0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Életünk lapjai: Korda György és Balázs Klári kertje

Elegáns környezet, harmónia, gondozott növények jellemzik Balázs Klári és Korda György otthonát. A kertben fiatal gyümölcsfák, tuják, formás bokrok sorakoznak ízlésesen, grillsütő várja a tavaszi meleget, hogy újra használatba vegyék. A tavasz kint éledezik, a lakásban színes virágok mindenütt, a belépő vendéget hatalmas szobafenyő köszönti.

Az ízlésesen berendezett lakásban – melyből kilátás nyílik a készülő, gondos kezek nyomát viselő kertre – Balázs Klárival beszélgetünk.

• Az ön elképzelései szerint alakul a ház és a kert?

– Korábban már sokat építkeztünk, ennél a lakásnál azonban már nem engedtem, hogy ne valósuljanak meg az elképzeléseim. Ahol most beszélgetünk az különálló télikert volt. Mindenképpen azt szerettem volna, hogy ezt a télikertet behozzuk a lakótérbe, kivettük hát az ajtókat és az ablakokat, így egy légtér lett. Kinézve így mindjárt zöldet látok.

Számomra fontos, hogy szép, barátságos kert vegyen körül, ez egyfajta melegséggel tölt el, és sok előnnyel is jár.

Már kora reggel optimista leszek tőle. Sokszor leülök a télikertbe kávézni, figyelem a madarakat, minden nyugodt, nem hallani az utca zaját. A napjaim a természettel összhangban indulnak, még akkor is jó kedvem lesz, ha éppen borult az ég.

• Volt segítsége a tervezésben?

– Az eddigi építkezéseink során mindig úgy alakult, hogy a kert és a növények rám maradtak, a férjemnek, Gyurinak saját bevallása szerint semmi affinitása nincsen hozzá. Van egy kertész segítségem, ő kora tavasztól jön, és egészen a tél beálltáig szakértelmével, hasznos tanácsaival felbecsülhetetlen segítséget ad. Vele megbeszélem, hogyan valósíthatom meg legjobban az elképzeléseimet. Ahogy elkészült a házunk, nagyon vágytam rá, hogy legyenek fáim is.

A kedvenceim a füge, a szilva és a sárgabarack, alig várom, hogy termőre forduljanak. A fügefám már hozott termést, nagy növényt ültettünk, hogy gyorsan teremjen.

Nincs az a mennyiség, amit ne lennék képes megenni belőle. Önmagában az is jó élmény, hogy a saját termésű fügémet fogyaszthatom.

Szívesen gondoskodom is a gyümölcsfáimról. Amikor még nem volt automata öntözőrendszerünk, minden reggel közel egy órán át locsoltam, vizet adtam nekik. Így volt ez egész nyáron. Lám meghálálják, szépen fejlődnek.

• Hogyan jut minderre idő? Hiszen folyamatosak a fellépések, öntől ered a mondás, hogy „ketten száz évesek vagyunk, Korda 60, Balázs 40 éve a színpadon”.

– Akik ismernek, tudják, minden pillanatomat megtervezem. Sokszor kérdezik is tőlem, hogy miért nem fogadok segítőket a kertészemen kívül. Abba a típusba tartozom, akik szerint akkor jó bármit is tenni, ha elemi részesei vagyunk a folyamatnak.

Korán reggel felkelek, kitárok minden ablakot, hogy befogadjam a friss levegőt. Kedvenceinket, két kutyánkat és a cicánkat kiengedem.

Minden reggel egy nagy pohár meleg vizet iszom, rendkívül jó hatással van a szervezetemre, utána jön a télikertben a kávé. Körséta a kertben, télen-nyáron egyaránt ez a rítus. Elindítok egy mosást, gyakorlatilag beindítom a háztartást. Ha aznap előadásunk van, kikészítem a ruháinkat, amikben este fellépünk, kis bőröndbe teszem a szerződést, pecsétet, parfümöt. Megtervezem az útvonalat, soha nem késünk el sehonnan, Gyurimnak semmi dolga már ezzel. Reggel még beskálázunk, énekelgetünk, hogy felkészülten érkezzünk a közönség elé.

• A levelükkel díszítő vagy a virágzó cserepes növények a kedvencei?

– A virágzó cserepeseket nagyon kedvelem, szeretem, amikor kinyílnak, illatuk betölti az otthont. Egy szép növény melegséggel tölti meg a lakás bármely zugát.

• Kapott olyan ajándékot, kis kedvességet a rajongóktól, ami igazán lenyűgözte?

– Virágot nagyon sokat kapok, megesett, hogy egyszerűen nem volt annyi vázám, amibe mindet eltehettem volna. Ilyenkor előkerülnek a kancsók, nagyobbacska üvegek,

hiszen természetesen minden szálat fontosnak érzek. Le is fotózom azonnal. A fénykép egy életen át őrzi a kedvességet, melegséget, amit jelentettek nekem.

• A sok évtizedes művészi pályának vannak érdekes életképei. Megosztana most egy ilyen pillanatot?

– Az egyik fiatal rajongónk hihetetlenül édes kis ajándékokat készít nekünk. Kaptunk tőle egy olyan karácsonyfát, amelyen a díszek az eddig megjelent összes lemezünk kicsinyített másai voltak. Legutóbb egy gyönyörű kék orchideát hozott, két beletűzött kártyalappal: a dámán az én arcképemmel, a királyon pedig Gyuri arcával. Fontos és értékes ajándék nekünk, és megtisztelő.

• Fontos a harmónia a párjával? A közösen énekelt dalok is erről szólnak.

– Természetesen, de a harmónia, a boldogság és a kiegyensúlyozottság nem attól keletkezik, hogy éppen mekkora és milyen díszes lakásban élünk. Az életem legfontosabb eleme, hogy azokkal élhessek, akiket igazán szeretek. Férjem mindent jelent számomra, vele érzem teljesnek minden pillanatom. A nemrég megjelent életrajzi kötetünk, az Életünk lapjai is erről szól, sok fotóval és egy kis humorral fűszerezve.

Hihetetlennek tűnhet, de még a kis kedvenceinkkel való törődést sem engedem másnak. Fánika kutyusunk nemrég esett át egy komoly műtétsorozaton. Kérdéses volt, hogy meddig marad még velünk, hiszem, hogy nemcsak a rendkívüli állatorvosunknak köszönhetem, hogy megmenekült, hanem a szeretet erejének is.

• Ha lenne egy kerti tava, annak aranyszínű lakójától mit kérne, ha varázsütésre minden kívánságát teljesíthetné?

– Mindkettőnk részére egészséget kérnék. Ha egészségesek vagyunk, akkor mindent könnyen megoldunk, bármilyen próbatételt is sodorjon felénk az élet. Mindenkire kiterjeszteném, mert így igazán szebbé, jóvá válhatunk.

Forrás: Kertbarát Magazin