Back to top

Egészséges marad egy ló, ha csak legel?

A fű kiváló tápanyagforrás, de sok tényezőtől függ, hogy önmagában elegendő-e a lovak egészségének fenntartásához.

A lovak hasznosítani tudják a fűben lévő tápanyagokat. Fogaik alkalmasak a durva növényi rostok őrlésére; hosszú és lassú működésű emésztőrendszerük hatékonyan vonja ki az értékes anyagokat és az energiát az elfogyasztott növényekből. Egyes lovaknak – típustól függően – elegendő táplálék a legelőn elfogyasztott fű, de azoknak, melyeknek keményebb munkát kell végezni, szükségük van több és más tápanyagforrásra is.

A legelő minőségétől is függ, hogy megkapják-e a lovak a szükséges tápanyagokat. A gazdák, legtöbbször önhibájukon kívül, nem tudnak jó minőségű legelőt biztosítani. Ebből a lovaknak nem sikerül megszerezni a kellő tápanyagot és energiát.

A túllegeltetés, a szárazság, a fagy, a csapadék, a rossz talaj és a rossz gazdálkodás mind befolyásolhatják a fű minőségét és annak tápértékét.

Talajmódosítással és jó legelőkezeléssel ellensúlyozhatóak a fenti feltételek. Figyelni kell a körülményeket és a lovak állapotát, valamint súlyát, hogy tudjuk, mikor szorulnak kiegészítésre. Ez lehet széna vagy valamilyen koncentrátum. Minden ló egyedi, ezért nem lehet általánosítani, tehát fontos, hogy odafigyeljenek rájuk.

Túllegeltetés

Kerülni kell a túllegeltetést a lovak számának csökkentésével, valamint a legelők rotálásával, hogy a fűnek legyen ideje újranőni. A lovak sokszor lerágják a füvet egészen a talaj szintjéig. Ha száraz és forró a levegő, a fű teljesen kiszáradhat, és már nem is tud visszanőni.

Amennyiben túlzsúfolt egy legelő, a talaj tömörré válhat, és nehezen nő meg benne az agresszív gyomnövényeken kívül bármi más. Ezek ugyan zöld színűek, de semmi tápanyagot nem nyújtanak a lovaknak, sőt akár mérgezőek is lehetnek nagy mennyiségben.

Egyes területeken a talajból már kiürültek az ásványi- és egyéb értékes anyagok, ezért nincs bennük kellő tápérték.

A szelénnek különösen fontos szerepe van, ezért erre nagy figyelmet kell fordítania a lótulajdonosoknak. Hiánya izombetegségekhez vezethet.

A friss fűvel érdemes óvatosnak lenni, mert könnyen túlehetik magukat az állatok. A pónik, a szamarak és egyes öszvérek emésztése erre érzékenyebb is. A téli, fű nélküli, időszak után fokozottan résen kell lenni, mert elszokott tőle a lovak emésztőrendszere, szükség van egy alkalmazkodási periódusra. A gyors váltás kólikát és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.

Egészséges marad egy ló, ha csak legel?

Tehát, a leegyszerűsített válasz az, hogy igen. A legelő lehet kizárólagos tápanyagforrás. Viszont a lovaknak sajátos emésztőrendszere és igénye van, egyeseknél a fű nem lesz elegendő. Ezért is elengedhetetlen, hogy gondosan felügyeljék a gazdák a lovak (egészségügyi) állapotát.

Forrás: 
thesprucepets.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Ausztráliában is nő a darvak száma

A Hortobágyon megfigyelhető daruvonulás, a szürkedarvak tömege óriási élményt jelent sokak számára. Évről évre egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk ezek a gyönyörűséges madarak. Sőt, a közelmúltban megfigyelték azt is, hogy újra költenek nálunk. A hathatós környezetvédelmi intézkedéseknek s a természetközeli mezőgazdaságnak köszönhetően a világ más területein is hasonló sikereket érnek el.

Mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogram indul

Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek szerdán.

Esőjelző tehéncsorda – jobb mint a barométer?

A tehenek tényleg előre érzik a közelgő esőt? Vajon ezért fekszik le egy egész csorda? Mennyire igaz, ha igaz egyáltalán, és miért teszik ezt a tehenek?

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

Ajándékként se fogadjunk el szent íbiszt!

Az íbiszek a kanalas gémekkel alkotnak egy családot – közeli rokonai egymásnak. E hosszú lábú gázlómadarak meglehetősen hosszú idő óta élnek Földünkön. Ahol jelentősebb számban előfordulnak, gyakorta a helyi mondák, hitvilág fontos szereplői.A XXI. században pedig egyre gyakrabban tartanak íbiszeket nemcsak különféle állatkertekben, hanem magán-madárgyűjteményekben is a Föld számos pontján