Back to top

Tréfás kedvű piliscsabaiak verték a mezőnyt Mezőfalván

Izgalmas versengést és szoros végeredményt hozott a "Legyél Te is mezőgépész!" Országos Bajnokság (LETIMOB) tavaszi döntője, amelynek a III. NAK Szántőföldi Napok és AgrárgépShow adott otthont Mezőfalván. A 4 csapatból álló mezőnyben piliscsabai siker született.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) által szervezett megmérettetésen az a 4 csapat vehetett részt, akik a korábbi előválogató 20 csapata s mintegy 100 versenyzője közül a legjobbnak bizonyultak; a selejtezőben a fiataloknak a mezőfalvai rendezvényt kellett népszerűsíteniük szöveges, illetve videós formában.

A feladatot legjobban teljesítő mezőgazdasági gépésztechnikus, gépész és gépjavító szakos középiskolások a tavaszi döntőben elméleti, illetve gyakorlati versenyszámokban mérték össze tudásukat. Utóbbiak alkalmával egy Manitou rakodógéppel kellett ügyességi versenyszámban teljesíteniük, illetve egy Claas Arion traktoron kellett beüzemelési feladatokat végezniük.

A többórás versengést követő ünnepélyes díjátadón kiderült, a zsűri pontszámai alapján a legjobbnak a Suttyók csapata (Viga László, Sipos Márton, Jónás Zsombor, Majzik Bence, Ballabás István; felkészítő tanáruk Börzsönyi Gábor) bizonyult, akik Piliscsabáról, az AM KASZK-Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziumából érkeztek.

Távolról sem "suttyók": Ballabás István, Viga László, Jónás Zsombor, Sipos Márton és Majzik Bence
A fiatalokkal beszélgetve megtudtuk, többségük mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező családból származik, ugyanakkor van köztük, akinek a középiskola megkezdéséig teljesen új volt ez a terület. „Ismerősöm ajánlására jött az ötlet, hogy kipróbálom magam a szakon” – mondta a csapattársaihoz hasonlóan mezőgazdasági gépészként tanuló Ballabás István, aki a pályára való alkalmasságát negyedmagával bizonyíthatta ez alkalommal. A fiúk elárulták, nem találták nehéznek a feladatokat annak ellenére sem, hogy például Manitou típusú géppel eddig egyáltalán nem volt dolguk. „Az iskolában, a gyakorlati órákon egy MTZ-vel végezzük a hasonló jellegű feladatokat” – magyarázta Majzik Bence. A csapattagok egyöntetűen úgy fogalmaztak: számukra egy buli volt a verseny, és így tekintenek majd a folytatásra, az októberben kezdődő országos versenyre is, amelynek döntőjére a budapesti AgrárgépShow-n kerül sor.

 

A Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság tavaszi fordulójának végeredménye:

1. Suttyók (AM KASZK-Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma; Piliscsaba)

2. Mezős 5-ös (Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium; Pápa)

3. Szakemberök (AM ASZK Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium; Jánoshalma)

4. Szakma gyöngyei (AM KASZK-Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma; Piliscsaba)

Forrás: 
magyarmezogazdasagonline

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Oktatásban, kutatásban dolgozik együtt az egyetem és Szentes

A MATE célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes célja pedig, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését és jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. Találkozott a két elképzelés, a felek együttműködési megállapodást kötöttek.

Elkerülhetetlen a nemzedékváltás a magyar mezőgazdaságban

A 34. Bábolnai Gazdanapok második napján, szeptember 10-én harmadik alkalommal szerveztük meg a Szakiskolai Napot. Bagdán Boglárka agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár köszöntőbeszédében úgy fogalmazott: Magyarország sikerének biztosítéka a vidék megerősödése.

Az élelmiszer lesz a holnap aranya – Ünnepi szenátusi üléssel és zászlóavatással vette kezdetét a MATE első teljes tanéve

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2021/2022-es tanévének ünnepi tanévnyitóján Dr. Gyuricza Csaba rektor kiemelte a vidék és a vidéki értelmiség támogatását, felzárkóztatását, valamint az Egyetem következő fontos mérföldköveit.

Portugál arany

Mint arról már az augusztusi Pegazusban röviden hírt adtunk, ifj. Szuhai Gyula fantasztikus lovaglással, az összevetéssel együtt hat hibátlan pályával lett gyermek Európa-bajnok díjugratásban. Édesapja, az ugyancsak sikeres díjugrató lovas Szuhai Gyula a fia győztes körét videózva meghatottan mondta, hogy ezért már érdemes volt élni.

Aki a mezőgazdaságból él, annak mindig lesz kenyere – tanévnyitó a mezőhegyesi szakiskolában

A műemléképület falai mögött katonás rend, és a legmodernebb oktatási eszközök várják a tanulókat. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Tarkó Gábor igazgató a 2021/22-es tanévet a mezőhegyesi szakiskolában, ahol 68 településről 350 diák, köztük 101 kollégista kezdte meg a tanulmányait.

Tanévnyitóra megújult iskola Mezőhegyesen

A 2021/22-es tanév megnyitójára készült el a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium megújult főépülete. A műemlék épületben egykor az állatjárványkórház istállói kaptak helyet, ettől a tanévtől kezdve pedig a legkorszerűbb körülmények között tanulhatnak a jövő gazdászai, mezőgazdasági gépészei, állattenyésztői, lovászai.

Tárt karokkal várja az egyetem az agrárszakképzősöket

A kecskeméti egyetem és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum közös célja, hogy minél több, agrárszakképzésben részt vevő diák döntsön a továbbtanulás mellett. A diákok akár egy olyan karrierívet is kaphatnak, amely a későbbi munkahelyüket is megalapozhatja.