Back to top

Topcon roadshow Mezőfalván

A Topcon Agriculture európai turnéjának első állomása volt a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Korszerű, digitális eszközökkel, számítógéppel és monitorokkal felszerelt óriási kamionban mutatták be az érdeklődő szakembereknek a japán Topcon modern berendezéseit, speciális rendszereit.

A látogatóknak lehetőségük volt arra, hogy a Topcon céget és annak termékeit megismerhessék, ki is próbálják, és megtanulhassák, hogyan lehet optimalizálni egy teljes gazdálkodási folyamatot, hogyan működnek ezek a korszerű berendezések, amelyek rendkívül hasznosak, nem is beszélve arról, hogy pontosan beilleszthetők a precíziós gazdálkodásba. A guruló bemutatóterem kiváló alkalmat adott arra is, hogy találkozzanak a Topcon szakembereivel, és személyesen informálódhassanak a technikai újdonságokról.

A szakmai ismertetők után megtudtuk, hogy a kamion első állomása Magyarországon Mezőfalva, majd Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország után Spanyolországba is elviszik a Topcon rendszereit, legújabb szolgáltatásait. Ezzel azt kívánják bemutatni, hogy mennyire komplex ez a technológiai sor. A Topcon termékeit 2013-ban először az Axiál Kft. mutatta be a szakembereknek, de 2018. június 1-je óta Magyarországon a bajai székhelyű Agropilot Kft. a Topcon mezőgazdasági termékek kizárólagos forgalmazója.

A Topcon nemcsak automatakormányzást, hanem egyebek között hozammérő rendszereket, nitrogén szenzorokat is kínál, mondta Konta Benjámin, a cég ügyvezetője.

Ez a technológiai roadshow azt kívánja szemléltetni, hogy a különböző munkagépek vezérlése hogyan működik. A kamionban lévő munkapultokon mindezek tökéletesen szimulálhatók és megfigyelhetők, nyomon követhetők a vetéstől a növényvédelmi munkáktól a tápanyag-visszapótlásig, de még ennél is több munkafolyamatot is bemutatnak az érdeklődőknek. Van egy hozamtérképező szimulátor is, illetve az etetőkocsiknál és a teleszkópgémes rakodóknál használható súlymérést is illusztrálják a kamionban lévő berendezések – ezt már Karpjuk Györgytől, az Agropilot Kft. másik ügyvezetőjétől tudtuk meg. A Topcon Agriculture egy laptop segítségével azt is bemutatja, hogy

egy felhőalapú platform különböző mérési eredményeket képes tárolni, így a különböző szenzorok méréseit, a betakarítási hozamadatokat, az automata kormányzás során beérkező térképezési információkat lehet vele kiértékelni.

Ezen adatok alapján olyan döntések hozhatók, amellyel előremozdítható a gazdálkodás. Ezek a Topcon termékek a szántóföldi növénytermesztésen, a takarmányozáson keresztül szinte az egész gazdálkodást felölelik. A legtöbben a sorvezetést és az automatakormányzást ismerik, melyeket a gyakorlatban is használják, de ezeken kívül még jóval több technikai lehetőség van, de arra viszont jó alapot ad, hogy komolyabb alkalmazásokkal a munkagépvezérlés szintjén valódi precíziós, illetve helyspecifikus gazdálkodást folytassanak a termelők.

Egy másik munkapult például a felszínformálás, a talajrendezés munkálatainál nyújtott technikai segítséget mutatja be, és mindezeket ebben a speciális kamionban – akár interaktív módon láttatják az érdeklődő szakemberekkel.

A technikai roadshow célja, hogy javítsa a teljes termesztési folyamatot, az előkészítéstől a betakarításig.

A Topcon Agriculture így is szeretné segíteni a gazdálkodókat, a forgalmazókat és a partnereket, hogy tökéletesítsék üzleti tevékenységüket olyan integrált megoldások és szolgáltatások kifejlesztésével, amelyek adatokat generálnak, rögzítenek és osztanak meg.

A Topcon cég 1932-ben alakult Japánban, eleinte hadiipari célokat szolgáló optikai érzékelőket és készülékeket gyártottak. Mára azonban nemzetközi cégcsoporttá nőtték ki magukat, amely jelenleg két, alapvetően eltérő divízióból áll: egyrészt van egy orvosi műszereket gyártó üzletága a cégnek, amely elsősorban szemvizsgáló készülékek gyártására specializálódott, illetve van a műholdas pozícionálással foglalkozó ágazatuk. A műholdas pozícionáláson belül különül el a mezőgazdasági vonal, amelyben nem csak utólagos vezérléseket kínálnak, hanem számos vezető márkának is a gyári beszállítói. A Topcon cégcsoport célja, hogy minden mezőgazdasági munkaművelethez tudjon integrált hatékonyságnövelő alkalmazásokat nyújtani.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tartálykocsik többféle opcióval

Az egyebek mellett hígtrágya-kijuttató tartálykocsijairól ismert, ma is az alapító család irányítása alatt álló Joskin cégcsoport nem csak a termékeit, hanem ezek gyártástechnológiáját is folyamatosan fejleszti annak érdekében, hogy minőségi alternatívát tudjon kínálni a nagyobb gyártók rendkívül komplex és drága gépeivel szemben.

Olaszországban több használt traktor fogyott

Még nem ért véget az olasz gépforgalmazási krízis, derült ki az idei adatokból. Míg az Európai Unió többi tagországában nőtt az új erőgépek forgalma, az olasz gazdák továbbra is használt gépeket vásárolnak. Az Európa mezőgazdasági gépforgalmazóit tömörítő Cema vizsgálta 2019 első félévének forgalmát és megállapította, hogy 2018 hasonló időszakához képest 10 százalékkal több új traktort értékesítettek.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Mennyi pénzt ér a precíziós gazdálkodás?

Európai uniós elemzések alapján a szántóföldi növénytermesztésben az auto­matikus kormányzás, illetve a munkagépek nyomon követésének bevezetésével hektáronként 2 euró takarítható meg.

Bálázók új generációja

Tömörebb bálák, nagyobb hatékonyság: a francia- svájci KUHN piacra dobta a nagy szögletes bálázók új generációját.

Versenyképesség és digitalizáció: korszakváltást jelent a DAS

Korszakváltást jelent Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) kidolgo­zása. Az ebben foglalt intézkedések elősegíthetik a hazai agrárium digitalizációját és versenyképességének növelését – hangsúlyozta Nagy István agrár­miniszter, aki nemrégiben egy budapesti sajtótájékoztatón ismertette a stratégiát.

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Hollandiában is kiemelt feladat a precíziós technológiák terjesztése

A SMARTFARM konferencia évről évre igyekszik megismertetni a gazdákkal a leginnovatívabb agrártechnológiákat. Az idei rendezvényen szó esett arról is, hogyan tesznek hasonlóképpen az agrárium szakemberei Hollandiában, erős kormányzati hátszéllel.

Technológia és agrárismeretek együtt: precíziós gazdálkodás

Az uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt évtizedekben a magyar mezőgazdaság eszközparkja alapjaiban újult meg, a precíziós gazdálkodás rohamos fejlődése azonban most egy újabb technológiai váltást indított el. Miért van erre szükség - kérdeztük Gyuricza Csabát, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatóját, akivel a Bábolnai Gazdanapokon beszélgettünk.

Nagy területhez kellenek a nagy gépek

A precíziós gazdálkodás egyebek mellett méretcsökkenést is jelent. Van-e ezeknek az óriás gépeknek jövője – kérdeztük a Bábolnai Gazdanapok gépkiállítói standján dr. Virág Istvántól, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzserétől.