0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egészséges marad egy ló, ha csak legel?

A fű kiváló tápanyagforrás, de sok tényezőtől függ, hogy önmagában elegendő-e a lovak egészségének fenntartásához.

A lovak hasznosítani tudják a fűben lévő tápanyagokat. Fogaik alkalmasak a durva növényi rostok őrlésére; hosszú és lassú működésű emésztőrendszerük hatékonyan vonja ki az értékes anyagokat és az energiát az elfogyasztott növényekből. Egyes lovaknak – típustól függően – elegendő táplálék a legelőn elfogyasztott fű, de azoknak, melyeknek keményebb munkát kell végezni, szükségük van több és más tápanyagforrásra is.

A legelő minőségétől is függ, hogy megkapják-e a lovak a szükséges tápanyagokat. A gazdák, legtöbbször önhibájukon kívül, nem tudnak jó minőségű legelőt biztosítani. Ebből a lovaknak nem sikerül megszerezni a kellő tápanyagot és energiát.

A túllegeltetés, a szárazság, a fagy, a csapadék, a rossz talaj és a rossz gazdálkodás mind befolyásolhatják a fű minőségét és annak tápértékét.

Talajmódosítással és jó legelőkezeléssel ellensúlyozhatóak a fenti feltételek. Figyelni kell a körülményeket és a lovak állapotát, valamint súlyát, hogy tudjuk, mikor szorulnak kiegészítésre. Ez lehet széna vagy valamilyen koncentrátum. Minden ló egyedi, ezért nem lehet általánosítani, tehát fontos, hogy odafigyeljenek rájuk.

Túllegeltetés

Kerülni kell a túllegeltetést a lovak számának csökkentésével, valamint a legelők rotálásával, hogy a fűnek legyen ideje újranőni. A lovak sokszor lerágják a füvet egészen a talaj szintjéig. Ha száraz és forró a levegő, a fű teljesen kiszáradhat, és már nem is tud visszanőni.

Amennyiben túlzsúfolt egy legelő, a talaj tömörré válhat, és nehezen nő meg benne az agresszív gyomnövényeken kívül bármi más. Ezek ugyan zöld színűek, de semmi tápanyagot nem nyújtanak a lovaknak, sőt akár mérgezőek is lehetnek nagy mennyiségben.

Egyes területeken a talajból már kiürültek az ásványi- és egyéb értékes anyagok, ezért nincs bennük kellő tápérték.

A szelénnek különösen fontos szerepe van, ezért erre nagy figyelmet kell fordítania a lótulajdonosoknak. Hiánya izombetegségekhez vezethet.

A friss fűvel érdemes óvatosnak lenni, mert könnyen túlehetik magukat az állatok. A pónik, a szamarak és egyes öszvérek emésztése erre érzékenyebb is. A téli, fű nélküli, időszak után fokozottan résen kell lenni, mert elszokott tőle a lovak emésztőrendszere, szükség van egy alkalmazkodási periódusra. A gyors váltás kólikát és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.

Egészséges marad egy ló, ha csak legel?

Tehát, a leegyszerűsített válasz az, hogy igen. A legelő lehet kizárólagos tápanyagforrás. Viszont a lovaknak sajátos emésztőrendszere és igénye van, egyeseknél a fű nem lesz elegendő. Ezért is elengedhetetlen, hogy gondosan felügyeljék a gazdák a lovak (egészségügyi) állapotát.

Forrás: thesprucepets.com