0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csak képzett tanárok vezethetik a vándortáborozó gyerekeket

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált gyalogos vándortáborvezető továbbképzésen részt vettek.

A vándortábor-mozgalmat 2017-ben sikerült újjáéleszteni, akkor szervezték meg az első erdei és vízi vándortáborokat, majd egy évvel később a kerékpáros vándortáborok is elindulhattak. A pedagógusok továbbképzése ugyancsak 2017-ben kezdődött, a közelmúltban már a negyedik továbbképzés-sorozat ért véget.

A mostani szakaszban 300 pedagógus vett részt, így összesen már ezer 1000 tanár vált alkalmassá arra, hogy gyalogos vándortáborokat vezessen.

Az erdei vándortáborok rövid idő alatt igen nagy népszerűségre tettek szert, ezt bizonyítja az is, hogy az idei jelentkezési időszakban meghirdetett férőhelyek mindössze néhány nap alatt beteltek. A táborozók száma egy év alatt több mint kétszeresére nőtt: amíg tavaly csaknem 2000 diák vándorolt, az idén több mint 4000 gyermek és felnőtt járja majd végig a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis, és az idén debütáló Vasi-Hegyhát és Zemplén erdei útjait.

A résztvevő felsőtagozatos és középiskolás korú gyerekek egy hétig a saját pedagógusuk kíséretével, szervezett keretek között, helyi túraútvonalfelelősök és szolgáltatók bevonásával, mégis önállóan kirándulnak az erdőben. 

A pedagógusok képzésének elsődleges célja, hogy alkalmassá váljanak az erdei vándortáborok szervezésére, valamint a gyermekcsoportok kísérésére az erdei útvonalakon. Emellett a képzés után a tanárok tagjai lesznek egy informális vándortáboroztató pedagógusközösségnek is, amelynek kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a legifjabbakat megismertesse az erdő szépségeivel és a túrázás adta örömökkel. A 30 órás akkreditált továbbképzést az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem közösen szervezte, a résztvevők turistaetikai, tájékozódási, túra- és táborszervezési, természetismereti, valamint kulturális, környezet- illetve természetvédelmi és erdőpedagógiai ismeretekkel is gazdagodhattak.

A gyalogos vándortábor-vezető továbbképzés elméleti és gyakorlati szakaszból állt – utóbbira hat helyszínen, Budapesten a Hármashatár-hegyen, Visegrádon, Bernecebarátiban, Taron, és Huszárokelőpusztán, a helyi erdőgazdaságok és erdei iskolák bevonásával került sor.

 

Forrás: indigo.com