0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Ugyanis egy év alatt az országban eladott tojásoknak csak 8,3 százaléka biotojás, 60 százaléka zárt technológiákkal előállított mélyalmos tojás, 15,7 százaléka szabadtartásos tyúkoktól és 11,5 százaléka pedig kiscsoportos (háztáji, házkörüli) tartásból származik. Az egyik mintafarmot a Ritter család birtokán alakították ki.

A család 60 hektár területen ökogazdálkodik, amelyből 7 hektár az erdő. A szántón főleg takarmánynövényeket, tritikálét, sörárpát és kukoricát, illetve búzát és repcét termelnek.

Az állattartásukban 25 tejelő tehén és szaporulata, húsállományú borjútartás, biotojás-előállító mobil tyúkállomány és hidegvérű lótartás szerepel. A traktoraikba saját előállítású, szűrt repceolajat használnak üzemanyagként. Egy-egy napelemekkel is felszerelt mobil baromfiólban 200 tojót telepítenek és természetes körülmények között szabadtartásban tartják azokat, csak biotakarmányokkal etetik az állományt. A mobil ólakat ideiglenes kerítéssel bekerített szabad földterületeken mozgatják, változtatva az ólak helyét.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/Maschinenring Magazin 2019/01