz

Azok a kutyafajták, melyek tenyésztésében régóta szerepet játszik a mesterséges szelekció, kevésbé bírnak a farkasokéhoz hasonló viselkedési formákkal, mint a többi fajta - jöttek rá a Milánói és Pisai Egyetem tudósai. Ehhez három fajtával végeztek kísérleteket, melynek eredményei a A Royal Society Open Science című lapban jelent meg.

Hazai méhlegelők - a tavaszi fás hordásnövények

Méhészeti dendrológia sorozatunkat, mely a hazai méhlegelő fontos tagjait igyekszik bemutatni, a tavaszi fás hordásnövények ismertetésével folytatjuk. Amikor e méhlegelők virágoznak, bent a kaptárban zajlik a nemzedékváltás, s gyűlik a virágpor, készül/raktározódik a tavaszi virágméz is, a méhész szezon első pergetnivalója. Az előző részben a kökényt és a madárcseresznyét ismertettem, most folytatom a sort a tavasz növényeivel.

Szarvasvarjú – nem mindenkinek!

Hazánkra az elmúlt évtizedben jellemző, hogy rendkívül sok olyan díszmadár érkezett, melyet korábban még soha nem tartottak magángyűjteményekben. Ilyen faj például a kaffer szarvasvarjú, mely nagy termete és magas takarmányozási költségei miatt csak kevesek számára elérhető.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szövetség a malacok fokozottabb védelméért

Ebben az évben a World Animal Protection nonprofit állatvédő egyesülete megalapította a 3T szövetséget, mely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a malacokat érő fájdalmas kezelései eljárások megszüntetésének gyakorlati lehetőségeit.

Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében

A Nemzeti Termelők Uniója (National Farmers’ Union – NFU) szerint 2040-re anélkül is klímasemlegessé tehető a brit mezőgazdaság, hogy a marhahústermelést vissza kellene vágni vagy a termőterületeken erdőt kellene telepíteni.

Több, mint 5000 sertést öltek le ASP gyanú miatt

Magyarországon házisertésekben eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, ennek ellenére eddig mintegy 5300 háztáji állományban lévő sertést kellett levágni - mondta egy rádióinterjúban az országos főállatorvos. Bognár Lajos kiemelte, hogy ha kell, a legdrasztikusabb intézkedéseket is bevezetik.

Hamarosan indul az őszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni vakcinázása idén ősszel sem marad el, ezért az előző évek gyakorlata szerint ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2019. október 5-től zajlik majd hazánk déli és keleti megyéiben.

Forró volt a hangulat a csikóchampionátuson

Az augusztus 20-án megrendezett tattersalli eseményen nemcsak a nyárias időjárás miatt volt forró a levegő, hanem azért is, mert az ország legkiemelkedőbb csikóit vártuk az MSLT rendezvényére.