Back to top

Topcon roadshow Mezőfalván

A Topcon Agriculture európai turnéjának első állomása volt a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Korszerű, digitális eszközökkel, számítógéppel és monitorokkal felszerelt óriási kamionban mutatták be az érdeklődő szakembereknek a japán Topcon modern berendezéseit, speciális rendszereit.

A látogatóknak lehetőségük volt arra, hogy a Topcon céget és annak termékeit megismerhessék, ki is próbálják, és megtanulhassák, hogyan lehet optimalizálni egy teljes gazdálkodási folyamatot, hogyan működnek ezek a korszerű berendezések, amelyek rendkívül hasznosak, nem is beszélve arról, hogy pontosan beilleszthetők a precíziós gazdálkodásba. A guruló bemutatóterem kiváló alkalmat adott arra is, hogy találkozzanak a Topcon szakembereivel, és személyesen informálódhassanak a technikai újdonságokról.

A szakmai ismertetők után megtudtuk, hogy a kamion első állomása Magyarországon Mezőfalva, majd Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország után Spanyolországba is elviszik a Topcon rendszereit, legújabb szolgáltatásait. Ezzel azt kívánják bemutatni, hogy mennyire komplex ez a technológiai sor. A Topcon termékeit 2013-ban először az Axiál Kft. mutatta be a szakembereknek, de 2018. június 1-je óta Magyarországon a bajai székhelyű Agropilot Kft. a Topcon mezőgazdasági termékek kizárólagos forgalmazója.

A Topcon nemcsak automatakormányzást, hanem egyebek között hozammérő rendszereket, nitrogén szenzorokat is kínál, mondta Konta Benjámin, a cég ügyvezetője.

Ez a technológiai roadshow azt kívánja szemléltetni, hogy a különböző munkagépek vezérlése hogyan működik. A kamionban lévő munkapultokon mindezek tökéletesen szimulálhatók és megfigyelhetők, nyomon követhetők a vetéstől a növényvédelmi munkáktól a tápanyag-visszapótlásig, de még ennél is több munkafolyamatot is bemutatnak az érdeklődőknek. Van egy hozamtérképező szimulátor is, illetve az etetőkocsiknál és a teleszkópgémes rakodóknál használható súlymérést is illusztrálják a kamionban lévő berendezések – ezt már Karpjuk Györgytől, az Agropilot Kft. másik ügyvezetőjétől tudtuk meg. A Topcon Agriculture egy laptop segítségével azt is bemutatja, hogy

egy felhőalapú platform különböző mérési eredményeket képes tárolni, így a különböző szenzorok méréseit, a betakarítási hozamadatokat, az automata kormányzás során beérkező térképezési információkat lehet vele kiértékelni.

Ezen adatok alapján olyan döntések hozhatók, amellyel előremozdítható a gazdálkodás. Ezek a Topcon termékek a szántóföldi növénytermesztésen, a takarmányozáson keresztül szinte az egész gazdálkodást felölelik. A legtöbben a sorvezetést és az automatakormányzást ismerik, melyeket a gyakorlatban is használják, de ezeken kívül még jóval több technikai lehetőség van, de arra viszont jó alapot ad, hogy komolyabb alkalmazásokkal a munkagépvezérlés szintjén valódi precíziós, illetve helyspecifikus gazdálkodást folytassanak a termelők.

Egy másik munkapult például a felszínformálás, a talajrendezés munkálatainál nyújtott technikai segítséget mutatja be, és mindezeket ebben a speciális kamionban – akár interaktív módon láttatják az érdeklődő szakemberekkel.

A technikai roadshow célja, hogy javítsa a teljes termesztési folyamatot, az előkészítéstől a betakarításig.

A Topcon Agriculture így is szeretné segíteni a gazdálkodókat, a forgalmazókat és a partnereket, hogy tökéletesítsék üzleti tevékenységüket olyan integrált megoldások és szolgáltatások kifejlesztésével, amelyek adatokat generálnak, rögzítenek és osztanak meg.

A Topcon cég 1932-ben alakult Japánban, eleinte hadiipari célokat szolgáló optikai érzékelőket és készülékeket gyártottak. Mára azonban nemzetközi cégcsoporttá nőtték ki magukat, amely jelenleg két, alapvetően eltérő divízióból áll: egyrészt van egy orvosi műszereket gyártó üzletága a cégnek, amely elsősorban szemvizsgáló készülékek gyártására specializálódott, illetve van a műholdas pozícionálással foglalkozó ágazatuk. A műholdas pozícionáláson belül különül el a mezőgazdasági vonal, amelyben nem csak utólagos vezérléseket kínálnak, hanem számos vezető márkának is a gyári beszállítói. A Topcon cégcsoport célja, hogy minden mezőgazdasági munkaművelethez tudjon integrált hatékonyságnövelő alkalmazásokat nyújtani.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már elektronikusan is beadhatók a halgazdálkodási szakterület kérelmei, bejelentései

Július 8-ától már elektronikusan is benyújthatják a halgazdálkodásban érintett szereplők a halgazdálkodási szakterülettel kapcsolatos kérelmeiket, bejelentéseiket a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül.

Fokozott figyelmet kér a közlekedőktől az aratási munkák miatt a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a közutakon közlekedők figyelmét, hogy a június végén kezdődött aratási munkák miatt nagy számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek. A köztestület kéri a járművezetőket, legyenek türelemmel, és csak fokozott óvatossággal előzzenek az utakon.

A forma és a műszaki tartalom egysége

A tavalyi Agritechnica kiállításon bemutatott Steyr Konzept hibrid traktort a MUSE Creative és a MUSE Design Awards platina díjakkal ismerték el az év elején. A díjat odaítélő nemzetközi szervezet professzionális és innovatív ipari termékek és műszaki teljesítmények értékelésére, illetve díjazására szakosodott.

Okos talajgazdálkodás – Központi talajadatbázis jöhet létre Magyarországon

A fenntartható talajgazdálkodásról tartott online konferenciát szerdán a budapesti Holland Nagykövetség és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület. Az előadók konkrét példák és a szabályozási mellett a termelési oldal bemutatásával keresték a választ arra, hogy hogyan lehet visszaállítani a túlhasznált termőföld minőségét, valamint, hogy hogyan lehet megóvni a talajt.

Egymás képességeinek figyelembevételével képesek az együttes mozgásra

A madarak együttes mozgása lenyűgöző látványt nyújt, viszont ennek a harmóniában történő repülésnek az elvét nem igazán tudták mindeddig megfejteni. AZ ELTE fizikusai erre rájöttek, és ezt a megoldást el is lesték a természettől, hogy minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, ugyanakkor harmonikus együttmozgását tudják koordinálni.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Levélanalízis-szolgáltatást indított el a NAK

2020. július 1-től új, a falugazdászok segítségével igénybe vehető szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Új üzemet épít a Pöttinger

Heinz és Klaus Pöttinger tulajdonos-ügyvezetők az eredeti grieskircheni gyártól alig néhány kilométerre rakták le az új üzem alapkövét idén tavasszal.

eShepherd az intelligens jeladó

Az ausztrál fejlesztésű jeladó virtuális kerítésként is szolgál, és lehetővé teszi az állatok szinte állandó megfigyelését.

Flottacsere a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél

„Több, mint 40 éve taposom ezeket a köveket” – kezdte beszédét Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke június 22-én annak a szűk körű ünnepségnek a keretében, amelynek során 8 CLAAS erőgépet, 2 CLAAS kombájnt és 4 vágóasztalt vettek át az Axiáltól.