Back to top

Topcon roadshow Mezőfalván

A Topcon Agriculture európai turnéjának első állomása volt a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Korszerű, digitális eszközökkel, számítógéppel és monitorokkal felszerelt óriási kamionban mutatták be az érdeklődő szakembereknek a japán Topcon modern berendezéseit, speciális rendszereit.

A látogatóknak lehetőségük volt arra, hogy a Topcon céget és annak termékeit megismerhessék, ki is próbálják, és megtanulhassák, hogyan lehet optimalizálni egy teljes gazdálkodási folyamatot, hogyan működnek ezek a korszerű berendezések, amelyek rendkívül hasznosak, nem is beszélve arról, hogy pontosan beilleszthetők a precíziós gazdálkodásba. A guruló bemutatóterem kiváló alkalmat adott arra is, hogy találkozzanak a Topcon szakembereivel, és személyesen informálódhassanak a technikai újdonságokról.

A szakmai ismertetők után megtudtuk, hogy a kamion első állomása Magyarországon Mezőfalva, majd Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország után Spanyolországba is elviszik a Topcon rendszereit, legújabb szolgáltatásait. Ezzel azt kívánják bemutatni, hogy mennyire komplex ez a technológiai sor. A Topcon termékeit 2013-ban először az Axiál Kft. mutatta be a szakembereknek, de 2018. június 1-je óta Magyarországon a bajai székhelyű Agropilot Kft. a Topcon mezőgazdasági termékek kizárólagos forgalmazója.

A Topcon nemcsak automatakormányzást, hanem egyebek között hozammérő rendszereket, nitrogén szenzorokat is kínál, mondta Konta Benjámin, a cég ügyvezetője.

Ez a technológiai roadshow azt kívánja szemléltetni, hogy a különböző munkagépek vezérlése hogyan működik. A kamionban lévő munkapultokon mindezek tökéletesen szimulálhatók és megfigyelhetők, nyomon követhetők a vetéstől a növényvédelmi munkáktól a tápanyag-visszapótlásig, de még ennél is több munkafolyamatot is bemutatnak az érdeklődőknek. Van egy hozamtérképező szimulátor is, illetve az etetőkocsiknál és a teleszkópgémes rakodóknál használható súlymérést is illusztrálják a kamionban lévő berendezések – ezt már Karpjuk Györgytől, az Agropilot Kft. másik ügyvezetőjétől tudtuk meg. A Topcon Agriculture egy laptop segítségével azt is bemutatja, hogy

egy felhőalapú platform különböző mérési eredményeket képes tárolni, így a különböző szenzorok méréseit, a betakarítási hozamadatokat, az automata kormányzás során beérkező térképezési információkat lehet vele kiértékelni.

Ezen adatok alapján olyan döntések hozhatók, amellyel előremozdítható a gazdálkodás. Ezek a Topcon termékek a szántóföldi növénytermesztésen, a takarmányozáson keresztül szinte az egész gazdálkodást felölelik. A legtöbben a sorvezetést és az automatakormányzást ismerik, melyeket a gyakorlatban is használják, de ezeken kívül még jóval több technikai lehetőség van, de arra viszont jó alapot ad, hogy komolyabb alkalmazásokkal a munkagépvezérlés szintjén valódi precíziós, illetve helyspecifikus gazdálkodást folytassanak a termelők.

Egy másik munkapult például a felszínformálás, a talajrendezés munkálatainál nyújtott technikai segítséget mutatja be, és mindezeket ebben a speciális kamionban – akár interaktív módon láttatják az érdeklődő szakemberekkel.

A technikai roadshow célja, hogy javítsa a teljes termesztési folyamatot, az előkészítéstől a betakarításig.

A Topcon Agriculture így is szeretné segíteni a gazdálkodókat, a forgalmazókat és a partnereket, hogy tökéletesítsék üzleti tevékenységüket olyan integrált megoldások és szolgáltatások kifejlesztésével, amelyek adatokat generálnak, rögzítenek és osztanak meg.

