Back to top

Emlékezzünk a nyúlpaprikásra!

Nagyszüleink sokkal gyakrabban ettek nyúlhúst, mi mi, manapság az egy főre jutó fogyasztás mindössze néhány deka. Valószínűleg azt is kevesen tudják, milyen egészséges fehérjeforrás. Ezen kíván változtatni a harmadik alkalommal indított marketingkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a SPAR szervezésében.
Hazánkban közel 10 ezer tonna nyulat dolgoznak föl egy évben, és a húsuk 98 százalékban külföldön talál vevőre, ezzel pedig Magyarország a legnagyobb európai exportőr.

Tenyésztésben előttünk járnak a franciák, az olaszok és a spanyolok, de ott nagyságrendekkel több nyúlhúst fogyasztanak.

A hazai nyúlhúsfogyasztás föllendítése egyszerre szolgálná az egészséges táplálkozást és egy ágazat piaci helyzetének stabilitását, derült ki a fogyasztásélénkítő kampány nyitó sajtótájékoztatóján. Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkár elmondta: a nyúltenyésztés érzékeny terület állat-egészségügyi és állatjólléti szempontból is, a szaktárca támogatással segíti a vakcinázást és a minőségi tenyészállatok beszerzését. Globális trend a húsfogyasztás növekedése, ami a nyúlágazat fejlődésén is érzékelhető. Európa élmezőnyében vagyunk a kiváló minőség nyúlhússal, amit azonban főleg a külföldi vásárlók ismernek. A hazai 10 ezer tonnás termelés zömét exportáljuk. A franciák, olaszok, spanyolok évente 2 kilogramm nyúlhúst fogyasztanak, és a hazai vásárlók figyelmét is jobban föl kell kelteni ez iránt az egészséges fehérjeforrás iránt. Az Agrárminisztérium ugyanakkor erősíteni kívánja a nyúltenyésztők jövedelemtermelő képességét, tehát a fogyasztásösztönzéssel mindkét célhoz közelebb kerül.. 

A nyúlhús könnyen emészthető, magas a fehérje-, vas- és B-vitamin-tartalma, viszont zsír és koleszterin kimondottan kevés van benne.

Diétázóknak, kisgyerekeknek, időseknek és szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek is ajánlható. Kedvező étrendi hatásai miatt a 21. század optimális fehérjeforrásának tekinthetjük.

Ez a harmadik nyúlkampány az AMC szervezésében, mondta el Giczi Gergely, a szervezet ügyvezető-helyettese. Az AMC évente 4-6 termékpálya-kampányt szervez, ezúttal négy alkalommal kínálnak nyúlhúsból készült ételeket a kiválasztott SPAR áruházakban. A kóstolót Bede Róbert mesterszakács készíti és ő állította össze azt a receptfüzetet, ami ötleteket ad a nyúlhús elkészítéséhez.

Nagyszüleink még rendszeresen fogyasztották és ma is sokan tartanak otthon nyulat, mondta Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke.

Mára minden nagyobb kereskedelmi láncban hozzáférhető a nyúlhús, az ágazat kilábalt a néhány évvel ezelőtti válságból.

Ma 80 ezer anyanyúltól  négymillió vágónyúl hagyja el a 60-65 nagyüzemet, és a terméktanács szervezi a kistermelők piacra jutását is. Az anyalétszámot 10-15 ezerrel szeretnék növelni, hogy elérjék a válság előtti szintet. 

Feledhetetlen a nagymama nyúlpaprikása nokedlivel, de nem csak ezért állt a SPAR a kampány mellé. Horváth Ferenc, az üzletlánc élelmiszeripari cégvezetője hangsúlyozta, hogy minden üzletükben árulnak nyúlhúst, és a mindennapokban is igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozásra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sertéspestis elleni illegális oltóanyag a piacon

Kínában megjelentek az afrikai sertéspestis elleni illegális oltóanyagok, ami ellen a hatóságok fokozott fellépéssel válaszoltak – számolt be a China Daily alapján az agrarheute mezőgazdasági hírportál.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

A kevesebb mesterséges szelekcióval tenyésztett kutyafajták viselkedése közelebb áll a farkasokéhoz

Azok a kutyafajták, melyek tenyésztésében régóta szerepet játszik a mesterséges szelekció, kevésbé bírnak a farkasokéhoz hasonló viselkedési formákkal, mint a többi fajta - jöttek rá a Milánói és Pisai Egyetem tudósai. Ehhez három fajtával végeztek kísérleteket, melynek eredményei a A Royal Society Open Science című lapban jelent meg.

Megújítva vehették birtokba a XIX. kerület lakói a Kúttói-parkerdőt

Parkerdővé alakították a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek.

Az agrárminiszter nagyra tartja a fűszerpaprika-termelők munkáját

A Kalocsai Érsekkertben lenyűgöző látvány és fergeteges hangulat fogadta a XXX. Kalocsai Paprikafesztiválra látogatókat, paprikafüzérekkel, népművészeti és néptáncbemutatóval, vásári árusokkal, játszótérrel és koncertekkel. A kiállítói pavilonokban fűszerpaprikafajták és -termékek széles választékát mutatták be.

Szarvasvarjú – nem mindenkinek!

Hazánkra az elmúlt évtizedben jellemző, hogy rendkívül sok olyan díszmadár érkezett, melyet korábban még soha nem tartottak magángyűjteményekben. Ilyen faj például a kaffer szarvasvarjú, mely nagy termete és magas takarmányozási költségei miatt csak kevesek számára elérhető.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szövetség a malacok fokozottabb védelméért

Ebben az évben a World Animal Protection nonprofit állatvédő egyesülete megalapította a 3T szövetséget, mely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a malacokat érő fájdalmas kezelései eljárások megszüntetésének gyakorlati lehetőségeit.