Back to top

Vidám paradicsom Győrből

Megértek az első fürtök, így hivatalosan is átadták pénteken a csallóközi GreenCoop szövetkezet új, hidrokultúrás high-tech paradicsomtermelő üvegházát Győrben. A csallóközi Vidám Paradicsom márka már több éve jelen van a hazai üzletláncokban is. Mostantól a magyarországi piacot a győri üvegház-komplexumból látják majd el, 100 százalékban vegyszermentes és klímabarát rendszerben termelt áruval.

Bindics Zsolt: Nagy öröm számunkra, hogy a Vidám Paradicsom immár magyar termék
Bindics Zsolt: Nagy öröm számunkra, hogy a Vidám Paradicsom immár magyar termék
Fotó: Pap Edina
A GreenCoop szövetkezet már több mint egy évtizede foglalkozik hidrokultúrás paradicsomtermesztéssel, az ország legnagyobb üvegházi gazdasága Szlovákiában piacvezető. 2006-ban négy „csallóközi srác” úgy döntött, hogy megpróbál a mezőgazdaságból, azon belül is a paradicsomtermesztésből megélni, és visszahozza a gyermekkorból ismert csallóközi paradicsom finom ízeit, korszerű technológiában, emlékezett a kezdetekre Bindics Zsolt, a GreenCoop szövetkezet elnöke. Kezdetben csak négy család megélhetésének biztosítása volt a cél, ma már az üvegházaikban megtermelt és értékesített paradicsom 400 családnak nyújt megélhetést.

2016-ban Szlovákiában az év zöld vállalkozása lett, ma már az ország legnagyobb paradicsomtermelő gazdasága. Jellegzetes, könnyen felismerhető kék csomagolásuk 2016-ban a Pentawards kereskedelmi csomagolási dizájn világversenyen zöldség-gyümölcs kategóriában első helyezést ért el.

Bindics Zsolt hangsúlyozta, hogy a sikerek mögött a barátság és a partnerség erejében vetett hit áll, ami segített túljutni a buktatókon is. Hisznek abban, hogy partnerségi viszonyt kell ápolni a természettel, ezért minden üvegházukat geotermikus energia fűti, összegyűjtött az esővízzel öntöznek, igyekeznek a víz minden cseppjét gazdaságosan hasznosítani, és biológiai növényvédelmet folytatni. Büszkék arra, hogy

a most átadott öthektáros üvegház CO2-kibocsátása 4000 tonnával kevesebb, mint a holland vagy lengyel versenytársaké.

Bindics Zsolt hangsúlyozta, hogy a beruházás megvalósításában jó partnerre leltek a magyar államban, Győr városában, a hitelt folyósító bankban, a kivitelezőkben, és műszaki szakemberekben.

A Vidám Paradicsom márka nem ismeretlen a magyar vásárlók előtt sem
A Vidám Paradicsom márka nem ismeretlen a magyar vásárlók előtt sem
Fotó: Pap Edina

A GreenCoop szövetkezet 2006 óta minden évben épít és bővít. Jelenleg összesen 20 hektáron évi 10 ezer tonna paradicsomot termel. Négy csallóközi üvegházuk után a győri az ötödik, ami összesen 2,5 milliárd forintból, az önerő és a hitel mellett a kertészeteket támogató európai uniós pályázaton elnyert 500 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével épült föl. Nagy szívfájdalmuk volt, hogy bár magyar termelők által, de Szlovákiában termesztett paradicsomot eddig külföldiként kellett értékesíteniük. Nagy öröm számukra, hogy a Vidám Paradicsom immár magyar termék, hangsúlyozta Bindics Zsolt.

A győri létesítményben három típust, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot termesztenek, csomagolt és lédig kiszerelésben egyaránt.

A modern, holland technológiával működtetett, nyolc méter hajószélességű, 6,5 méter belmagasságú egylégterű öthektáros üvegházban évente 2000 tonna hozamra számítanak. A beruházás 35 új munkahelyet is teremt, csúcsidényben 10-15 idény- és diákmunkást is alkalmaznak majd.