A Topcon cég 1932-ben alakult Japánban, eleinte hadiipari célokat szolgáló optikai érzékelőket és készülékeket gyártottak. Mára azonban nemzetközi cégcsoporttá nőtték ki magukat, amely jelenleg két, alapvetően eltérő divízióból áll: egyrészt van egy orvosi műszereket gyártó üzletága a cégnek, amely elsősorban szemvizsgáló készülékek gyártására specializálódott, illetve van a műholdas pozícionálással foglalkozó ágazatuk. A műholdas pozícionáláson belül különül el a mezőgazdasági vonal, amelyben nem csak utólagos vezérléseket kínálnak, hanem számos vezető márkának is a gyári beszállítói. A Topcon cégcsoport célja, hogy minden mezőgazdasági munkaművelethez tudjon integrált hatékonyságnövelő alkalmazásokat nyújtani.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A gazdaságos almatermesztés gépei

Augusztus 1-jén almatermesztési bemutatót tartottak Tiszavasváriban, Rozgonyi Géza kertészetében. Témája az volt, hogy milyen eszközökkel és gépekkel lehet mindinkább helyettesíteni a munkaerőt, ha kézi munkára már csak elvétve vállalkozik bárki is.

Gyomvadász önjáró robot

A nagy értékű szántóföldi zöldség- vagy egyéb kultúrákban végzett fókuszált gyomirtásra „képezték ki” a svájci ecoRobotix startup cég által tervezett önjáró robotot. A projekt a svájci innovációs alaptól kapott induló hitel mellett már mintegy 12 millió eurónyi magán- és intézményi tőkebefektetést vonzott, és bekerült a Swisscom StartUp Challenge 2017 pályázat öt győztese közé is.

Fixkamrás körbálázó - megbízható minden körülmény között

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat, itt lehetett először látni munka közben a második generációs Lexion kombájnokat. Sorozatunkat az új ROLLANT 520, fixkamrás körbálázó bemutatásával folytatjuk.

Út a világbajnokságig

A SkillsHungary verseny első helyezettje és most már a Worldskills 2019 Kazan versenyre készülő Apagyi Bence már a finish-ben van, aki a nehézgépszerelő szakmában fogja képviselni hazánkat 2019. augusztus 22-27-ig.

A John Deere – már csak PIN-kóddal működnek

A John Deere biztonságból PIN-kóddal sze­reli fel a GNSS műholdas vevőit és a traktorok vezetőfülkéjé­ben elhelyezett mo­ni­torjait, mert az utóbbi időben több jogtalan hozzáférést tapasztaltak a felhasználói, amely anyagi veszteséget okozott a tulajdonosaiknak. A gyárilag beépített védelem a vevőegységre is vonatkozik.

Új traktordizájnok az AGCO-nál

Az AGCO konszern szerződést kötött a német Porsche Design GmbH-val az egyes traktormárkáinál (Challenger, Fendt, Massey Ferguson, Valtra) mintegy 10 éve használt dizájnok és formák megújításáról. Követelményként határozták meg az irodának, hogy a márkadizájnok analízise után két fő irányt kövessenek az új formák.

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek

Szűk egy hónap múlva kezdetét veszi a SMARTFARM - Magyarország legnagyobb precíziós szántóföldi bemutatója, a Bábolnai Gazdanapok programjainak "zászlóshajója". A rendezvényen, amely az eddigieknél hosszabb, így tartalmasabb is lesz, a szakma legjelesebb képviselői vesznek részt ezúttal is - lássuk, mivel készülnek idén!

Burgonya: még a jó ár sem motivál

A korábbi évekkel ellentétben – és más hazai burgonyabemutatókkal szemben – Gyulatanyán ezúttal óriási volt az érdeklődés. Legalább háromszázan vettek részt a tanácskozáson és a hozzá kapcsolódó szakmai mustrán.

Kombájn karambolozott harckocsival – vajon melyikben keletkezett nagyobb kár?

Nem fogják elhinni, de a harckocsiban. És ez még nem minden, a Bajorországban történt baleset összes részlete meglehetősen szürreális.

Korszerű, gazdaságos növényvédelem

Az idén tovább folytatódott a gyümölcstermesztés korszerűsítését célzó együttműködés, amely szakmai előadásokkal és bemutatóval hívta föl újból a figyelmet a gazdaságos növényvédelmi megoldásokra a Tolna megyei Lengyelben. A 2018-ban indult program foglalkozik a gyümölcstermesztés korszerűsítésének időszerű kérdéseivel, a precíziós gazdálkodás adta lehetőségekkel. Hagyományteremtésre is törekednek.