0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Őshonos háziállatok a Budakeszi Vadasparkban

A Kárpát-Medencében őshonos háziállatokat bemutató parasztudvart adtak át a Budakeszi Vadasparkban pénteken, ahol magyar nyúl, tehén, és számos baromfi látható. A cél, hogy a klasszikus állattartást és a természetet közelebb hozzák a városi emberhez.
Különleges, a magyarországi, illetve kárpát-medencei őshonos háziállatokat bemutató parasztudvart adtak át pénteken a Budakeszi Vadasparkban.

Az új létesítményben látható többféle nyúl, tehenek, egy szamár, és baromfiudvart is berendeztek a Vadaspark dolgozói. A 3200 négyzetméteren elterülő új parasztudvar a későbbiekben erdélyi kopasznyakú tyúkkal és Magyar lúddal is bővül majd.

(Az eseményen készült fotógalériát itt tekintheti meg)

A Budakeszi Vadaspark célja fennállásának negyven évében az volt, hogy közelebb hozza a városi emberhez a természetet. Ez a célja a parasztudvarnak is – hangzott el az eseményen. Lehetőség szerint minél több embernek testközelből meg kell ismerkednie a magyar természet, benne a magyar erdők értékeivel, és fontos az is, hogy fenntartható használatuk lehetőségeit is számba vegyük – mondta el az ünnepélyes megnyitón megtartott beszédében Zambó Péter. Az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára kifejtette: a klímaváltozás elleni harc során a Vadaspark látogatóit, a gyerekeket, a családokat, a termelőket is be kell vonni a küzdelembe, végső soron az egész társadalmat. Ennek legjobb módja, hogy a városi embert ismét közelebb hozzuk a természethez, a régi gazdálkodási formákhoz. Így a modern, 21. századi ember is kapcsolatot találhat ahhoz, amihez elődeink szervesen, mindennapi munkájuk során kapcsolódtak.

Ebben a törekvésben jó mintát mutat a Pilisi Parkerdő negyven éve alapított Budakeszi Vadasparkja, ahol a 21. századi városi ember eredeti élőhelyén ismerheti meg a Kárpát-medencei erdők élővilágát és fenntartható kezelésének módszereit

 – fogalmazott az államtitkár.

Zambó Péter hozzátette: az erdőgazdaságok az elmúlt években számos olyan infrastrukturális beruházást valósítottak meg, amely a turizmust, a rekreációs célú erdőjárást szolgálja. Ennek keretében 13 erdei iskolát, negyvennél több kilátót és mintegy 30 erdei szálláshelyet hoztak létre, és mintegy százötven meglévő létesítményt felújítottak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu