Back to top

Tréfás kedvű piliscsabaiak verték a mezőnyt Mezőfalván

Izgalmas versengést és szoros végeredményt hozott a "Legyél Te is mezőgépész!" Országos Bajnokság (LETIMOB) tavaszi döntője, amelynek a III. NAK Szántőföldi Napok és AgrárgépShow adott otthont Mezőfalván. A 4 csapatból álló mezőnyben piliscsabai siker született.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) által szervezett megmérettetésen az a 4 csapat vehetett részt, akik a korábbi előválogató 20 csapata s mintegy 100 versenyzője közül a legjobbnak bizonyultak; a selejtezőben a fiataloknak a mezőfalvai rendezvényt kellett népszerűsíteniük szöveges, illetve videós formában.

A feladatot legjobban teljesítő mezőgazdasági gépésztechnikus, gépész és gépjavító szakos középiskolások a tavaszi döntőben elméleti, illetve gyakorlati versenyszámokban mérték össze tudásukat. Utóbbiak alkalmával egy Manitou rakodógéppel kellett ügyességi versenyszámban teljesíteniük, illetve egy Claas Arion traktoron kellett beüzemelési feladatokat végezniük.

A többórás versengést követő ünnepélyes díjátadón kiderült, a zsűri pontszámai alapján a legjobbnak a Suttyók csapata (Viga László, Sipos Márton, Jónás Zsombor, Majzik Bence, Ballabás István; felkészítő tanáruk Börzsönyi Gábor) bizonyult, akik Piliscsabáról, az AM KASZK-Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziumából érkeztek.

Távolról sem "suttyók": Ballabás István, Viga László, Jónás Zsombor, Sipos Márton és Majzik Bence
A fiatalokkal beszélgetve megtudtuk, többségük mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező családból származik, ugyanakkor van köztük, akinek a középiskola megkezdéséig teljesen új volt ez a terület. „Ismerősöm ajánlására jött az ötlet, hogy kipróbálom magam a szakon” – mondta a csapattársaihoz hasonlóan mezőgazdasági gépészként tanuló Ballabás István, aki a pályára való alkalmasságát negyedmagával bizonyíthatta ez alkalommal. A fiúk elárulták, nem találták nehéznek a feladatokat annak ellenére sem, hogy például Manitou típusú géppel eddig egyáltalán nem volt dolguk. „Az iskolában, a gyakorlati órákon egy MTZ-vel végezzük a hasonló jellegű feladatokat” – magyarázta Majzik Bence. A csapattagok egyöntetűen úgy fogalmaztak: számukra egy buli volt a verseny, és így tekintenek majd a folytatásra, az októberben kezdődő országos versenyre is, amelynek döntőjére a budapesti AgrárgépShow-n kerül sor.

 

A Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság tavaszi fordulójának végeredménye:

1. Suttyók (AM KASZK-Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma; Piliscsaba)

2. Mezős 5-ös (Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium; Pápa)

3. Szakemberök (AM ASZK Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium; Jánoshalma)

4. Szakma gyöngyei (AM KASZK-Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma; Piliscsaba)

Forrás: 
magyarmezogazdasagonline

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Soproni Sörrally: a rajtrácson a Magyar Mezőgazdaság csapata

Néhány nap, és ismét elrajtol a Soproni Sörrally – ezúttal a Magyar Mezőgazdaság csapatának részvételével! A versenyt szervező Heineken Hungária célja, hogy felhívja a széles közönség figyelmét a hazai alapanyagok fontosságára. A főszerepet idén a komlóé.

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Iskola a homokbuckák között

A találó címet az ásotthalmi iskola egyik kiadványából kölcsönöztem. Ahogyan Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője megjegyezte: akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad.

A természetvédelem zászlaja alatt versenyeznek lovaikkal

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek az őshonos magyar állatfajták génmegőrzésére. Kiemelt feladatuk a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztése – a fajtát sporteseményeken szerzett tapasztalataikkal igyekszenek tökéletesíteni.

Vezetőszáras versenyek - Új színfolt

A Magyar Díjlovagló Szakbizottság a 2019-es évtől hazánkban is bevezette a nyugati lovaskultúrákban hosszú ideje nagy népszerűségnek örvendő programot. A tervek szerint nyolc forduló és egy döntő lesz az idén.

20 ezernél is többen voltak kíváncsiak a szántóföldi bemutatókra

Jelentős szakmai programokkal, kiemelt érdeklődés mellett zajlott le a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalván. A mezőgazdasági gépeket, eszközöket, termékeket és szolgáltatásokat több mint 150 kiállító kínálta a gazdálkodóknak. Az eseményt jövőre is ugyanitt szervezi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Topcon roadshow Mezőfalván

A Topcon Agriculture európai turnéjának első állomása volt a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Korszerű, digitális eszközökkel, számítógéppel és monitorokkal felszerelt óriási kamionban mutatták be az érdeklődő szakembereknek a japán Topcon modern berendezéseit, speciális rendszereit.

Az agrárerdészeten keresztül növelhető hazánk erdősültsége

"A maga érdemeivel és problémáival az erdészeti ágazat is az agrárium szerves része, és bőven van mondanivalója mind a mezőgazdálkodók, mind az erdőgazdálkodók, a szakirányítók és a szaktanácsadók részére"- hangzott el Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n.