0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Növényvédelmi előrejelzés – Csapadékkedvelő kórokozók ideje

A természet igyekszik valamit pótolni a hiányzó esőből, bár az elvesző termést már minden bizonnyal lehetetlen lesz. A tartós nedvességborítás kedvez a tűzelhalásnak és a varasodásnak, de még a moníliaveszély sem múlt el. A gyümölcsmolyok változatlan intenzitással repülnek, és már néhány bagolylepkefaj is megjelent a csapdákban.

A teljes virágzásban levő akácnak most nem használ az esőzés, mert kimossa a nektárt a virágokból, valamint ilyen időben kevésbé járnak a méhek.

A gyakori esők és a tartós nedvességborítás miatt az eddigieknél jobban fenyegeti az almástermésűeket a tűzelhalásért felelős baktérium. Bár a naspolya kivételével már minden almástermésű növény túl van a virágzáson, még most is fokozott a fertőzésveszély.

Most szükséges preventív jelleggel folytatni a virágzás idején megkezdett védekezéseket.

Szabadforgalmú felhasználásra jelenleg csak az Aliette 80 WG és a réztartalmú készítmények állnak rendelkezésre, szükséghelyzeti engedéllyel pedig növényorvos felügyelete mellett a Kasumin 2L használható a baktériumos tűzelhalás leküzdésére. Az időjárási körülmények miatt a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. A fiatal hajtásokat és terméseket most könnyedén megfertőzi a kórokozó, ezért ilyenkor felszívódó készítményekkel vagy felszívódó és kontakt hatóanyagot is tartalmazó fungicidekkel védekezzünk. Folytassuk az almafalisztharmat elleni kezeléseket is, mert az áttelelt lisztharmatos vesszőkből könnyedén megfertőződnek a fiatal hajtásvégek.

Még nem múlt el a csonthéjasok moníliás hajtásfertőzésének a veszélye, de már a sztigminás betegség első foltjai is feltűntek a kajszi termésén. A kórokozó

főként a leveleken károsít, de nagy fertőzési nyomás esetén gyakran fertőzi a termést is

barna koncentrikus foltok formájában, leveleken pedig levéllikacsosodás a jellemző tünet. Hasonlít hozzá a xantomonászos betegség, de ez utóbbi baktériumos eredetű, ezért nyálkás kiválás is észlelhető a fertőzés helyén.

Továbbra is nagy intenzitással repülnek a gyümölcsmolyok a fajspecifikus feromoncsapdákba és a fénycsapdákba. Még mindig a keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly rajzik legerősebben, de sokat fognak a csapdák barackmolyból és almamolyból is. Ezek a kártevők többnemzedékes fajok, ezért az év során még fogunk velük találkozni, különösen a keleti gyümölcsmollyal, mely nem válogat tápnövényeiben, de a szilvamoly is az érésig fertőzi a termést. Folyamatosan repül az almamoly is, már lerakhatja petéit a kis termésre, de

az összefolyó nemzedékek szeptember végéig veszélyeztetik a termést,

nemcsak az almát és körtét, hanem a diót is. Az összefolyó nemzedékek miatt az almamolyt napjainkra már inkább három-, és nem kétnemzedékesnek tartják.

Több bagolylepkefaj is megjelent a csapdákban, bár repülésük most még nem intenzív. Érdemes figyelemmel kísérni rajzásukat, mert több, szántóföldi és zöldségnövényekre veszélyes faj is van közöttük.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet