Back to top

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

A Fülöp-szigetek leghosszabb postagalamb versenye a MacArthur: 600 kilométert kell repülniük dacolva az elemekkel. Óriási kihívás ez a madaraknak és gazdáiknak egyaránt.

„Európával és az Amerikai Egyesült Államokkal ellentétben itt rengeteg a ragadozó, és sokan le is lövik a madarakat” – mondta Jaime Lim, a Fülöp-szigetek egyik legismertebb galambásza.

A legnagyobb probléma, hogy virágzik a galambok fekete-kereskedelme is.

A hegyekben halászhálókat állítanak fel, hogy elfogják az értékes versenygalambokat, majd szinte bagóért értékesítsék őket,

mondta el Lim. Ez annak következménye, hogy a versenygalambok tartása egyre elterjedtebb lesz a szigetországban: mára legalább 300 klubot ismernek több ezer taggal. Mindez összhangban van azzal, hogy más ázsiai országokban, Tajvanban és Kínában is egyre növekszik a galambröptetés népszerűsége.

Ezért a nagy MacArthur verseny indulásának időpontját igyekeznek titokban tartani a galambászok és a szervezők is, így az orvvadászok nem tudják, mikor érdemes a hálókat kifeszíteni.

Még márciusban egy kínai vásárló 1,25 millió euróért vásárolta meg Belgium legjobb hosszútávon versenyző galambját. Egyébként az Encyclopedia Britannica szerint Belgiumban tartották a első hosszútávú galambversenyt, és azóta is ezt az országot tartják a postagalambok fellegvárának.

A Fülöp-szigeteki népszerűsége mögött azonban két indok áll: az egyik, hogy lenyűgözőnek tartják a madarak tájékozódási képességét, míg a másik

a gyors és könnyű profitszerzés reménye.

Mary Grace San Jose galambász szerint, aki Manila egyik szegényebb negyedéből, Tondoból származik, a verseny mindenki számára nyitva áll. Véleménye szerint nem számít, hogy a galambokat a szegényebbek mással etetik, mint a gazdagok.

A galambászok saját bevallásuk szerint úgy várják a verseny végén haza madaraikat, mint az aggódó szülők. Azonban az állatvédők bírálják őket, hiszen köztudott, milyen veszélyes az út a galambok számára.

Csupán tíz százalékuk ér célba, a többiek áldozatul esnek a trópusi viharoknak, a hőségnek, a ragadozóknak, vagy lelövik illetve elfogják őket.
Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Ausztráliában is nő a darvak száma

A Hortobágyon megfigyelhető daruvonulás, a szürkedarvak tömege óriási élményt jelent sokak számára. Évről évre egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk ezek a gyönyörűséges madarak. Sőt, a közelmúltban megfigyelték azt is, hogy újra költenek nálunk. A hathatós környezetvédelmi intézkedéseknek s a természetközeli mezőgazdaságnak köszönhetően a világ más területein is hasonló sikereket érnek el.

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

Ajándékként se fogadjunk el szent íbiszt!

Az íbiszek a kanalas gémekkel alkotnak egy családot – közeli rokonai egymásnak. E hosszú lábú gázlómadarak meglehetősen hosszú idő óta élnek Földünkön. Ahol jelentősebb számban előfordulnak, gyakorta a helyi mondák, hitvilág fontos szereplői.A XXI. században pedig egyre gyakrabban tartanak íbiszeket nemcsak különféle állatkertekben, hanem magán-madárgyűjteményekben is a Föld számos pontján

Sáskajárás veszélyezteti a szardíniai juhtenyésztőket

Szokatlan méretű sáskajárás keseríti meg a gazdák dolgát az olasz Szardínia szigetén: több millió rovar lepte el a kaszálókat, veszélyeztetve ezzel az idei kaszálást.