Back to top

Biológiai védekezés: darázzsal a foltosszárnyú muslica ellen

Több mint 200 hektáron védekeznek biológiai módszerrel a Drosophila suzukii ellen. A Verona és Vicenza közti dombvidéken több mint 150 cseresznyetermesztő fogott össze, és a Bioplanet kezdeményezésére már március végén kibocsátották a muslica természetes ellenségét, a Trichopria drosophilae fürkészdarazsat.

A programot irányító Geofin/Sprea csoport vezetője, Maurizio Poletti szerint ez közép és hosszú távú program, aminek a közvetett pozitív hatásai azonnal érződnek. Évente két alkalommal engedik ki a fürkészeket, először március végén- április elején, aztán a szüret közben és után.

Fotó: Bioplanet
Ezen kívül a gyakorlatban különösen figyelnek a fertőzött gyümölcs kezelésére:

nem szabad a területen hagyni a sérült cseresznyét, hanem olyan sűrű hálóval fedett konténerekben kell összegyűjteni, ahonnan nem tudnak kijutni a kikelt kártevők. A háló ugyanakkor átengedi az apró fürkészdarazsakat, amelyek majd elpusztítják a muslicát.

Stefano Foschi a Bioplanettől elmondta, hogy körülbelül egymillió fürkészdarazsat juttattak ki a területre tavasszal. A szüret idején újabb kibocsátásra van szükség, hogy növeljék a parazitoidok aktivitását, és megalapozzák a hosszú távú eredményességet a következő évekre. A foltosszárnyú muslica elleni küzdelem, mint más rovarok, például az ázsiai márványos poloska esetében, nem lehet sikeres, ha szétszórt üzemekben, önállóan próbálkoznak vele, hangsúlyozta a szakember. Olyan nagy zónákban kell közösen védekezni, amelyek kisebb területekből állnak össze.

A Trichopria drosophilae fürkészdarázs a foltosszárnyú muslica bábjait parazitálja, vagyis a lárvastádium végén pusztítja el a kártevőt. Ezáltal csökken az új nemzedék egyedszáma, ami a következő nemzedékekre is kihat, ezáltal kisebb az érintett területen lévő kultúrákat ért károsítás.

A fürkészdarazsat megelőző módon kell kijuttatni a természetbe, nem közvetlenül a védendő gyümölcsösbe, hanem a környező területekre, hogy erős népessége alakuljon ki, mire a kártevő elkezd robbanásszerűen szaporodni.

A szüret utáni kijuttatás jelentősége pedig az, hogy a területen maradt leszedetlen vagy károsított gyümölcsök a kártevő szaporodására adnak lehetőséget, azt kell megakadályozni. Ugyanakkor a kártevő szaporodása teszi lehetővé, hogy a fürkészdarázs is tovább szaporodjon, és stabil népességet alakítson ki a területen. Ez pedig a hosszú távú védekezés alapja.

Az olasz védekezésen kívül Francia- és Spanyolországban is hasonló védekezési programok indulnak a szamóca, a cseresznye és bogyósgyümölcsök termesztésében, amihez a Bioplanet szállítja a fürkészdarazsat. A foltosszárnyú muslica egész Európában jelen van, a védekezéshez a Bioplanet az egész földrészre érvényes licensszel rendelkezik.

Fotó: Bioplanet
A cesenai Bioplanet leírásából kiderül: ez a fürkészdarázs az egész világon elterjedt Drosophila nemzetség európai parazitoidja, és gyorsan alkalmazkodott az újonnan érkezett foltosszárnyú muslicához is. Képes ellenállni a lárva erős immunválaszának, és kifejlődni benne. A Trichopria drosophilae nősténye akár száz muslicabábba is petét rakhat, halálra ítélve a kártevőt. A fürkészdarázs egész Európában megtalálható, de nem minden élőhelyen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aszály elleni küzdelem: csak összehangoltan sikerülhet

A mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú, hogy szakszerűen, hatékonyan gazdálkodjunk a felszíni és a felszín alatti vízkészlettel, ez pedig túlmutat az egyéneken és az agráriumon is, összehangolt cselekvést, szabályozást kíván, hangsúlyozta Feldman Zsolt a sivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja alkalmából szervezett tanácskozáson.

Megszületett az első szermaradékmentes kajszi

Hosszú évek kutatás, kísérletezése után Olaszországban a Giudi Mezőgazdasági Társaság forgalomba hozta az első szermaradékmentes kajszit Albisole márkanéven. A piacra lépéshez kellő mennyiségű árura volt szükség. A cégnél 330 hektáron terem kajszi, és 150 hektáron jégvédő és rovarhálóval borították az ültetvényeket. Ezáltal drámaian tudták csökkenteni a szükséges permetezések számát.

Tarrágást is okozhat! Felhívás a bogáncslepke-fertőzöttség felmérésére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szójatermesztők figyelmét, hogy országszerte tapasztalható a bogáncslepke egyedszámának ugrásszerű növekedése.

Ismét időszerű az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés

A korábbi évektől eltérően, idén később kezdődött meg hazánkban az amerikai szőlőkabóca lárvakelése.

Pöttyös újszülöttek

Három vörhenyes színű, pöttyes dámborjú született néhány nappal ezelőtt a Budakeszi Vadasparkban. Elsőként Szőke, a különleges, fehér dámbika és az ugyancsak ritkaságszámba menő fekete dámtehén utódja született meg. A rozsdavörös csöppséget néhány nap múlva két újabb borjú követte. A Budakeszi Vadaspark dámállománya így immár egy tucatnyira bővült.

Termeljük meg a pizzafeltétet!

Az articsókát mi leginkább pizzafeltétként ismerjük, de az olasz és a spanyol konyhában többféle változatban is készítik. Húspótló zöldségként is tálalják, és számos gyógyhatása is ismert. Érdemes közelebbi kapcsolatot kialakítani vele.

Úttörő megoldás: vertikális farmmal fejlődik a sörfőzde

Noha egyre többször hallani függőleges farmokról, az még az Egyesült Királyságban sem fordult eddig elő, hogy sörfőzéshez használták volna e megoldást. Egy londoni sörfőzde most erre készül, méghozzá epret termesztve ily módon.

Ételek (?) a laboratóriumból

Növényi alapú étrend, rovartenyésztés, laboratóriumban előállított hús és genetikailag módosított állatok egyaránt potenciális megoldások lehetnek. Melyik a legjobb?

Elszálltak az árak a cseheknél is

Csehországban tovább drágultak a zöldségek és a gyümölcsök, és a mezőgazdasági termelők nem sok jót ígérnek a jövőre vonatkozóan. Egyes déligyümölcsök olcsóbbak a hagyományos termékeknél.

A sok eső növeli a növényvédelmi kiadásokat

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okozott károkat a hétvégi vihar, a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben azonban szerencsére kisebb mértékben pusztított.