0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Új veszélyt jelenthet a paradicsomot károsító ToBRFV vírus Európában

2018 végén egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a szakma és a hatóság látóterébe, a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet, hogy közös érdekünk a ToBRFV vírus gyanújának észlelése esetén annak bejelentése a megyei kormányhivatalnál.

A könnyen terjeszthető, számos módon terjedő vírus okozta elváltozások eladhatatlanná teszik a termést. A fertőzési kockázat csökkentése érdekében számos óvintézkedést tehetünk, melyek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, valamint a termesztés és forgalmazás során az általános higiénia betartása, a használt eszközök, göngyölegek alapos fertőtlenítése.

A tobamovírusok csoportjába tartozó ToBRFV vírust Európában először 2018-ban észlelték Szicíliában és Németországban. Magyarországon még nincs tudomásunk előfordulásáról.

A kórokozó mint potenciális veszélyt jelentő károsító – 2019 elején felkerült az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) figyelemfelkeltő listájára.

A ToBRFV különösen azért jelent veszélyt, mert nem csak szaporítóanyaggal és terméssel tud terjedni, hanem mechanikai úton, érintkezéssel, az eszközök és tárgyak felületén is fertőzőképes marad.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet, hogy közös érdekünk a ToBRFV vírus gyanújának észlelése esetén annak bejelentése a megyei kormányhivatalnál.

A vírusról korábban itt írtunk részletesen.

Forrás: Nébih