Back to top

Egészséges marad egy ló, ha csak legel?

A fű kiváló tápanyagforrás, de sok tényezőtől függ, hogy önmagában elegendő-e a lovak egészségének fenntartásához.

A lovak hasznosítani tudják a fűben lévő tápanyagokat. Fogaik alkalmasak a durva növényi rostok őrlésére; hosszú és lassú működésű emésztőrendszerük hatékonyan vonja ki az értékes anyagokat és az energiát az elfogyasztott növényekből. Egyes lovaknak – típustól függően – elegendő táplálék a legelőn elfogyasztott fű, de azoknak, melyeknek keményebb munkát kell végezni, szükségük van több és más tápanyagforrásra is.

A legelő minőségétől is függ, hogy megkapják-e a lovak a szükséges tápanyagokat. A gazdák, legtöbbször önhibájukon kívül, nem tudnak jó minőségű legelőt biztosítani. Ebből a lovaknak nem sikerül megszerezni a kellő tápanyagot és energiát.

A túllegeltetés, a szárazság, a fagy, a csapadék, a rossz talaj és a rossz gazdálkodás mind befolyásolhatják a fű minőségét és annak tápértékét.

Talajmódosítással és jó legelőkezeléssel ellensúlyozhatóak a fenti feltételek. Figyelni kell a körülményeket és a lovak állapotát, valamint súlyát, hogy tudjuk, mikor szorulnak kiegészítésre. Ez lehet széna vagy valamilyen koncentrátum. Minden ló egyedi, ezért nem lehet általánosítani, tehát fontos, hogy odafigyeljenek rájuk.

Túllegeltetés

Kerülni kell a túllegeltetést a lovak számának csökkentésével, valamint a legelők rotálásával, hogy a fűnek legyen ideje újranőni. A lovak sokszor lerágják a füvet egészen a talaj szintjéig. Ha száraz és forró a levegő, a fű teljesen kiszáradhat, és már nem is tud visszanőni.

Amennyiben túlzsúfolt egy legelő, a talaj tömörré válhat, és nehezen nő meg benne az agresszív gyomnövényeken kívül bármi más. Ezek ugyan zöld színűek, de semmi tápanyagot nem nyújtanak a lovaknak, sőt akár mérgezőek is lehetnek nagy mennyiségben.

Egyes területeken a talajból már kiürültek az ásványi- és egyéb értékes anyagok, ezért nincs bennük kellő tápérték.

A szelénnek különösen fontos szerepe van, ezért erre nagy figyelmet kell fordítania a lótulajdonosoknak. Hiánya izombetegségekhez vezethet.

A friss fűvel érdemes óvatosnak lenni, mert könnyen túlehetik magukat az állatok. A pónik, a szamarak és egyes öszvérek emésztése erre érzékenyebb is. A téli, fű nélküli, időszak után fokozottan résen kell lenni, mert elszokott tőle a lovak emésztőrendszere, szükség van egy alkalmazkodási periódusra. A gyors váltás kólikát és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.

Egészséges marad egy ló, ha csak legel?

Tehát, a leegyszerűsített válasz az, hogy igen. A legelő lehet kizárólagos tápanyagforrás. Viszont a lovaknak sajátos emésztőrendszere és igénye van, egyeseknél a fű nem lesz elegendő. Ezért is elengedhetetlen, hogy gondosan felügyeljék a gazdák a lovak (egészségügyi) állapotát.

Forrás: 
thesprucepets.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Az atka a méhek vérét szívja?

Az utóbbi 50 évben az a nézet uralkodott, hogy a varroa a méhek vérével, a hemolimfával táplálkozik, mint ahogy a kullancs vérrel. A legújabb kutatások szerint ez az álláspont nem igaz. Sőt, mára már az is igazolódott, hogy a varroa kártételében a legnagyobb kárt a vírusok okozzák, amelyeket az atka hordoz és visz át a méhekbe, illetve terjeszt és visz át más méhcsaládokba.

Örkénytáborban ünnepeltek a polgárőr lovasok

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és Táborfalva Nagyközség Önkormányzata az Agrárminisztérium, a Honvédelmi Sportszövetség, valamint a Készenléti Rendőrség támogatásával, példaértékű civil összefogásra alapozva rendezte meg a hajdani lovas katonai hagyományok tiszteletére a lovas őrszolgálatok éves ünnepét Örkénytáborban.

Hivatalos: Szerbiában megjelent az afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis (ASP) járvány hivatalosan is megjelent Szerbiában, Mladenovac környékén. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter kedden elmondta, hogy megérkeztek a madridi laboreredmények, amelyek kimutatták az ASP-t.

Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt!

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepet várhatóan az ország számos településén tűzijátékkal teszik emlékezetessé az ünneplők. A tűzijáték fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, ezért fontos, hogy nyugalmuk biztosításáról és ösztönös menekülésük megelőzéséről a gazdák időben gondoskodjanak.

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.