Back to top

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

A Fülöp-szigetek leghosszabb postagalamb versenye a MacArthur: 600 kilométert kell repülniük dacolva az elemekkel. Óriási kihívás ez a madaraknak és gazdáiknak egyaránt.

„Európával és az Amerikai Egyesült Államokkal ellentétben itt rengeteg a ragadozó, és sokan le is lövik a madarakat” – mondta Jaime Lim, a Fülöp-szigetek egyik legismertebb galambásza.

A legnagyobb probléma, hogy virágzik a galambok fekete-kereskedelme is.

A hegyekben halászhálókat állítanak fel, hogy elfogják az értékes versenygalambokat, majd szinte bagóért értékesítsék őket,

mondta el Lim. Ez annak következménye, hogy a versenygalambok tartása egyre elterjedtebb lesz a szigetországban: mára legalább 300 klubot ismernek több ezer taggal. Mindez összhangban van azzal, hogy más ázsiai országokban, Tajvanban és Kínában is egyre növekszik a galambröptetés népszerűsége.

Ezért a nagy MacArthur verseny indulásának időpontját igyekeznek titokban tartani a galambászok és a szervezők is, így az orvvadászok nem tudják, mikor érdemes a hálókat kifeszíteni.

Még márciusban egy kínai vásárló 1,25 millió euróért vásárolta meg Belgium legjobb hosszútávon versenyző galambját. Egyébként az Encyclopedia Britannica szerint Belgiumban tartották a első hosszútávú galambversenyt, és azóta is ezt az országot tartják a postagalambok fellegvárának.

A Fülöp-szigeteki népszerűsége mögött azonban két indok áll: az egyik, hogy lenyűgözőnek tartják a madarak tájékozódási képességét, míg a másik

a gyors és könnyű profitszerzés reménye.

Mary Grace San Jose galambász szerint, aki Manila egyik szegényebb negyedéből, Tondoból származik, a verseny mindenki számára nyitva áll. Véleménye szerint nem számít, hogy a galambokat a szegényebbek mással etetik, mint a gazdagok.

A galambászok saját bevallásuk szerint úgy várják a verseny végén haza madaraikat, mint az aggódó szülők. Azonban az állatvédők bírálják őket, hiszen köztudott, milyen veszélyes az út a galambok számára.

Csupán tíz százalékuk ér célba, a többiek áldozatul esnek a trópusi viharoknak, a hőségnek, a ragadozóknak, vagy lelövik illetve elfogják őket.
Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

Ma kezdődik az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője

Háromnapos programsorozat keretében mérkőznek meg egymással az Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének résztvevői szerdától péntekig. A cél az, hogy felkeltsék a 18-24 éves korosztály érdeklődését az értékteremtő programok iránt, betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmi munkát.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

A házi sajtok díjazott otthona, a Bandi Tanya - Az Év Tanyája

Gyurákovics András a 2018-as Év Tanyája pályázat győztese 2007-ben költözött családjával a Szegedtől 23 kilométerre fekvő Mórahalomra. Részben a szegedi családi kötődés, részben a város turisztikai adottságai miatt esett a választás a várossá avatásának harmincadik évfordulóját ünneplő településre.

Méhek rendőrkutyák helyett?

A drogok felkutatásában a méhek is bevethetők, legalábbis egy méhész-rendőrnő szerint. Sonja Kessler az ötlet kidolgozásáért az Európai Rendőr Kongresszus különdíját is megkapta.

Húsmarhatartók figyelem: Hétvégén lejár a kérelmek beadásának határideje

Csupán négy napjuk maradt azoknak a termelőknek, akik tavaly minősített húshasznú tenyészbikát vásároltak ahhoz, hogy a jelentős kiadásukat támogatással mérsékelhessék. A pályázatokat ugyanis legkésőbb szeptember 20-ig be kell adniuk, előtte azonban még a tenyésztőszervezet igazolását is be kell szerezniük.

Egy év alatt több mint tíz százalékkal emelkedett a vágósertés ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019 júliusáig - az előző év hasonló időszakához képest - az élő állatok és az állati termékek termelői árszintje 4,8 százalékkal nőtt. A legjelentősebb áremelkedés a sertéspiacon következett be, míg a vágómarha árak lényegében stagnálnak, hol csökkennek, hol emelkednek egy kicsit.

ASP: ingyenes fertőtlenítőszer igényelhető

Az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy annak veszélyét, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírus megjelenjen a házi sertés állományokban, a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Ezért a Nébih az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartó számára a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgáló fertőtlenítőszert.

Európai flamingók Kínában

A madárinfluenza sok tekintetben megváltoztatta az élőállat-kereskedelmet akár Európában, akár Kínában vagy akár Afrikában. Egy érdekes példa erre a flamingók exportja, importja. Míg korábban a rózsás flamingókat elsősorban Tanzániában vadon fogták be, s onnan exportálták a világ számos országába, ma már a szigorú állategészségügyi előírások miatt ez már nem lehetséges.

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.