Back to top

Portugáliában is bizonyítást nyert: igazi horgásznemzet a magyar!

A horgászat mondhatni virágkorát éli ma Magyarországon: a horgászok száma lassan eléri a félmillió főt, versenyzőink pedig sorra érik el a történelmi sikereket a nemzetközi versenyeken. A napokban a Feeder Klubcsapat VB-n szereztek aranyat hazánk fiai.

Mint az sokak számára ismert, a magyar horgászversenyzők két aranyérmet is szereztek az év eleji, Dél-Afrikában megrendezett Horgász Világjátékokon. Úgy tűnik, e történelmi siker igencsak lendületbe hozta versenyzőinket: a hazánkat képviselő Maros-Walterland Team ugyanis a napokban szerzett aranyérmet Portugáliában, a III. Feeder Klubcsapat Világbajnokságon. A Magyar Országos Horgász Szövetség közleményéből kiderült, a Bakó Péter, Csillag László, Erdei Attila, Sivák Mátyás, Vidó Ferenc és Walter Tamás alkotta csapatnak távolról sem volt könnyű dolga, mivel a versenypálya igencsak halszegénynek bizonyult.

A nyerő taktikát a küszök fogása jelentette, amelyek mellé sikerült néhány „bónuszhalat” – pontyot és márnát – is zsákmányolniuk a fiúknak. Ennek eredményeképp a 2 fordulóból álló, 15 csapat részvételével lezajlott versenyt honfitársaink az élen fejezték be, történelmi sikert aratva ezzel,

Fotó: mohosz.hu
hisz magyar feeder klubcsapat ezelőtt még sosem nyert világbajnoki aranyérmet. A többi közt ezek az eredmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon a horgászat mondhatni virágkorát éli: a horgászok tábora lassan eléri az 500 ezer főt, s minden eddiginél többen űzik tisztán sportból vízparti hobbijukat. Hogy e kör tovább bővülhessen, egyszersmind egyszerűbbé váljon a nyilvántartás és az ügyintézés is,

a MOHOSZ tavaly indította útjára a horgászkártyát, amely az első lépés volt ahhoz, hogy e folyamatok idővel teljes mértékben digitálissá váljanak.
Azt ígérik ugyanis, 2020-ra a jegyvásárlás, illetve a fogási naplóval kapcsolatos ügyintézés is elektronikus módon történik majd.
A MOHOSZ jelenleg 26 területi szövetséget, mintegy 1200 egyesületet, illetve 13 speciális jogállású gazdasági társaság tagot tömörít, ezzel az ország legnagyobb hálózatos felépítésű szervezete. A szövetség ez év január 1-jétől már közfeladatokat ellátó szervezetként is védi és óvja a magyar vizeket, bennük a nemzeti kincsként is elismert, állami tulajdonú halállományt. Országosan mintegy 1000 társadalmi, közel 500 halászati és 600 rendészeti vizsgás halőr dolgozik e cél érdekében, soraikban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felügyelete alatt működik az Állami Halőri Szolgálat munkatársaival.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agrárminiszter: hatalmas lehetőség előtt áll a magyar akvakultúra ágazat

Hatalmas lehetőséget jelentenek a magyar akvakultúra ágazat számára az uniós halászati támogatások 2020 utáni elosztására vonatkozó szabályok, amelyeket a Mezőgazdasági és Halászati Tanács elfogadott - közölte Nagy István agrárminiszter Luxembourgban az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Tömeges halpusztulás a Palicsi-tóban

Vajdaság egyik gyöngyszeme a Palicsi-tó és környéke. Nem csak a helybéliek, de a turisták kedvenc üdülőhelye is. Végre megérkezett a jó idő, a tó látványa viszont most nem vonzza, inkább taszítja az oda látogatókat.

A természetvédelem zászlaja alatt versenyeznek lovaikkal

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek az őshonos magyar állatfajták génmegőrzésére. Kiemelt feladatuk a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztése – a fajtát sporteseményeken szerzett tapasztalataikkal igyekszenek tökéletesíteni.

Egy nap alatt tripláztak a Nébih halőrei

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata május 30-án három orvhalászt ért tetten. Két személyt a Tiszán, Polgár térségében, egyet pedig a Taktán fogtak meg az ellenőrök. Mindhárom személy ellen hatósági eljárás indult.

Szombat hajnaltól újra fogható hét halfaj

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a horgászokat, hogy 2019. május 31-én, azaz pénteken éjfélkor véget ér számos halfaj ez évi fajlagos tilalmi ideje. Ennek értelmében szombat hajnaltól ismét ki lehet fogni a pontyot, gardát, domolykót, jászkeszeget, valamint a szilvaorrú keszeget, a paducot és a márnát.

Vezetőszáras versenyek - Új színfolt

A Magyar Díjlovagló Szakbizottság a 2019-es évtől hazánkban is bevezette a nyugati lovaskultúrákban hosszú ideje nagy népszerűségnek örvendő programot. A tervek szerint nyolc forduló és egy döntő lesz az idén.

Horgász-szállásokat adtak át a Balatonnál

A Balaton első sporthorgász centrumának 320 millió forintos beruházással elkészült apartmanházait adták át kedden a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. volt keszthelyi halásztelepén.

Pontyot akart eladni a horgász, súlyos bírság lett a vége

Próbavásárlás útján leplezte le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) azt a horgászt, aki – a hatályos jogszabályi előírásokat figyelmen kívül hagyva – fogási tanúsítvány nélkül kísérelt meg értékesíteni 5 darab Balatonból kifogott pontyot. A hatóság százezer forint összegű halvédelmi bírsággal sújtotta a szabályszegőt.

Tréfás kedvű piliscsabaiak verték a mezőnyt Mezőfalván

Izgalmas versengést és szoros végeredményt hozott a "Legyél Te is mezőgépész!" Országos Bajnokság (LETIMOB) tavaszi döntője, amelynek a III. NAK Szántőföldi Napok és AgrárgépShow adott otthont Mezőfalván. A 4 csapatból álló mezőnyben piliscsabai siker született.