Back to top

A következő évtizedek sikerágazatát építik

30 éves jubileumi küldöttgyűlését rendezte meg a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete. Az ünnepi rendezvény díszvendége Nagy István agrárminiszter volt, aki úgy fogalmazott, fejet hajt az ágazatban tevékenykedők elmúlt 3 évtizedben véghezvitt teljesítménye előtt.

„A nagy gazdasági átalakulást követően az ágazat önmagára talált, minden nehézség ellenére megerősödött, a következő évtizedekben pedig az agrárium kiemelkedő nyerteseinek egyike válhat belőle” – hangsúlyozta Nagy István a jubileumi küldöttgyűlés alkalmával.

A tárcavezető a hazai tejipar jelentőségét szemléltetve elmondta, annak 294 milliárd forintos termelési értéke az élelmiszeripar 11%-át jelenti.

A tejtermékgyártásban mintegy 100 cég érdekelt összesen 6600 dolgozóval; a vállalatok együttes árbevétele 2017-ben több mint 316 milliárd forint volt. „5 év alatt ez 14%-os bővülést jelent”- folytatta az agrárminiszter, majd emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt időszakban a tejtermelés genetikai háttere, s a többi közt a takarmányozás is jelentős fejlődésen ment keresztül: a hozam ezek eredményeképpen 2012 és 2017 között több mint 10%-kal emelkedett.

A tárcavezető az ágazat fontos szerepét hangsúlyozva beszélt az érintettek által igénybe vehető uniós és állami támogatásokról, köztük a Vidékfejlesztési Programról, amelynek keretösszegéből mintegy 26 milliárd forintot kaptak a tejelő szarvasmarhatartók – nagyjából 500-an. Mint mondta, ez év május 10-ig körülbelül 492 millió forinttal támogatták a tenyésztőszervezetek munkáját is. A kiemelt támogatások egyebek mellett mostanra azt eredményezték, hogy a hazai kereskedelmi egységek polcain 2010-hez képest 4-szeresére nőtt a magyar előállítású UHT tejek aránya. Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy

fontos fejlesztések érintik az országos állattenyésztési adatbázist, illetve beszélt arról is, hogy folyamatban van a gazdák számára kötelező adatszolgáltatás egyszerűsítése is. A tárcavezető hozzátette: elkészült az új állattenyésztési törvény is,

amely kapcsán a kormányzat kiemelt célja volt a korábbinál kevesebb, azoknál előremutatóbb jogszabályok megalkotása.

A jubileumi közgyűlésen beszédet mondott Kiss Ferenc, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének elnöke is, akinek szavai szerint működésük, tagjainak aktivitása, illetve európai összesítésben is kimagaslónak számító termelési-tenyésztési eredményeik a sikerességük vitathatatlan jellemzői. Mint mondta,

20 év alatt tehenenként közel 400 kg fajlagos tejhozam-növekedést sikerült elérniük,

így kevesebb egyedre van szükség, ami környezetvédelmi szempontból is fontos előrelépést – kisebb mértékű ammóniakibocsátást – jelent. „A korszerű tenyésztést dicséri a 10200 kg feletti országos laktációs zárás, amire különösen büszkék vagyunk, hiszen ez nemzetközi összevetésben is jó eredménynek számít” – tette hozzá Kiss Ferenc.

Az egyesület munkáját – különös tekintettel a tavalyi esztendő

eredményeire és az idei tervekre – Kőrösi Zsolt tenyésztésvezető mutatta be előadásában. A szakember elmondta,

egy év alatt 37643 küllemi bírálatot végeztek el az országban,

illetve beszélt arról is, hogy a populáció átlagának változásával milyen módosításokat eszközöltek a bírálatok esetében. A jelenlévők betekintést kaptak az elmúlt időszak hazai és nemzetközi kiállításain elért holstein-frízek eredményeiről, az egyesület különféle szolgáltatásairól és projektjeiről is, illetve az is kiderült: szakembereik tavaly 90 alkalommal avattak aranytörzskönyves egyedet, idén azonban ennél is jobb eredmény várható.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb könnyítések segítik az erdősültség növelését

Az Agrárminisztérium a szakma elvárásaihoz igazította a facsemete-minősítés és forgalmazás feltételeit, hogy ezzel is hozzájáruljon az erre az évre tervezett 6000 hektárnyi új erdő telepítéséhez.

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

A hatékonyságot szolgálja az AKI integrációja

Nem az AKI önállóságának csorbítását, hanem hatékonyabb együttműködést, az egyes kutatói szervezetek összehangoltabb közös munkáját eredményezi majd az, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) csatlakozik a NAIK-hoz – mondta el Nagy István a témáról tartott sajtótájékoztatón.

A Kínában tomboló ASP miatt Amerikában csökken a tej ára

A kínai sertéseket pusztító afrikai sertéspestis leszorítja a sertéstápok készítésére használt különféle termékek – így a tej – globális árát. Az árak már most elérték a történelmi legalacsonyabb szintet – olyan alacsonyak, hogy nem fedezik a bekerülési költségeket. A járvány előtt az USA szállította a legtöbb tejsavót Kínába.

Új jövedelempótló támogatást igényelhetnek a méhészek

A mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészek számára. A magyar méhágazat ebben az évben külön figyelmet kap, 2019 a beporzók éve.

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó - mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.

Kiürültek a tejporkészletek

A legutóbbi, pályáztatáson alapuló értékesítés alkalmával az eredetileg összesen 380 000 tonna mennyiségű állami soványtejpor-készletből még meglévő 162 tonna is gazdára talált - közölte az Európai Bizottság. Ezzel a bizottság által felvásárolt és kezelt készlet teljes egésze elfogyott.

Új borpiaci intézkedések: zöldszüret és borlepárlás

Európai szinten egy komolyabb borpiaci válság előjelei érzékelhetők, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. A helyzet kezelésére ezért a szaktárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését segítik.

Hatékony a jégkármérséklő-rendszer

Az eddigi káradatok igazolják a jégkármérséklő-rendszer hatékonyságát, nagyságrendekkel csökkent a jégkár a mezőgazdaságban - közölte az agrárminiszter írásos válaszában Magyar Zoltán országgyűlési képviselő kérdésére.