0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Május közepe óta mintegy 11 ezer 600 tonnányi lazac pusztult el a Nordlan és Troms megyék fjordjaiban kialakított farmokon, ami azt jelenti, hogy a 70 dekagramm és 5,5 kilogramm súlyú halakból több millió veszett kárba. Ez a tenyésztőknek több százmillió norvég koronás bevételkiesést okoz.

Az állatállományt egy a norvégiai vizekben elterjedt fitoplankton, a mészmoszatok törzsébe tartozó alga tizedelte meg.

Ez az alga bizonyos körülmények hatására képes gyorsan elterjedni és megfojtani a hálókban vagy ketrecekben tartott halakat.

Egyszer már történt hasonló eset Norvégiában, de még 1991-ben. Norvégia a világ első számú lazactenyésztő és -exportőr országa. Tavaly 1,3 millió tonna lazachúst termelt meg.

Mivel még nem sikerült megállítani a gyorsan terjedő mérgező algákat, a tenyésztők versenyfutásba kezdtek az idővel, és igyekeznek áthelyezni vagy leölni a halakat, mielőtt az alga elérné a farmokat.

Az állomány pusztulása miatt megugrott a tenyésztett lazac ára: egy hét alatt 5,7 százalékkal kilónként több mint 65 norvég koronára (nagyjából 6,7 euróra) drágult szerdára.

Forrás: MTI