Back to top

Biológiai védekezés: darázzsal a foltosszárnyú muslica ellen

Több mint 200 hektáron védekeznek biológiai módszerrel a Drosophila suzukii ellen. A Verona és Vicenza közti dombvidéken több mint 150 cseresznyetermesztő fogott össze, és a Bioplanet kezdeményezésére már március végén kibocsátották a muslica természetes ellenségét, a Trichopria drosophilae fürkészdarazsat.

A programot irányító Geofin/Sprea csoport vezetője, Maurizio Poletti szerint ez közép és hosszú távú program, aminek a közvetett pozitív hatásai azonnal érződnek. Évente két alkalommal engedik ki a fürkészeket, először március végén- április elején, aztán a szüret közben és után.

Fotó: Bioplanet
Ezen kívül a gyakorlatban különösen figyelnek a fertőzött gyümölcs kezelésére:

nem szabad a területen hagyni a sérült cseresznyét, hanem olyan sűrű hálóval fedett konténerekben kell összegyűjteni, ahonnan nem tudnak kijutni a kikelt kártevők. A háló ugyanakkor átengedi az apró fürkészdarazsakat, amelyek majd elpusztítják a muslicát.

Stefano Foschi a Bioplanettől elmondta, hogy körülbelül egymillió fürkészdarazsat juttattak ki a területre tavasszal. A szüret idején újabb kibocsátásra van szükség, hogy növeljék a parazitoidok aktivitását, és megalapozzák a hosszú távú eredményességet a következő évekre. A foltosszárnyú muslica elleni küzdelem, mint más rovarok, például az ázsiai márványos poloska esetében, nem lehet sikeres, ha szétszórt üzemekben, önállóan próbálkoznak vele, hangsúlyozta a szakember. Olyan nagy zónákban kell közösen védekezni, amelyek kisebb területekből állnak össze.

A Trichopria drosophilae fürkészdarázs a foltosszárnyú muslica bábjait parazitálja, vagyis a lárvastádium végén pusztítja el a kártevőt. Ezáltal csökken az új nemzedék egyedszáma, ami a következő nemzedékekre is kihat, ezáltal kisebb az érintett területen lévő kultúrákat ért károsítás.

A fürkészdarazsat megelőző módon kell kijuttatni a természetbe, nem közvetlenül a védendő gyümölcsösbe, hanem a környező területekre, hogy erős népessége alakuljon ki, mire a kártevő elkezd robbanásszerűen szaporodni.

A szüret utáni kijuttatás jelentősége pedig az, hogy a területen maradt leszedetlen vagy károsított gyümölcsök a kártevő szaporodására adnak lehetőséget, azt kell megakadályozni. Ugyanakkor a kártevő szaporodása teszi lehetővé, hogy a fürkészdarázs is tovább szaporodjon, és stabil népességet alakítson ki a területen. Ez pedig a hosszú távú védekezés alapja.

Az olasz védekezésen kívül Francia- és Spanyolországban is hasonló védekezési programok indulnak a szamóca, a cseresznye és bogyósgyümölcsök termesztésében, amihez a Bioplanet szállítja a fürkészdarazsat. A foltosszárnyú muslica egész Európában jelen van, a védekezéshez a Bioplanet az egész földrészre érvényes licensszel rendelkezik.

Fotó: Bioplanet
A cesenai Bioplanet leírásából kiderül: ez a fürkészdarázs az egész világon elterjedt Drosophila nemzetség európai parazitoidja, és gyorsan alkalmazkodott az újonnan érkezett foltosszárnyú muslicához is. Képes ellenállni a lárva erős immunválaszának, és kifejlődni benne. A Trichopria drosophilae nősténye akár száz muslicabábba is petét rakhat, halálra ítélve a kártevőt. A fürkészdarázs egész Európában megtalálható, de nem minden élőhelyen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Megújítva vehették birtokba a XIX. kerület lakói a Kúttói-parkerdőt

Parkerdővé alakították a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek.

Az agrárminiszter nagyra tartja a fűszerpaprika-termelők munkáját

A Kalocsai Érsekkertben lenyűgöző látvány és fergeteges hangulat fogadta a XXX. Kalocsai Paprikafesztiválra látogatókat, paprikafüzérekkel, népművészeti és néptáncbemutatóval, vásári árusokkal, játszótérrel és koncertekkel. A kiállítói pavilonokban fűszerpaprikafajták és -termékek széles választékát mutatták be.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szombaton utoljára pöfög Rezét, mielőtt megkezdik a felújítását

Izgalmas programokkal várják a látogatókat a pörbölyi Ökotursiztikai KÖzpontban a Gemenci Állami Erdei Vasút napján, szeptember 21-én. Ezen a napon minden a vasút körül forog, és Rezét gőzös fejújítás előtti utolsó járatainak egyikével is utazhatnak a Gemenci erdőben kirándulók.

Jó termésre számítanak a gazdák Zalában

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra, a zalai gazdák az időjárási károkat szenvedett területeket kivéve jó termésre számítanak - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Növényvédelmi előrejelzés – Sok az idén a beteg diófa

Az utóbbi időszakban lehullott bőséges csapadék egyrészt kedvezően hat az őszi érésű növények fejlődésére és minőségére, másrészt azonban növényvédelmi vonatkozása is van, hiszen a nedvesség és a tartós harmatképződés segíti a kórokozók egy részének fejlődését. Ugyanakkor számos kártevő is aktív még.

Újra vár az Erdővarázs

Szeptember 20-21-én Budapestre költöznek az ország erdői. A két napos ingyenes látogatható IV. Erdővarázs családi napokon a magyarországi erdők értékeit, érdekességeit és az erdész szakma szépségét, különlegességeit mutatják be a Szabadság téren az Agrárminisztérium kezdeményezésére az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében.