0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Topcon roadshow Mezőfalván

A Topcon Agriculture európai turnéjának első állomása volt a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Korszerű, digitális eszközökkel, számítógéppel és monitorokkal felszerelt óriási kamionban mutatták be az érdeklődő szakembereknek a japán Topcon modern berendezéseit, speciális rendszereit.

A látogatóknak lehetőségük volt arra, hogy a Topcon céget és annak termékeit megismerhessék, ki is próbálják, és megtanulhassák, hogyan lehet optimalizálni egy teljes gazdálkodási folyamatot, hogyan működnek ezek a korszerű berendezések, amelyek rendkívül hasznosak, nem is beszélve arról, hogy pontosan beilleszthetők a precíziós gazdálkodásba. A guruló bemutatóterem kiváló alkalmat adott arra is, hogy találkozzanak a Topcon szakembereivel, és személyesen informálódhassanak a technikai újdonságokról.

A szakmai ismertetők után megtudtuk, hogy a kamion első állomása Magyarországon Mezőfalva, majd Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország után Spanyolországba is elviszik a Topcon rendszereit, legújabb szolgáltatásait. Ezzel azt kívánják bemutatni, hogy mennyire komplex ez a technológiai sor. A Topcon termékeit 2013-ban először az Axiál Kft. mutatta be a szakembereknek, de 2018. június 1-je óta Magyarországon a bajai székhelyű Agropilot Kft. a Topcon mezőgazdasági termékek kizárólagos forgalmazója.

A Topcon nemcsak automatakormányzást, hanem egyebek között hozammérő rendszereket, nitrogén szenzorokat is kínál, mondta Konta Benjámin, a cég ügyvezetője.

Ez a technológiai roadshow azt kívánja szemléltetni, hogy a különböző munkagépek vezérlése hogyan működik. A kamionban lévő munkapultokon mindezek tökéletesen szimulálhatók és megfigyelhetők, nyomon követhetők a vetéstől a növényvédelmi munkáktól a tápanyag-visszapótlásig, de még ennél is több munkafolyamatot is bemutatnak az érdeklődőknek. Van egy hozamtérképező szimulátor is, illetve az etetőkocsiknál és a teleszkópgémes rakodóknál használható súlymérést is illusztrálják a kamionban lévő berendezések – ezt már Karpjuk Györgytől, az Agropilot Kft. másik ügyvezetőjétől tudtuk meg. A Topcon Agriculture egy laptop segítségével azt is bemutatja, hogy

egy felhőalapú platform különböző mérési eredményeket képes tárolni, így a különböző szenzorok méréseit, a betakarítási hozamadatokat, az automata kormányzás során beérkező térképezési információkat lehet vele kiértékelni.

Ezen adatok alapján olyan döntések hozhatók, amellyel előremozdítható a gazdálkodás. Ezek a Topcon termékek a szántóföldi növénytermesztésen, a takarmányozáson keresztül szinte az egész gazdálkodást felölelik. A legtöbben a sorvezetést és az automatakormányzást ismerik, melyeket a gyakorlatban is használják, de ezeken kívül még jóval több technikai lehetőség van, de arra viszont jó alapot ad, hogy komolyabb alkalmazásokkal a munkagépvezérlés szintjén valódi precíziós, illetve helyspecifikus gazdálkodást folytassanak a termelők.

Egy másik munkapult például a felszínformálás, a talajrendezés munkálatainál nyújtott technikai segítséget mutatja be, és mindezeket ebben a speciális kamionban – akár interaktív módon láttatják az érdeklődő szakemberekkel.

A technikai roadshow célja, hogy javítsa a teljes termesztési folyamatot, az előkészítéstől a betakarításig.

A Topcon Agriculture így is szeretné segíteni a gazdálkodókat, a forgalmazókat és a partnereket, hogy tökéletesítsék üzleti tevékenységüket olyan integrált megoldások és szolgáltatások kifejlesztésével, amelyek adatokat generálnak, rögzítenek és osztanak meg.

A Topcon cég 1932-ben alakult Japánban, eleinte hadiipari célokat szolgáló optikai érzékelőket és készülékeket gyártottak. Mára azonban nemzetközi cégcsoporttá nőtték ki magukat, amely jelenleg két, alapvetően eltérő divízióból áll: egyrészt van egy orvosi műszereket gyártó üzletága a cégnek, amely elsősorban szemvizsgáló készülékek gyártására specializálódott, illetve van a műholdas pozícionálással foglalkozó ágazatuk. A műholdas pozícionáláson belül különül el a mezőgazdasági vonal, amelyben nem csak utólagos vezérléseket kínálnak, hanem számos vezető márkának is a gyári beszállítói. A Topcon cégcsoport célja, hogy minden mezőgazdasági munkaművelethez tudjon integrált hatékonyságnövelő alkalmazásokat nyújtani.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu