0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely 2015-ben került be a köztudatba, azonban az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala, az FDA csak most hagyta jóvá a forgalmazását. Az allulózról azt kell tudni, hogy kis mennyiségben, természetes formában megtalálható különböző élelmiszerekben. Hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka. A kérdés, hogy vajon egészséges is?

Állítólag, az allulózt az alacsony szénhidrát-tartalmú étrenden élő emberek és a cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatják, mert nem befolyásolja a vércukorszint változását, száz százalékban természetes és ugyan úgy használható sütéshez, mint a cukor.

De talán ez mind túl szép, hogy igaz legyen… Lisa Valente dietetikus és táplálkozási tanácsadó adott felvilágosítást a témában. Elmondta, hogy az allulóz nem mesterséges cukor. Úgynevezett „ritka cukorként” kapott besorolást, mert természetes formában is megtalálható néhány élelmiszerben, igaz csak kis mennyiségben. Így például a füge, a mazsola, a melasz és a juharszirup is tartalmaz allulózt, amely a glükózhoz és a fruktózhoz hasonlóan egyszerű cukor, vagyis monoszacharid.

A mesterséges édesítőszerek az allulóztól eltérő módon készülnek. Például a Splenda néven forgalmazott szukralózt, a szacharóz kémiai megváltoztatásával készítenek el. A szukralózt az emberi szervezet nem bontja le, nincs tápértéke, ezért nem biztosít energiát, így nem jelent többlet kalóriát. A feldolgozási folyamatnak köszönhetően a mesterséges édesítőszerek a természetes cukornál jóval édesebbek.

Az aszpartám – Equal vagy NurtraSweet formájában – és a szacharin- amelyet Sweet n ‘Low néven értékesítenek- hasonlóan kalória mentes élelmiszer, ami azt jelenti, hogy valójában nem is igazi élelmiszer, mert nincs semmilyen tápértéke. Ezzel ellentétben az allulóz, amelyet pszikóznak is neveznek, egy valódi cukor, emészthető és kalóriát is biztosít- csak nem sokat.

Érdekesség, hogy a Dolcia Prima nevű allulóz édesítő márkát a Tate & Lyle gyártja, ez a gyár fejlesztette ki a Splendát is. A Tate & Lyle honlapja szerint az allulóz „a cukor kompromisszummentes ízét és érzését kínálja, minden kalória vagy glikémiás hatás nélkül.”

Az allulóz hetven százalékkal édesebb, mint a „rendes” cukor, azonban nincs glikémiás hatása, vagyis nem emeli meg olyan nagy mértékben a vércukorszintet, mint a hagyományos cukor.

Bár a mesterséges édesítőszereknek nincs kalória tartalmuk, nem ajánlatos túlzott mértékben használni őket, mert negatív hatással lehetnek a bélrendszeri problémákra, a krónikus betegségekre, vagy akár súlygyarapodásra is . Mivel a mesterséges édesítőszerek általában több százszor édesebbek, mint a természetes cukrok, drámai módon megváltoztathatják az ízlelőbimbóinkat, ezért amikor valódi, természetes cukrot fogyasztunk sokkal többet használunk fel belőle, hogy édesnek érezzük. Talán az allulóz nem okoz ilyen problémákat, mert az édesítő szerekhez képest kevésbé édesebb, ténylegesen emészthető cukor, de jelenleg ez még nem bizonyított. Mivel az allulóz egy új édesítő szer a piacon, még nagyon kevés kutatás áll mögötte, különösen a fogyás és a vércukorszint kezelése tekintetében.

Egy 2017-ben, a Mezőgazdasági és Élelmiszerkémiai Folyóiratban (Journal of Agricultural and Food Chemistry) megjelent tanulmány azt írja az allulózról, hogy

a patkánykísérletek során azok a patkányok, amelyek tíz hétig allulóz szirupot ittak kevésbé híztak meg, kisebb volt a testzsír százalékuk, továbbá a vércukor- és inzulinszintjük is alacsonyabb volt, míg azoknak a patkányoknak, amelyek ugyan olyan mennyiségű magas fruktóz tartalmú kukorica szirupot kaptak.

Egy másik, emberekkel végzett 20 fős vizsgálat azt is kimutatta, hogy az allulóz fogyasztása csökkentette a betegek vércukor- és inzulinszintjét, ami azt jelenti, hogy ez a cukorbetegek számára is alkalmas cukor alternatíva lehet.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala az allulózt „ általánosan elismertnek ” minősítette és a közelmúltban úgy döntött, hogy az allulóz kizárásra kerül a teljes és a hozzáadott cukor mennyiséget feltüntető táplálkozási címkékről.

Forrás: www.foodandwine.com