Back to top

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

A mézre ezen kívül nagy hatással van a hordási terület növény-összetételi állandósága vagy változékonysága is. Szintén nem hagyható figyelmen kívül, hiszen erősen befolyásolja a végtermék tulajdonságait és minőségét a méhész által alkalmazott technológia.

Ahhoz, hogy az üvegbe kerülő méz fajtajellege meghatározható legyen, szükség van a fajtajellegnek megfelelő paraméterek ismeretére.

Ehhez laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzött tulajdonságokkal kell rendelkeznie annak a termékmintának, amelyet a továbbiakban etalonként, azaz megbízható összehasonlító mintaként használhatunk.

1. kép: Mézminták
1. kép: Mézminták

A mézek növényi eredetének és földrajzi származásának meghatározásához szükség van a fajspecifikus érzékszervi tulajdonságok, a fontosabb fizikai-kémiai értékek, valamint a mikroszkópos jellemzők ismeretére és azoknak az együttes értékelésére.

A fajtamézek a vegyes virágmézektől úgy különíthetők el, hogy figyelembe kell venni azt, van-e vezérpollen, amely a főnövény nektárhordását jelzi. Azoknál a növényfajoknál, ahol a nektár- és a pollentermelés is egyaránt bőséges és hordható, ott az alap szabály az, hogy 45% fölöttinek kell lennie a méz fajtajellegét meghatározó növény pollenjének.

2. kép: 400X, festett (fukszin-glicerinzselatinos beágyazású) pollen-preparátum
2. kép: 400X, festett (fukszin-glicerinzselatinos beágyazású) pollen-preparátum
Mint ismert, vannak olyan növények, amelyek hordásakor több nektár és kevesebb pollen kerül be egyidejűleg a kaptárba, ebben az esetben a fajtajelleget meghatározó pollen százalékértéke más.

Adott fajtaméz lépjéből kinyert mézből határozták meg a pollenszámot, 1g mézre vonatkozóan, mely egy állandó érték, figyelembe véve a megengedhető eltérést. Ennek alapján a mézeket alulreprezentált, normál reprezentált és felülreprezentált csoportokba sorolták. Az alulreprezentált mézeket alacsony (kevesebb, mint 20.000 PG/10g), míg a felülreprezentált mézeket magas (több, mint 100.000 PG/10g) pollensűrűség jellemez.

Az alulreprezentált csoporthoz tartozó növényekből készült mézek esetében pl. az akácmézre és a hársmézre 20-30%-os, viszont a citromfélék mézére, rozmaringmézre és a zsályamézre 10-20% irányértéket állapítottak meg. A felülreprezentált csoporthoz tartozó mézeknél ez az érték pl. a szelídgesztenyénél 90% (Maurizio-Louveaux-Vorwohl, 1978).

Megjegyzem, hogy a korábbi, de visszavont hazai MSZ Méz szabványban az akácmézre szintén a legalább 30%-os akácpollen irányadó érték volt megadva.

Jelenleg hazánkban a Magyar Élelmiszerkönyv 2-100. sz. (2009) „Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott mézfélék” irányelv az akácmézre 15% feletti akácpollen határértéket tartalmaz, illetve az 5-15% közötti akácpollen tartalom akkor felel meg, ha egyidejűleg a fruktóz-glükóz arány 1,55.

Az akácmézet termelő és kisebb-nagyobb mennyiségben azt forgalmazó országok között eltérő határértékeket találunk, a hazánkban legfontosabb akác fajtaméz pollentartalmára (I. táblázat).

Téves elnevezés kerülhet a címkére, amikor a mézek megtévesztő módon hasonlóak. Előfordultak olyan termékek is, amelyek akácpollent nem, vagy alig tartalmaztak, például „termelői akácméz” jelzésű mézek helyett gyalogakácméz, repceméz, vegyes virágméz (mézontófűvel+repcével+akáccal), vagy vegyes virágméz (lepényfával+fűzzel+akáccal) volt az üvegben.

3. kép: 400X, festetlen, (glicerinzselatinos beágyazású) pollen-preparátum
3. kép: 400X, festetlen, (glicerinzselatinos beágyazású) pollen-preparátum
Előfordult olyan eset is, amikor „vegyes virágméz” jelzésű méz valójában különleges, finom desszertméz bálványfaméz, vagy mézontófűméz volt.

Külföldön már évtizedekkel ezelőtt különböző programok keretében meghatározták a saját országuk fajtamézeire vonatkozó érzékszervi, fizikai-kémiai és melisszopalinológiai jellemzőket.

Azokban az országokban, ahol jelentősebb mennyiségben vegyes virágméz termelése is folyik, ott a földrajzi eredet jelöléssel kapcsolatos vizsgálatokra szintén hangsúlyt fektetnek.

Több esetben az elkészült termékspecifikus leírások alapján elnyerték az EU Oltalom alatt álló jelölés használatának jogát, mely különleges, ellenőrzött minőségű, és egyben magasabb áron értékesíthető terméket jelent.

Valódi, minőségi fajtaméz viszonylag ritka, viszont egyre több „tájjellegű” tavaszi és nyári vegyes virágméz van, különböző, nagyon finom ízvilággal. Érdemes lenne a méhészeknek a növényi és területi eredetre és a minőségre ellenőrzött, tájjellegű védjegyben gondolkodni, hasonlóan a külföldi gyakorlathoz, és az EU Oltalom alatt álló eredetjelölés (OEM=PDO), illetve az EU Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ=PGI) lehetőségét figyelembe venni.

Rőzséné dr. Büki Etelka

élelmiszerbiztonság-élelmiszerminőségügy szakértő,

mikroszkópos vizsgáló

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2019/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

500 millió méh pusztult el Brazíliában

Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását.

Reggeli fenntartható gabonából

Tudósok arra kérik a gabonapehelygyártó óriásokat, hogy fenntartható módon termesztett gabonaféléket használjanak termékeik alapanyagaként. Egy amerikai tanulmány szerint több százezer hektárnyi termőföldet lehetne így átalakítani.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Ketchup mézzel elkészítve

A kert tulajdonsokkal nyár közepén könnyen megesik, hogy hirtelen dömping mennyiségben érik be a paradicsom. Ilyenkor érdemes vele valamit kezdeni. Egy jó lehetőség a ketchup készítése.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.