Back to top

Az utolsó pillanatban menekültek meg az európai búzamezők

A száraz, tavaszi időjárás kis híján megtizedelte az európai búzatermést, de a májusi eső időben érkezett és a legnagyobb búzatermesztő országok számításai szerint jó év vár a gazdákra.

A múlt évben az aszály jelentős károkat okozott, a történelem egyik legsúlyosabb szárazsága után a talaj mélyebb rétegei még mindig szárazak - emelte ki egy német elemző cég - ám idén, a csapadékmentes tavasz ellenére Európa négy legnagyobb búzatermesztő országában egészen jó aratásra számítanak a gazdák.

A legnagyobbak remek aratásra számítanak

Franciaország Európa legnagyobb búzatermelője, és mivel az ország teljes területén jelentős mennyiségű eső esett így a nyári betakarítás az év eleji jóslatokkal ellentétben kielégítő lesz.

A FranceAgriMer (elemző cég) mérései alapján

az ország búzaföldjeinek 79 százaléka jó vagy kiváló állapotban van.

A cég gabonatermés-elemző szolgálatának vezetője, Cathrine Cauchard elmondta:

– Nagyon biztató a helyzet, az eső hatására az elmúlt két hétben a növények növekedésnek indultak, a gazdák 3 százalékkal nagyobb területen vetettek búzát, mint múlt évben. Kifejezetten jó aratásra számítunk.

Európa második legnagyobb búzatermesztője Németország, ahol a jelenlegi állás szerint 19,8 százalékkal jobb termést várnak, mint tavaly.

Idén várhatóan 24,28 millió tonna búzát fognak betakarítani a német gazdák. Bár egy termelő szövetkezet a Reutersnek kihangsúlyozta, a száraz tavasz Németországban újra a szakadék szélére sodorta gazdákat. Nem sokon múlt, hogy idén is kiszáradjanak a növények, de a májusi eső időben érkezett. Ám a talaj mélyebb rétegei még mindig nagyon szárazak és komoly veszélyt jelent a termésre egy újabb, elhúzódó aszályos időszak. „Még több esőre van szükségünk” - mondta a szövetkezet vezetője. 

A britek és a lengyelek is jól állnak

Anglia, mint a harmadik legnagyobb búzatermesztő Európában, szintén remek évre számít. A CRM AgriCommodities (brit tanácsadó cég) a héten igazította ki előrejelzését és 15,1 millió tonna helyett immár 15,5 millió tonna búzatermést jósolnak – összehasonlításképpen tavaly 14 millió tonnát arattak a brit gazdák.

A negyedik legnagyobb a sorban a lengyel búzatermesztés. Az ottani helyzetről a helyi elemző cég, a Sparks Polska adott felvilágosítást. A cég elemzője Wojtek Sabaranski elmondta:

– A kétségbeejtő áprilisi időjárás után Lengyelországban is az utolsó pillanatban érkezett meg az eső.

Mivel a következő hétre is jelentős csapadékmennyiséget jósolnak a lengyel előrejelzések is biztatóak. A tavalyi 9,7 millió tonnás eredmény után idén 10,9 millió tonna búzára számítunk.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

Lassan jönnek rá, hogy ez a növény jelenti a jövőt

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai eseményen. A kukoricával jól konkuráló cirok előtt ugyanakkor nagy jövő állhat.

Áttörést jelentő génfelfedezés az árpában

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói egy, a szárazságtűrésért felelős gént fedeztek fel az árpában, amely a tudósok reményei szerint segíthet majd ellenállóvá tenni a növényeket az éghajlatváltozás negatív hatásaival szemben.

NAK: a repce vetését segíti, a napraforgó betakarítását nehezítette a csapadékos idő

Segíti az őszi káposztarepce vetését az elmúlt napok csapadékos időjárása, azonban a napraforgó betakarítását valamelyest nehezítette - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI érdeklődésére.

Nagy területhez kellenek a nagy gépek

A precíziós gazdálkodás egyebek mellett méretcsökkenést is jelent. Van-e ezeknek az óriás gépeknek jövője – kérdeztük a Bábolnai Gazdanapok gépkiállítói standján dr. Virág Istvántól, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzserétől.

A növényt kérdezik

A Bábolnai Gazdanapok központi témája a precíziós gazdálkodás, annak gyakorlati megvalósításáról kérdeztük Virág Istvánt, az Agrotec Magyarország termékmenedzserét. Kínálatukban a legegyszerűbb automata vezetéstől a teljesen komplex, valós idejű szabályozásig találhatók berendezések. A kiállításon élénken érdeklődtek a gazdák a precíziós megoldások iránt, egyelőre még csak a belépő szinten.

Az agráriumnak új ünnepnapja van

Bár hivatalos ünneppé csak tavaly nyilvánították, az elkötelezett szervezők munkájának köszönhetően már a 3. Földművesek Napját tartották szeptember 7-én Bugyi nagyközségben. Itt az eseménnyel egy időben rendezték a már hagyományos Krumplifesztivált. Az eseményen részt vett dr. Torgyán Józsefné Cseh Mária, az emléknap kezdeményezőjének özvegye is.

Vannak még nyitott pályázatok

A Smartfarm tematikus rendezvénysorozat 3. napján jelenlévő szakemberek első kézből értesülhettek arról, hogy megszülettek az élelmiszer-feldolgozás és a borászati pályázatok eredményei, ezeket idén januártól áprilisig lehetett benyújtani, és amelyet 50 milliárd forintos kerettel hirdettek meg.

Hány véka föld elég?

Napjainkban elaprózódott birtokszerkezet jellemzi az erdélyi mezőgazdaságot. A kárpótlásból visszaszerzett területekhez sokan az észérveket is félredobva ragaszkodnak. Ma Romániában találjuk Európa legtöbb kisgazdáját, ugyanakkor többezer hektáros vállalkozásokkal is találkozunk, amelyek volt állami gazdaságok alapjain jöttek létre.