Back to top

A következő évtizedek sikerágazatát építik

30 éves jubileumi küldöttgyűlését rendezte meg a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete. Az ünnepi rendezvény díszvendége Nagy István agrárminiszter volt, aki úgy fogalmazott, fejet hajt az ágazatban tevékenykedők elmúlt 3 évtizedben véghezvitt teljesítménye előtt.

„A nagy gazdasági átalakulást követően az ágazat önmagára talált, minden nehézség ellenére megerősödött, a következő évtizedekben pedig az agrárium kiemelkedő nyerteseinek egyike válhat belőle” – hangsúlyozta Nagy István a jubileumi küldöttgyűlés alkalmával.

A tárcavezető a hazai tejipar jelentőségét szemléltetve elmondta, annak 294 milliárd forintos termelési értéke az élelmiszeripar 11%-át jelenti.

A tejtermékgyártásban mintegy 100 cég érdekelt összesen 6600 dolgozóval; a vállalatok együttes árbevétele 2017-ben több mint 316 milliárd forint volt. „5 év alatt ez 14%-os bővülést jelent”- folytatta az agrárminiszter, majd emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt időszakban a tejtermelés genetikai háttere, s a többi közt a takarmányozás is jelentős fejlődésen ment keresztül: a hozam ezek eredményeképpen 2012 és 2017 között több mint 10%-kal emelkedett.

A tárcavezető az ágazat fontos szerepét hangsúlyozva beszélt az érintettek által igénybe vehető uniós és állami támogatásokról, köztük a Vidékfejlesztési Programról, amelynek keretösszegéből mintegy 26 milliárd forintot kaptak a tejelő szarvasmarhatartók – nagyjából 500-an. Mint mondta, ez év május 10-ig körülbelül 492 millió forinttal támogatták a tenyésztőszervezetek munkáját is. A kiemelt támogatások egyebek mellett mostanra azt eredményezték, hogy a hazai kereskedelmi egységek polcain 2010-hez képest 4-szeresére nőtt a magyar előállítású UHT tejek aránya. Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy

fontos fejlesztések érintik az országos állattenyésztési adatbázist, illetve beszélt arról is, hogy folyamatban van a gazdák számára kötelező adatszolgáltatás egyszerűsítése is. A tárcavezető hozzátette: elkészült az új állattenyésztési törvény is,

amely kapcsán a kormányzat kiemelt célja volt a korábbinál kevesebb, azoknál előremutatóbb jogszabályok megalkotása.

A jubileumi közgyűlésen beszédet mondott Kiss Ferenc, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének elnöke is, akinek szavai szerint működésük, tagjainak aktivitása, illetve európai összesítésben is kimagaslónak számító termelési-tenyésztési eredményeik a sikerességük vitathatatlan jellemzői. Mint mondta,

20 év alatt tehenenként közel 400 kg fajlagos tejhozam-növekedést sikerült elérniük,

így kevesebb egyedre van szükség, ami környezetvédelmi szempontból is fontos előrelépést – kisebb mértékű ammóniakibocsátást – jelent. „A korszerű tenyésztést dicséri a 10200 kg feletti országos laktációs zárás, amire különösen büszkék vagyunk, hiszen ez nemzetközi összevetésben is jó eredménynek számít” – tette hozzá Kiss Ferenc.

Az egyesület munkáját – különös tekintettel a tavalyi esztendő

eredményeire és az idei tervekre – Kőrösi Zsolt tenyésztésvezető mutatta be előadásában. A szakember elmondta,

egy év alatt 37643 küllemi bírálatot végeztek el az országban,

illetve beszélt arról is, hogy a populáció átlagának változásával milyen módosításokat eszközöltek a bírálatok esetében. A jelenlévők betekintést kaptak az elmúlt időszak hazai és nemzetközi kiállításain elért holstein-frízek eredményeiről, az egyesület különféle szolgáltatásairól és projektjeiről is, illetve az is kiderült: szakembereik tavaly 90 alkalommal avattak aranytörzskönyves egyedet, idén azonban ennél is jobb eredmény várható.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emlékezés mellett a mai termelőkről sem szabad megfeledkezni

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapját, szeptember 17-ét a földművesek emléknapjává nyilvánítja. Az erről szóló országgyűlési határozat indoklása szerint ezen a napon „arról a földműves-társadalomról emlékezünk meg, amely jó- és balsorsában egyaránt készen áll a haza szolgálatára”.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

Elültették a főváros tízezredik fáját

Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját pénteken a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el.

A kuvasz kulturális örökségünk része

A kuvasz egy igazi kincs, egy örökség, amelyet őseinktől kaptunk – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter a Nemzetközi Kuvasz Tenyésztési Konferencián, szombaton Tápiószentmártonban.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Minőségi tenyészállatok seregszemléje a Kaposvári Állattenyésztési Napokon

A folyamatos piaci kihívások között is színvonalas magyar állattenyésztői munka sikere valamennyiünk számára fontos. Ezért az agrártárca támogatásokkal is segíti az ágazatot, hogy a rendkívül erős nemzetközi versenyben helyt tudjon állni – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, a XIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóünnepségén, Kaposváron.

Akadályversenyen ismerkedtek az iskolások az év emlősével

Az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum égisze alatt működő Vadonleső Program tíz éve indult el a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer társadalmi alprogjamjaként.

A fiatalítás és a generációváltás is a célja az OMÉK szakmai programjainak

A szakmának is változatos programokat kínál a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely a kiállítás négy napja alatt számos konferenciának és szakmai előadásnak biztosít helyszínt.