Back to top

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

A hipermarketekben árult „egyen paradicsomok” vásárlását sokszor csalódás követi, mert a vásárolt paradicsom teljesen ízetlennek bizonyul.

Általában a nap hiányát hozzuk fel első számú okként, hiszen melegházban termesztették a paradicsomot. A Nature Genetics című tudományos folyóirat oldalain közzétett kutatási eredményekben a tudósok rámutattak arra, hogy a napfény hiányán túl több tényező is befolyásolja a paradicsom ízét.

A közzétett eredmények  különböző kutató központok együttes munkájának eredménye. Céljuk az volt, hogy feltérképezzék a paradicsom genomját, vagyis meghatározzák e növényi faj teljes génkészletét. Megvizsgálták a nagyüzemileg termesztett paradicsomot, majd

összehasonlították  azon paradicsomfajták génkészletével, amelyek még mindig vadon teremnek a világ egyes részein.

A tengerparton növő vadparadicsom
A kutatóknak egyrészt sikerült több ezer olyan gént azonosítaniuk, amelyeket korábban nem ismertek, másrészt néhány érdekes tulajdonságot is felfedeztek.

A paradicsomokat összehasonlítva megállapították, hogy azokból a fajtákból, amelyek az üzletekbe kerülnek, több ezer, pontosan 4873 gén hiányzik, amelyek viszont megtalálhatók a vadon termő fajtákban.  

Kiderült, hogy ezek a gének a nemesítés során vesztek el,

annak a végtelen versenynek az áldozatai lettek,  amelynek az a célja, hogy minél gyorsabban, nagy méretű és mennyiségű paradicsomot termeljenek. Pont azok a gének vesztek el, amelyektől ízletes, zamatos lesz a paradicsom.

A kutatók egyik legfontosabb felfedezése a TomLoxC nevű gén, szerintük ez felelős a  paradicsom jó ízéért,

amely a tömegtermelésből származó paradicsom 2 %-ban van jelen, míg a vadon termő paradicsomok 91%-a  tartalmazza.

A kutatók szerint a kapott információk hozzájárulhatnak a nagyüzemileg termesztett paradicsom ízének jelentős javulásához. Az új növényfajták létrehozásának folyamata, amely során több ízletes paradicsom teremhet, nem lehetetlen, de valószínűleg eltart majd egy ideig.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőttek az árupiaci árak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéseiről.

Áremelkedést várnak a kukoricatermelők

Áremelkedést várnak a kukoricatermelők a hamarosan felpörgő aratás után - értesült szerdai számában a Világgazdaság.

Évi 17 milliárd öntözésfejlesztésre

A klímaváltozás miatt is kulcsfontosságú az öntözésfejlesztés, a vízgazdálkodás hatékonyabbá tétele a hazai agrárium versenyképességének növeléséhez. E téren – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével – számos előremutató lépést tett és tesz a kormányzat.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

2020 a növényi egészség nemzetközi éve

Tavaly decemberben fogadta el az ENSZ közgyűlése, hogy 2020-at a növényi egészség nemzetközi évének nyilvánítsák. Ez reményeik szerint fölhívja a nagyközönség és a döntéshozók figyelmét a növényvédelem fontosságára. Napjainkban a világ növénytermelésének körülbelül 40 százaléka megy veszendőbe a károsítók miatt, ami 220 milliárd dolláros kár. Az invazív rovarok számlájára 70 milliárd dolláros kiesés írható.

A finnek szerint az EU-nak bojkottálni kéne a brazil marhahúst az Amazonasért

Mika Lintila finn pénzügyminiszter szerint az EU-nak meg kéne szüntetnie a brazil marhahús és szója importját az Amazonas erdőtüzek miatt.

SPAR-Hungaricool: szokatlan ízkombinációk és újszerű termékötletek

A magyarországi kiskereskedelemben egyedülálló, új kezdeményezés során az áruházlánc az Agrármarketing Centrum szakmai támogatásával a legkiválóbb hazai élelmiszeripari innovációkat kereste az egész országból. A szeptember 28-i budapesti döntőn a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt termékekkel a vásárlók már jövőre találkozhatnak a hazai INTERSPAR áruházakban.

Csak jelölési problémák voltak a ketchupokkal

Ketchupokat vizsgáltak a legújabb Szupermenta teszt során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hivatal munkatársai összesen 38 terméket vontak ellenőrzés alá, amelyek közül 19 tartósítószerrel, 19 pedig tartósítószer felhasználása nélkül készült. A vizsgálat 25 ketchup esetében tárt fel kisebb-nagyobb jelölési hiányosságokat.

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.