Back to top

Emlékezzünk a nyúlpaprikásra!

Nagyszüleink sokkal gyakrabban ettek nyúlhúst, mi mi, manapság az egy főre jutó fogyasztás mindössze néhány deka. Valószínűleg azt is kevesen tudják, milyen egészséges fehérjeforrás. Ezen kíván változtatni a harmadik alkalommal indított marketingkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a SPAR szervezésében.
Hazánkban közel 10 ezer tonna nyulat dolgoznak föl egy évben, és a húsuk 98 százalékban külföldön talál vevőre, ezzel pedig Magyarország a legnagyobb európai exportőr.

Tenyésztésben előttünk járnak a franciák, az olaszok és a spanyolok, de ott nagyságrendekkel több nyúlhúst fogyasztanak.

A hazai nyúlhúsfogyasztás föllendítése egyszerre szolgálná az egészséges táplálkozást és egy ágazat piaci helyzetének stabilitását, derült ki a fogyasztásélénkítő kampány nyitó sajtótájékoztatóján. Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkár elmondta: a nyúltenyésztés érzékeny terület állat-egészségügyi és állatjólléti szempontból is, a szaktárca támogatással segíti a vakcinázást és a minőségi tenyészállatok beszerzését. Globális trend a húsfogyasztás növekedése, ami a nyúlágazat fejlődésén is érzékelhető. Európa élmezőnyében vagyunk a kiváló minőség nyúlhússal, amit azonban főleg a külföldi vásárlók ismernek. A hazai 10 ezer tonnás termelés zömét exportáljuk. A franciák, olaszok, spanyolok évente 2 kilogramm nyúlhúst fogyasztanak, és a hazai vásárlók figyelmét is jobban föl kell kelteni ez iránt az egészséges fehérjeforrás iránt. Az Agrárminisztérium ugyanakkor erősíteni kívánja a nyúltenyésztők jövedelemtermelő képességét, tehát a fogyasztásösztönzéssel mindkét célhoz közelebb kerül.. 

A nyúlhús könnyen emészthető, magas a fehérje-, vas- és B-vitamin-tartalma, viszont zsír és koleszterin kimondottan kevés van benne.

Diétázóknak, kisgyerekeknek, időseknek és szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek is ajánlható. Kedvező étrendi hatásai miatt a 21. század optimális fehérjeforrásának tekinthetjük.

Ez a harmadik nyúlkampány az AMC szervezésében, mondta el Giczi Gergely, a szervezet ügyvezető-helyettese. Az AMC évente 4-6 termékpálya-kampányt szervez, ezúttal négy alkalommal kínálnak nyúlhúsból készült ételeket a kiválasztott SPAR áruházakban. A kóstolót Bede Róbert mesterszakács készíti és ő állította össze azt a receptfüzetet, ami ötleteket ad a nyúlhús elkészítéséhez.

Nagyszüleink még rendszeresen fogyasztották és ma is sokan tartanak otthon nyulat, mondta Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke.

Mára minden nagyobb kereskedelmi láncban hozzáférhető a nyúlhús, az ágazat kilábalt a néhány évvel ezelőtti válságból.

Ma 80 ezer anyanyúltól  négymillió vágónyúl hagyja el a 60-65 nagyüzemet, és a terméktanács szervezi a kistermelők piacra jutását is. Az anyalétszámot 10-15 ezerrel szeretnék növelni, hogy elérjék a válság előtti szintet. 

Feledhetetlen a nagymama nyúlpaprikása nokedlivel, de nem csak ezért állt a SPAR a kampány mellé. Horváth Ferenc, az üzletlánc élelmiszeripari cégvezetője hangsúlyozta, hogy minden üzletükben árulnak nyúlhúst, és a mindennapokban is igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozásra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új borpiaci intézkedések: zöldszüret és borlepárlás

Európai szinten egy komolyabb borpiaci válság előjelei érzékelhetők, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. A helyzet kezelésére ezért a szaktárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését segítik.

Aszály elleni küzdelem: csak összehangoltan sikerülhet

A mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú, hogy szakszerűen, hatékonyan gazdálkodjunk a felszíni és a felszín alatti vízkészlettel, ez pedig túlmutat az egyéneken és az agráriumon is, összehangolt cselekvést, szabályozást kíván, hangsúlyozta Feldman Zsolt a sivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja alkalmából szervezett tanácskozáson.

A legjobb pálinkákat díjazták

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program keretében díjazták a héten a legjobb pálinkákat. A versenyre 2019-ben 24 pálinkaház nevezett 157 termékkel. Idén először kiosztották az „Agrárminisztérium pálinkája” oklevelet is, amelyet a györkönyi Márton és lányai pálinkafőzde kajszibarack pálinkája nyert el.

Megszületett az első szermaradékmentes kajszi

Hosszú évek kutatás, kísérletezése után Olaszországban a Giudi Mezőgazdasági Társaság forgalomba hozta az első szermaradékmentes kajszit Albisole márkanéven. A piacra lépéshez kellő mennyiségű árura volt szükség. A cégnél 330 hektáron terem kajszi, és 150 hektáron jégvédő és rovarhálóval borították az ültetvényeket. Ezáltal drámaian tudták csökkenteni a szükséges permetezések számát.

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Hamisítvány a szegények fasírtja

Lengyelországból eddig 780 tonna hamisított fasírthús került Franciaországba. A „húst” egy eddig meg nem nevezett francia vállalat importálta Lengyelországból. Az RTL franciaországi televíziós csatorna és a lengyel Rzeczpolita hetilap számolt be a napokban a botrányos esetről.

Pöttyös újszülöttek

Három vörhenyes színű, pöttyes dámborjú született néhány nappal ezelőtt a Budakeszi Vadasparkban. Elsőként Szőke, a különleges, fehér dámbika és az ugyancsak ritkaságszámba menő fekete dámtehén utódja született meg. A rozsdavörös csöppséget néhány nap múlva két újabb borjú követte. A Budakeszi Vadaspark dámállománya így immár egy tucatnyira bővült.

Menedék forró napokra

A francia országos állattenyésztési kutatóintézettel (Idele) és annak juhtenyésztési kísérleti központjával (CIIRPO) együttműködésben főiskolai hallgatók fejlesztették ki az Ovifresh néven bemutatott, 50–60 juh számára elegendő árnyékot nyújtó mobil árnyékolót.

Újragondolt borturizmus

Vas megye országos borászati szakmai súlya elenyésző, a szőlőterületek alig egy százaléka található ott. Ennek ellenére az oszkói Hegypásztor Kör munkája példaként szolgálhat mindazok számára, akik hisznek a szőlőtermesztés kultúrateremtő és tájformáló erejében. A civil egyesület zártkerti revitalizációs munkája nemcsak skanzenné, hanem élő közösségi térré változtatta az oszkói szőlőhegyet és annak térségét.

Burgonyaár-forradalom Szlovákiában (is)

A burgonya április végén, illetve május elején csaknem 60 százalékkal került többe Szlovákiában, mint 1 évvel korábban. A kilogrammonkénti átlagár elérte a 0,95 eurót, ami az utóbbi két évtized legmagasabb burgonyaárát jelenti. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának legutóbbi jelentésében az áll, hogy 90 cent feletti burgonyaár 2000 óta csak néhány hónapon át fordult elő Szlovákiában