0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

A hipermarketekben árult „egyen paradicsomok” vásárlását sokszor csalódás követi, mert a vásárolt paradicsom teljesen ízetlennek bizonyul.

Általában a nap hiányát hozzuk fel első számú okként, hiszen melegházban termesztették a paradicsomot. A Nature Genetics című tudományos folyóirat oldalain közzétett kutatási eredményekben a tudósok rámutattak arra, hogy a napfény hiányán túl több tényező is befolyásolja a paradicsom ízét.

A közzétett eredmények  különböző kutató központok együttes munkájának eredménye. Céljuk az volt, hogy feltérképezzék a paradicsom genomját, vagyis meghatározzák e növényi faj teljes génkészletét. Megvizsgálták a nagyüzemileg termesztett paradicsomot, majd

összehasonlították  azon paradicsomfajták génkészletével, amelyek még mindig vadon teremnek a világ egyes részein.

A kutatóknak egyrészt sikerült több ezer olyan gént azonosítaniuk, amelyeket korábban nem ismertek, másrészt néhány érdekes tulajdonságot is felfedeztek.

A paradicsomokat összehasonlítva megállapították, hogy azokból a fajtákból, amelyek az üzletekbe kerülnek, több ezer, pontosan 4873 gén hiányzik, amelyek viszont megtalálhatók a vadon termő fajtákban.  

Kiderült, hogy ezek a gének a nemesítés során vesztek el,

annak a végtelen versenynek az áldozatai lettek,  amelynek az a célja, hogy minél gyorsabban, nagy méretű és mennyiségű paradicsomot termeljenek. Pont azok a gének vesztek el, amelyektől ízletes, zamatos lesz a paradicsom.

A kutatók egyik legfontosabb felfedezése a TomLoxC nevű gén, szerintük ez felelős a  paradicsom jó ízéért,

amely a tömegtermelésből származó paradicsom 2 %-ban van jelen, míg a vadon termő paradicsomok 91%-a  tartalmazza.

A kutatók szerint a kapott információk hozzájárulhatnak a nagyüzemileg termesztett paradicsom ízének jelentős javulásához. Az új növényfajták létrehozásának folyamata, amely során több ízletes paradicsom teremhet, nem lehetetlen, de valószínűleg eltart majd egy ideig.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu