Back to top

Emlékezzünk a nyúlpaprikásra!

Nagyszüleink sokkal gyakrabban ettek nyúlhúst, mi mi, manapság az egy főre jutó fogyasztás mindössze néhány deka. Valószínűleg azt is kevesen tudják, milyen egészséges fehérjeforrás. Ezen kíván változtatni a harmadik alkalommal indított marketingkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a SPAR szervezésében.
Hazánkban közel 10 ezer tonna nyulat dolgoznak föl egy évben, és a húsuk 98 százalékban külföldön talál vevőre, ezzel pedig Magyarország a legnagyobb európai exportőr.

Tenyésztésben előttünk járnak a franciák, az olaszok és a spanyolok, de ott nagyságrendekkel több nyúlhúst fogyasztanak.

A hazai nyúlhúsfogyasztás föllendítése egyszerre szolgálná az egészséges táplálkozást és egy ágazat piaci helyzetének stabilitását, derült ki a fogyasztásélénkítő kampány nyitó sajtótájékoztatóján. Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkár elmondta: a nyúltenyésztés érzékeny terület állat-egészségügyi és állatjólléti szempontból is, a szaktárca támogatással segíti a vakcinázást és a minőségi tenyészállatok beszerzését. Globális trend a húsfogyasztás növekedése, ami a nyúlágazat fejlődésén is érzékelhető. Európa élmezőnyében vagyunk a kiváló minőség nyúlhússal, amit azonban főleg a külföldi vásárlók ismernek. A hazai 10 ezer tonnás termelés zömét exportáljuk. A franciák, olaszok, spanyolok évente 2 kilogramm nyúlhúst fogyasztanak, és a hazai vásárlók figyelmét is jobban föl kell kelteni ez iránt az egészséges fehérjeforrás iránt. Az Agrárminisztérium ugyanakkor erősíteni kívánja a nyúltenyésztők jövedelemtermelő képességét, tehát a fogyasztásösztönzéssel mindkét célhoz közelebb kerül.. 

A nyúlhús könnyen emészthető, magas a fehérje-, vas- és B-vitamin-tartalma, viszont zsír és koleszterin kimondottan kevés van benne.

Diétázóknak, kisgyerekeknek, időseknek és szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek is ajánlható. Kedvező étrendi hatásai miatt a 21. század optimális fehérjeforrásának tekinthetjük.

Ez a harmadik nyúlkampány az AMC szervezésében, mondta el Giczi Gergely, a szervezet ügyvezető-helyettese. Az AMC évente 4-6 termékpálya-kampányt szervez, ezúttal négy alkalommal kínálnak nyúlhúsból készült ételeket a kiválasztott SPAR áruházakban. A kóstolót Bede Róbert mesterszakács készíti és ő állította össze azt a receptfüzetet, ami ötleteket ad a nyúlhús elkészítéséhez.

Nagyszüleink még rendszeresen fogyasztották és ma is sokan tartanak otthon nyulat, mondta Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke.

Mára minden nagyobb kereskedelmi láncban hozzáférhető a nyúlhús, az ágazat kilábalt a néhány évvel ezelőtti válságból.

Ma 80 ezer anyanyúltól  négymillió vágónyúl hagyja el a 60-65 nagyüzemet, és a terméktanács szervezi a kistermelők piacra jutását is. Az anyalétszámot 10-15 ezerrel szeretnék növelni, hogy elérjék a válság előtti szintet. 

Feledhetetlen a nagymama nyúlpaprikása nokedlivel, de nem csak ezért állt a SPAR a kampány mellé. Horváth Ferenc, az üzletlánc élelmiszeripari cégvezetője hangsúlyozta, hogy minden üzletükben árulnak nyúlhúst, és a mindennapokban is igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozásra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mangalica: a fajta második újraélesztése

„Az elmúlt évben a mangalica egyesület hajója viharos vizekre került, de mind ez ideig sikerült a felszínen tartani azt!” Ez a nem túl vigasztaló kijelentés a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének debreceni közgyűlésén hangzott el. A tenyészetek száma tavaly csökkent, amiben közrejátszhatott az is, hogy április 23-án hazánkban is megjelent az afrikai sertéspestis.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Jókor jött eső – csak nem a méhészeknek

Az aranyat érő májusi eső hiányára idén nem panaszkodhatnak a vajdasági gazdák. A magyar határtól 120 kilométerre délre fekvő Temerin határában májusban 181 milliméter esőt jegyeztek, a Délvidék más régióiban azonban a 200 millimétert is meghaladta a havi csapadékmennyiség.

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Zenélő kertészet

A kertművészet és a zeneművészet találkozásának lehettek szem- és fültanúi azok, akik szombat délelőtt ellátogattak Szombathely herényi városrészébe, az Innoflora Évelőkertészetbe, ahol andalító kamaramuzsika és vérpezsdítő gitárdallamok közepette ismerkedhettek meg az érdeklődők az évelő dísznövények változatosságával, sokoldalúságával, igényeivel és tartásával.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.