Back to top

Tréfás kedvű piliscsabaiak verték a mezőnyt Mezőfalván

Izgalmas versengést és szoros végeredményt hozott a "Legyél Te is mezőgépész!" Országos Bajnokság (LETIMOB) tavaszi döntője, amelynek a III. NAK Szántőföldi Napok és AgrárgépShow adott otthont Mezőfalván. A 4 csapatból álló mezőnyben piliscsabai siker született.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) által szervezett megmérettetésen az a 4 csapat vehetett részt, akik a korábbi előválogató 20 csapata s mintegy 100 versenyzője közül a legjobbnak bizonyultak; a selejtezőben a fiataloknak a mezőfalvai rendezvényt kellett népszerűsíteniük szöveges, illetve videós formában.

A feladatot legjobban teljesítő mezőgazdasági gépésztechnikus, gépész és gépjavító szakos középiskolások a tavaszi döntőben elméleti, illetve gyakorlati versenyszámokban mérték össze tudásukat. Utóbbiak alkalmával egy Manitou rakodógéppel kellett ügyességi versenyszámban teljesíteniük, illetve egy Claas Arion traktoron kellett beüzemelési feladatokat végezniük.

A többórás versengést követő ünnepélyes díjátadón kiderült, a zsűri pontszámai alapján a legjobbnak a Suttyók csapata (Viga László, Sipos Márton, Jónás Zsombor, Majzik Bence, Ballabás István; felkészítő tanáruk Börzsönyi Gábor) bizonyult, akik Piliscsabáról, az AM KASZK-Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziumából érkeztek.

Távolról sem "suttyók": Ballabás István, Viga László, Jónás Zsombor, Sipos Márton és Majzik Bence
A fiatalokkal beszélgetve megtudtuk, többségük mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező családból származik, ugyanakkor van köztük, akinek a középiskola megkezdéséig teljesen új volt ez a terület. „Ismerősöm ajánlására jött az ötlet, hogy kipróbálom magam a szakon” – mondta a csapattársaihoz hasonlóan mezőgazdasági gépészként tanuló Ballabás István, aki a pályára való alkalmasságát negyedmagával bizonyíthatta ez alkalommal. A fiúk elárulták, nem találták nehéznek a feladatokat annak ellenére sem, hogy például Manitou típusú géppel eddig egyáltalán nem volt dolguk. „Az iskolában, a gyakorlati órákon egy MTZ-vel végezzük a hasonló jellegű feladatokat” – magyarázta Majzik Bence. A csapattagok egyöntetűen úgy fogalmaztak: számukra egy buli volt a verseny, és így tekintenek majd a folytatásra, az októberben kezdődő országos versenyre is, amelynek döntőjére a budapesti AgrárgépShow-n kerül sor.

 

A Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság tavaszi fordulójának végeredménye:

1. Suttyók (AM KASZK-Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma; Piliscsaba)

2. Mezős 5-ös (Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium; Pápa)

3. Szakemberök (AM ASZK Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium; Jánoshalma)

4. Szakma gyöngyei (AM KASZK-Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma; Piliscsaba)

Forrás: 
magyarmezogazdasagonline

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar siker a kettesfogathajtó-vb-n

Hölle Martin egyéniben, illetve az ifj. Dobrovitz Józseffel és Osztertág Kristóffal kiegészülő magyar csapat egyaránt megvédte címét a németországi Drebkauban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon.

Az állatorvosoknak az élelmiszerbiztonság területén is fontos szerep jut

Az élelmiszerbiztonság fenntartásán nap mint nap több ezer szakember dolgozik, élükön az állatorvosokkal - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Állatorvostudományi Egyetem tanévnyitóján.

Nehéz tárcsák bűvöletében

A pénteki szakiskolai nap keretében a diákok a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. standját is fölkeresték. A piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma és Szakközépiskolából 49 tanuló érkezett, végzős gépésztechnikusok, erdésztechnikusok és erdész szakmunkások. Hazánk legrégebben működő gépgyárát Süli Csaba vezérigazgató mutatta be a diákoknak.

Az agrártechnológia megváltoztatja a szakképzést is

Az új ismereteket elsajátítani képes diákokra, a modern technológiára jó válaszokat adó mezőgazdasági szakképzésre van szükség – mondta el Farkas Sándor államtitkár pénteken Bábolnán.

Kiválósági érmet szerzett a magyar kertépítő csapat a WorldSkillsen

Augusztus 22. és 26. között rendezték meg a Szakmák Olimpiájaként is emlegetett WorldSkills versenyt az oroszországi Kazanyban. Összesen 22 szakmában indul magyar versenyző, a kertészethez köthető szakmák közül kertépítésben és virágkötészetben mérették meg magukat magyar fiatalok. A kertépítő tandem kiválósági éremmel tért haza.

Természetbarát nyíregyházi diákok: vetélkedőre fel!

A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola az Erdők Hete alkalmából „Kiből Lesz Az Erdész?”- Erdőismereti Akadályversenyt hirdet Nyíregyháza város felső tagozatos tanulóinak. A vetélkedőre 3 fős csapatok jelentkezését várják a mellékelt előzetes feladatlap kitöltésével és visszaküldésével.

Magyarország Legszebb Birtoka 2019

AGROTREND csoport kiemelt céljának tartja a mezőgazdaság értékes szereplőinek kiemelését, a mezőgazdaság jelentőségének hangsúlyozását, a gazdászélet szépségeinek megismertetését. Ezt a célt szolgálja a harmadik alkalommal kiírt nagydíj, a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 is, melynek nagyszabású díjkiosztó gálaestjét augusztus 31-én tartották Siófokon a Hotel Azúrban.

A kreatív ifjú agrárnemzedék a jövő Magyarországának záloga

A 2019/20-as tanévben, a júliusi adatok ismeretében 7304 első éves diák kezdi meg tanulmányait az Agrárminisztérium által fenntartott 47 agrárszakképző intézmény valamelyikében. Ez 284 fővel több, mint az elmúlt esztendőben, mondta Nagy István agrárminiszter az agár-szakközépiskolák országos tanévnyitó ünnepségén Vépen.

Három mezőhegyesi tenyészmén és Lustyik Fanni sikerei

A Békés Megyei Bajnokság részeként, 2019. július 6-án megrendezett CDN-B szintű díjlovaglóversenyen nyolc kategóriában nevezhettek a lovasok. A Mezőhegyesi Ménes KH SE képviseletében a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. munkavállalója, Lustyik Fanni a ménesbirtok három fedezőménjével indult és mindhárommal figyelemreméltó eredményt ért el.

Negyedik helyen végeztek férfi koronglövőink

A Pilisi Parkerdő Zrt. Gödöllői Erdészete adott otthont a korongvadász világbajnokságnak. A rangos nemzetközi versenyen egyéniben és csapatban is jól szerepeltek sportolóink.