0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mintha őserdőben járnánk

Az idén 50 éves Pilisi Parkerdő Zrt. területén található Erdőanyai-völgyben a Parkerdő alapítója, dr. Madas László több mint 60 éve indította el a maga korában forradalminak számító programot: egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelését. A Visegrádhoz közeli erdőrészlet ennek köszönhetően mára az őserdőket megközelítő állapotban van.

Május 22-én, a biológiai sokféleség nemzetközi napján szervezetek, szakemberek és társadalmi támogatók sokasága igyekszik felhívni világszerte a figyelmet a fajok megőrzésének fontosságára és tesz erőfeszítéseket a biológiai sokféleség megőrzésére. A világnap kapcsán érdemes a jól működő megoldásokat is számba venni. Ilyen indított el 1954-ben dr. Madas László erdőmérnök. A Pilisi Állami Parkerdőgazdaság (jelenleg Pilisi Parkerdő Zrt.) későbbi alapítója és emblematikus vezérigazgatója az Erdőanyai-völgyi erdőrészletet az akkori kor szakmai környezetében forradalminak számító, úgynevezett szálalóvágásos, természetközeli gazdálkodással kezdte gondozni. A több mint 60 évvel ezelőtt indult program eredményességét az elmúlt években Némedy Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének vezetője mérte fel az Erdőanyai-völgyben található erdőrészlet átfogó természetességi vizsgálatának keretében.

A vizsgálat a biológiai sokféleség megőrzésének szempontjából négy tényre mutatott rá. A folyamatos erdőborítással kezelt erdőkben az erdőgazdálkodás az esetek magas hányadában rendkívül jól harmonizálható a természetvédelemmel, a szálankénti és csoportos szálaláson alapuló erdőhasználat kíméli az élőhelyeket, a változatos szerkezetű erdőkben a fajok megtalálják a különböző igényeiknek megfelelő élőhelyeiket, és a változatos struktúra a növény- és állatfajok számát is növeli.

Az erdők természetessége a gyakorlatban azt jelenti, hogy milyen mértékben képesek a növény- és állatfajoknak olyan élő-, illetve termőhelyet nyújtani, amely ellenálló a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaival szemben. Az Erdőanyai-völgyben a több mint 6 évtizede folytatott természetközeli gazdálkodás kifejezetten kedvező természetességi állapotú erdőt eredményez, és ezt háromféle módszerrel készült vizsgálatokkal is sikerült alátámasztani.

A dr. Madas László személyes irányításával megkezdődött munka szellemében és korszerűségében messze megelőzte korát.

„A 61 éve megkezdett gyakorlatot, a mai folyamatos erdőborítást hirdető erdőkezelés, az úgynevezett örökerdőgazdálkodás egyik legfontosabb hazai előfutárának tekinthetjük. Ez a szemlélet lett később az alapja a Pilis-Visegrádi-hegység erdeiben, majd a Parkerdő teljes működési területén folytatott erdőgazdálkodásnak” – foglalta össze Némedy Zoltán erdészetvezető.

Forrás: Pilisi Parkerdő közlemény