Back to top

Topcon roadshow Mezőfalván

A Topcon Agriculture európai turnéjának első állomása volt a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Korszerű, digitális eszközökkel, számítógéppel és monitorokkal felszerelt óriási kamionban mutatták be az érdeklődő szakembereknek a japán Topcon modern berendezéseit, speciális rendszereit.

A látogatóknak lehetőségük volt arra, hogy a Topcon céget és annak termékeit megismerhessék, ki is próbálják, és megtanulhassák, hogyan lehet optimalizálni egy teljes gazdálkodási folyamatot, hogyan működnek ezek a korszerű berendezések, amelyek rendkívül hasznosak, nem is beszélve arról, hogy pontosan beilleszthetők a precíziós gazdálkodásba. A guruló bemutatóterem kiváló alkalmat adott arra is, hogy találkozzanak a Topcon szakembereivel, és személyesen informálódhassanak a technikai újdonságokról.

A szakmai ismertetők után megtudtuk, hogy a kamion első állomása Magyarországon Mezőfalva, majd Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország után Spanyolországba is elviszik a Topcon rendszereit, legújabb szolgáltatásait. Ezzel azt kívánják bemutatni, hogy mennyire komplex ez a technológiai sor. A Topcon termékeit 2013-ban először az Axiál Kft. mutatta be a szakembereknek, de 2018. június 1-je óta Magyarországon a bajai székhelyű Agropilot Kft. a Topcon mezőgazdasági termékek kizárólagos forgalmazója.

A Topcon nemcsak automatakormányzást, hanem egyebek között hozammérő rendszereket, nitrogén szenzorokat is kínál, mondta Konta Benjámin, a cég ügyvezetője.

Ez a technológiai roadshow azt kívánja szemléltetni, hogy a különböző munkagépek vezérlése hogyan működik. A kamionban lévő munkapultokon mindezek tökéletesen szimulálhatók és megfigyelhetők, nyomon követhetők a vetéstől a növényvédelmi munkáktól a tápanyag-visszapótlásig, de még ennél is több munkafolyamatot is bemutatnak az érdeklődőknek. Van egy hozamtérképező szimulátor is, illetve az etetőkocsiknál és a teleszkópgémes rakodóknál használható súlymérést is illusztrálják a kamionban lévő berendezések – ezt már Karpjuk Györgytől, az Agropilot Kft. másik ügyvezetőjétől tudtuk meg. A Topcon Agriculture egy laptop segítségével azt is bemutatja, hogy

egy felhőalapú platform különböző mérési eredményeket képes tárolni, így a különböző szenzorok méréseit, a betakarítási hozamadatokat, az automata kormányzás során beérkező térképezési információkat lehet vele kiértékelni.

Ezen adatok alapján olyan döntések hozhatók, amellyel előremozdítható a gazdálkodás. Ezek a Topcon termékek a szántóföldi növénytermesztésen, a takarmányozáson keresztül szinte az egész gazdálkodást felölelik. A legtöbben a sorvezetést és az automatakormányzást ismerik, melyeket a gyakorlatban is használják, de ezeken kívül még jóval több technikai lehetőség van, de arra viszont jó alapot ad, hogy komolyabb alkalmazásokkal a munkagépvezérlés szintjén valódi precíziós, illetve helyspecifikus gazdálkodást folytassanak a termelők.

Egy másik munkapult például a felszínformálás, a talajrendezés munkálatainál nyújtott technikai segítséget mutatja be, és mindezeket ebben a speciális kamionban – akár interaktív módon láttatják az érdeklődő szakemberekkel.

A technikai roadshow célja, hogy javítsa a teljes termesztési folyamatot, az előkészítéstől a betakarításig.

A Topcon Agriculture így is szeretné segíteni a gazdálkodókat, a forgalmazókat és a partnereket, hogy tökéletesítsék üzleti tevékenységüket olyan integrált megoldások és szolgáltatások kifejlesztésével, amelyek adatokat generálnak, rögzítenek és osztanak meg.

A Topcon cég 1932-ben alakult Japánban, eleinte hadiipari célokat szolgáló optikai érzékelőket és készülékeket gyártottak. Mára azonban nemzetközi cégcsoporttá nőtték ki magukat, amely jelenleg két, alapvetően eltérő divízióból áll: egyrészt van egy orvosi műszereket gyártó üzletága a cégnek, amely elsősorban szemvizsgáló készülékek gyártására specializálódott, illetve van a műholdas pozícionálással foglalkozó ágazatuk. A műholdas pozícionáláson belül különül el a mezőgazdasági vonal, amelyben nem csak utólagos vezérléseket kínálnak, hanem számos vezető márkának is a gyári beszállítói. A Topcon cégcsoport célja, hogy minden mezőgazdasági munkaművelethez tudjon integrált hatékonyságnövelő alkalmazásokat nyújtani.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Nitrogénteszter mobiltelefonos kommunikációval

A szoftver búza, árpa, kukorica és repce N-hatóanyag igényének felmérésére alkalmazható. A hardvernek része egy szenzoros clip, amelyet a növények leveleire kell csíptetni.

Lesz mit enni 2050-ben?

Egyes becslések azt mutatják, hogy 2050-re a globális populáció elérheti a tíz milliárd főt. A folyamatos népességnövekedés miatt a mezőgazdaság példátlan kihívással néz szembe, de még nem késő változtatni.

A gazdákon múlik a fogoly sorsa

Őshonos, vadászható apróvadfajunk populációjának drasztikus csökkenése lassan eléri azt a stádiumot, ami után szükségessé válhat a faj védetté nyilvánítása. Meglehet, a következő vadászgenerációnak már csak a vadászirodalom szemelvényiből lesz sejtése, hogyan is zajlott egy fogolyvadászat.

Varázsszerek a növénybetegségek gyógyításában

A nanohordozók nagyon apró lebomló kapszulák, amelyeket gyógyászati célú felhasználásra már nagyon sokszor vizsgáltak az elmúlt 30 évben. Ezeket a nanokapszulákat „varázsszernek” tekintették a rákos megbetegedések gyógyításában, mivel a gyógyszereket közvetlenül a célba vett sejtekre ürítik.

A növénytermesztők közel negyede folytat precíziós gazdálkodást

Hazánkban a növénytermesztő gazdaságok nyitottak a precíziós technológiákra, saját bevallásuk szerint 23 százalék jelenleg is precíziós gazdálkodást folytat. Az elmúlt egy évben jelentős mértékben, 75 százalékról 93 százalékra nőtt a gazdálkodási folyamatai során digitális eszközöket használó vállalkozások aránya, amely megfelelő alapot jelenthet a precíziós gazdálkodás (további) terjedéséhez.

140 éves a Kverneland

Az egykori ekegyárból longlinerré vált (széles mezőgép portfólióval rendelkező) mezőgépgyártó, amely néhány éve már a Kubota tulajdonában van, az idén ünnepli alapításának 140 éves évfordulóját.

Drónok - jelenből a jövőbe

Az utóbbi időben országszerte egyre több konferenciát rendeznek a precíziós technológiákról, az agrárdigitalizációról, azonban a drónok működéséről, és azok üzemeltetéséről kevés rendezvényt tartanak. Jelenleg a technológiafejlesztés, a gyakorlati alkalmazás megelőzte a jogszabályalkotást, éppen ezért az ilyen nemkívánatos helyzeti zavaroknál, minél előbb tiszta helyzetet kell teremteni.