Back to top

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

A mézre ezen kívül nagy hatással van a hordási terület növény-összetételi állandósága vagy változékonysága is. Szintén nem hagyható figyelmen kívül, hiszen erősen befolyásolja a végtermék tulajdonságait és minőségét a méhész által alkalmazott technológia.

Ahhoz, hogy az üvegbe kerülő méz fajtajellege meghatározható legyen, szükség van a fajtajellegnek megfelelő paraméterek ismeretére.

Ehhez laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzött tulajdonságokkal kell rendelkeznie annak a termékmintának, amelyet a továbbiakban etalonként, azaz megbízható összehasonlító mintaként használhatunk.

1. kép: Mézminták
1. kép: Mézminták

A mézek növényi eredetének és földrajzi származásának meghatározásához szükség van a fajspecifikus érzékszervi tulajdonságok, a fontosabb fizikai-kémiai értékek, valamint a mikroszkópos jellemzők ismeretére és azoknak az együttes értékelésére.

A fajtamézek a vegyes virágmézektől úgy különíthetők el, hogy figyelembe kell venni azt, van-e vezérpollen, amely a főnövény nektárhordását jelzi. Azoknál a növényfajoknál, ahol a nektár- és a pollentermelés is egyaránt bőséges és hordható, ott az alap szabály az, hogy 45% fölöttinek kell lennie a méz fajtajellegét meghatározó növény pollenjének.

2. kép: 400X, festett (fukszin-glicerinzselatinos beágyazású) pollen-preparátum
2. kép: 400X, festett (fukszin-glicerinzselatinos beágyazású) pollen-preparátum
Mint ismert, vannak olyan növények, amelyek hordásakor több nektár és kevesebb pollen kerül be egyidejűleg a kaptárba, ebben az esetben a fajtajelleget meghatározó pollen százalékértéke más.

Adott fajtaméz lépjéből kinyert mézből határozták meg a pollenszámot, 1g mézre vonatkozóan, mely egy állandó érték, figyelembe véve a megengedhető eltérést. Ennek alapján a mézeket alulreprezentált, normál reprezentált és felülreprezentált csoportokba sorolták. Az alulreprezentált mézeket alacsony (kevesebb, mint 20.000 PG/10g), míg a felülreprezentált mézeket magas (több, mint 100.000 PG/10g) pollensűrűség jellemez.

Az alulreprezentált csoporthoz tartozó növényekből készült mézek esetében pl. az akácmézre és a hársmézre 20-30%-os, viszont a citromfélék mézére, rozmaringmézre és a zsályamézre 10-20% irányértéket állapítottak meg. A felülreprezentált csoporthoz tartozó mézeknél ez az érték pl. a szelídgesztenyénél 90% (Maurizio-Louveaux-Vorwohl, 1978).

Megjegyzem, hogy a korábbi, de visszavont hazai MSZ Méz szabványban az akácmézre szintén a legalább 30%-os akácpollen irányadó érték volt megadva.

Jelenleg hazánkban a Magyar Élelmiszerkönyv 2-100. sz. (2009) „Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott mézfélék” irányelv az akácmézre 15% feletti akácpollen határértéket tartalmaz, illetve az 5-15% közötti akácpollen tartalom akkor felel meg, ha egyidejűleg a fruktóz-glükóz arány 1,55.

Az akácmézet termelő és kisebb-nagyobb mennyiségben azt forgalmazó országok között eltérő határértékeket találunk, a hazánkban legfontosabb akác fajtaméz pollentartalmára (I. táblázat).

Téves elnevezés kerülhet a címkére, amikor a mézek megtévesztő módon hasonlóak. Előfordultak olyan termékek is, amelyek akácpollent nem, vagy alig tartalmaztak, például „termelői akácméz” jelzésű mézek helyett gyalogakácméz, repceméz, vegyes virágméz (mézontófűvel+repcével+akáccal), vagy vegyes virágméz (lepényfával+fűzzel+akáccal) volt az üvegben.

3. kép: 400X, festetlen, (glicerinzselatinos beágyazású) pollen-preparátum
3. kép: 400X, festetlen, (glicerinzselatinos beágyazású) pollen-preparátum
Előfordult olyan eset is, amikor „vegyes virágméz” jelzésű méz valójában különleges, finom desszertméz bálványfaméz, vagy mézontófűméz volt.

Külföldön már évtizedekkel ezelőtt különböző programok keretében meghatározták a saját országuk fajtamézeire vonatkozó érzékszervi, fizikai-kémiai és melisszopalinológiai jellemzőket.

Azokban az országokban, ahol jelentősebb mennyiségben vegyes virágméz termelése is folyik, ott a földrajzi eredet jelöléssel kapcsolatos vizsgálatokra szintén hangsúlyt fektetnek.

Több esetben az elkészült termékspecifikus leírások alapján elnyerték az EU Oltalom alatt álló jelölés használatának jogát, mely különleges, ellenőrzött minőségű, és egyben magasabb áron értékesíthető terméket jelent.

Valódi, minőségi fajtaméz viszonylag ritka, viszont egyre több „tájjellegű” tavaszi és nyári vegyes virágméz van, különböző, nagyon finom ízvilággal. Érdemes lenne a méhészeknek a növényi és területi eredetre és a minőségre ellenőrzött, tájjellegű védjegyben gondolkodni, hasonlóan a külföldi gyakorlathoz, és az EU Oltalom alatt álló eredetjelölés (OEM=PDO), illetve az EU Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ=PGI) lehetőségét figyelembe venni.

Rőzséné dr. Büki Etelka

élelmiszerbiztonság-élelmiszerminőségügy szakértő,

mikroszkópos vizsgáló

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2019/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

A pórul járt méhcsempész

12 méhcsaládot próbált meg Svájcba másodszor is bevinni személyautójában egy férfi. Miután nem vetette magát alá a vámvizsgálatnak és gyorsan továbbhajtott, a svájci vámosok kisebb autós üldözésbe kezdtek.

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

Több mint kétmilliárdos fejlesztés a veszprémi sajtgyárban

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre veszprémi üzemében a Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Rosszul áll a tőzsdén a vegán húspogácsát gyártó vállalat

A JP Morgan leminősítette a vegán húspogácsákat gyártó Beyond Meat vállalatot, miután a cég részvényei már 600 százalékot erősödtek a májusi tőzsdére vonulás (IPO) óta, a kezdeti 25 dollárról.

Új vezető az Unilever Magyarország élén

Az Unilever Magyarország, valamint a három országot (Horvátország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina) felölelő Adria régió ügyvezető igazgatójának nevezték ki Alberto Di Leót, a szakember az ügyvezetői poszton Regina Kuzminát váltja - közölte az Unilever csütörtökön az MTI-vel.

Új nemzeti védjegyrendszer indul - Itt a Kiváló Minőségű Élelmiszer

Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) néven egy két fokozatú új védjegyrendszer indul - jelentette be Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.