0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A rizsfogyasztás megakadályozza az elhízást?

A rizs tele van rostokkal, tápanyagokkal, alacsony a zsírtartalma. Ez mind azt bizonyítja, hogy egészséges, de vajon az elhízást is meg tudja akadályozni?

Az elhízás egyre nagyobb méreteket ölt a világ szinte minden táján. Egy friss felmérés szerint az elhízottak aránya Európában, a felnőtt lakosság körében, Magyarországon a legmagasabb.

A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi központok (CDC) adatai szerint az amerikai lakosság 39.8 százaléka tekinthető elhízottnak. Ezzel szemben Japánban ez a szám mindössze 4.3 százalék – állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Mi állhat a nagy különbség mögött?

Egy japán főiskola kutatói állítják, hogy a nagy különbség mögött a rizs áll. Legalábbis a nem elhízott országok közös nevezője ez az étel.

136 ország adatait vetették össze. Megállapították, hogy azokban az országokban, ahol az emberek átlagosan napi 150 gramm rizst fogyasztanak, az elhízás aránya lényegesen alacsonyabb, mint azokon a helyeken, ahol ennél kevesebbet.

A kutatás során megpróbáltak annyi zavaró változót figyelembe venni, amennyit csak lehet, beleértve az átlagos iskolázottsági szintet, a dohányzási arányokat, a teljes kalóriabevitelt, az egészségügyi ellátásra fordított pénzt, a 65 év feletti népesség százalékát, és az egy főre jutó bruttó hazai terméket. Mindent összevetve megállapították, hogy a rizs pozitív hatása fennáll. A vizsgált összefüggések azt mutatják, hogy az elhízás aránya alacsony azokban az országokban, ahol a rizst alapvető élelmiszerként fogyasztják. Tehát, a japán ételek, vagy a rizsen alapuló ázsiai étrend segíthet megakadályozni az elhízást.

A kutatók becslései alapján, ha mindössze napi 50 grammal növeljük a rizsbevitelt, egy százalékkal csökkenthetjük a globális elhízást. Azaz, 645 millióról 643,5 millióra csökkenne az elhízott felnőttek száma.

Arra a kérdésre, hogy a rizs miként befolyásolhatja ez elhízás mértékét, a kutatásban résztvevő Prof. Imai ezt nyilatkozta:

„Az a legvalószínűbb, hogy a rizsben lévő rostok, tápanyagok és egyéb növényi vegyületeket növelik a telítettség érzését, ezzel megakadályozva a túlevést.

A kutatás hiányosságai

A kutatást ugyan sok változóval végezték, de csak országos szinten, nem pedig a személyek szintjén. A testtömegindexet is csak országos szinten értékelték, és ez így nem teljesen hiteles, hisz akadhatnak olyanok, akiknek kórosan alacsony a testtömegindexe, ami önmagában véve nem egészséges, de mégis hozzájárul az ország pozitívabb megítéléshez. Van még egy gyenge pontja a kísérletnek, nem veszi figyelembe, milyen rizsfajtát fogyasztanak az adott országban. Például a fehér rizs sokkal kevesebb rostot tartalmaz, mint a barna, emellett a glikémiás indexe is magasabb, fogyasztásával lényegesen nagyobb a 2. típusú cukorbetegség kockázata.

Maradtak kérdőjelek, de egyelőre úgy tűnik, a barna rizs mértékkel történő fogyasztásával segíthetjük alakunk megőrzését.

Forrás: medicalnewstoday.com