Nagy István agrárminiszter, Bindics Zsolt cégvezető és Balogh Imre ügyvezető társaságában egy fürt paradicsom levágásával avatta föl a GreenCoop Hungary Kft. új üvegház-komplexumát Győrben
Nagy István agrárminiszter, Bindics Zsolt cégvezető és Balogh Imre ügyvezető társaságában egy fürt paradicsom levágásával avatta föl a GreenCoop Hungary Kft. új üvegház-komplexumát Győrben
Fotó: MorphoCom Kft.

Nagy István agrárminiszter a megnyitón örömét fejezte ki, hogy a technológiai megújulás, a digitalizáció és automatizáció szükségességét hangsúlyozó igények és szavak ilyen szintű beruházásokban öltenek testet. Megható látni, hogy ami felé haladni akarunk, azok lépésről lépésre megvalósulnak a gyakorlatban is, mondta. A világ agráriumának negyedik nagy korszakváltását éljük; az eke feltalálása, az erőgépek munkába állítása, illetve műtrágyák és a növényvédő szerek alkalmazása után ma az agrárdigitalizáció korába léptünk, aminek ékes példája a GreenCoop Hungary Kft. új győri üvegháza, hangsúlyozta a miniszter. A négy fiatal csallóközi gazda által megálmodott és létrehozott vállalkozás sikerének titka az összefogás, az integráció és az érdekek összehangolása, és közös képviselete, emelte ki Nagy István. Az árukoncentráció és az értékesítés magas szintű szervezettsége alapot ad sikeres piaci kiállásnak. A több mint tíz év alatt megszerzett nemzetközi piaci tapasztalatokra alapozva létrejött nemzetközi csoportosulás eredménye a győri paradicsomtermelő üvegház-komplexum, ami nemcsak a Győr, hanem az egész magyar agrárium számára meghatározó jelentőségű beruházás. Az itt megtermelt árumennyiség segít csökkenteni az egyik legnépszerűbb zöldségféle, a paradicsom termesztésének szezonalitását, és a téli hónapok kivételével márciustól novemberig elérhető a kiváló minőségű, környezettudatos módon és vegyszerek használata nélkül termelt paradicsom a fogyasztók számára, hangsúlyozta Nagy István.

A nyolc méter hajószélességű, 6,5 méter belmagasságú egylégterű öthektáros üvegházban évente 2000 tonna hozamra számítanak
A nyolc méter hajószélességű, 6,5 méter belmagasságú egylégterű öthektáros üvegházban évente 2000 tonna hozamra számítanak
Fotó: Pap Edina

Az exportárualap növelésében is nagy jelentőségű a győri beruházás. A miniszter emlékeztetett arra, hogy hazánk nagy mennyiségben exportál kiváló minőségű zöldséget és gyümölcsöt, elsősorban az Európai Unió országaiba. Frisszöldség-exportunk 115 ezer tonna volt tavaly, és értéke meghaladta a 120 millió eurót. A hajtatott termékek közül a kivitelben az étkezési paprika vezet, mintegy 25 ezer tonnával.

A paradicsom és az uborka vonatkozásában azonban vannak még kihasználatlan lehetőségek a hazai ellátásban és az exportban is, hívta föl a figyelmet Nagy István, amihez hozzájárulhat ez a beruházás.

Az elmúlt években Magyarországon megtermelt paradicsom 97-98 százalékát a hazai piacon értékesítették az üzemek. Májustól november végéig bár önellátóak vagyunk, ám a szezont még tovább lehet nyújtani, hangsúlyozta a miniszter. Jelenleg hazánkban 150 hektárnyi üvegházban és közel 500 hektár korszerű fóliablokkban hajtatnak zöldségféléket a gazdaságok. A jelenleg is futó Vidékfejlesztési Programban és egyéb támogatások segítségével a tavaly megkezdett beruházások alapján az idei év végéig közel 91 hektár új, korszerű üvegház épül meg. Ennek hatására

2020-ban várhatóan 160-170 hektár korszerű, gazdaságosan működő üvegházfelület lesz az országban, emelte ki Nagy István. Ha ez megvalósul, akkor évente 20-25 ezer tonna paradicsom kerülhet exportra, ami komoly szervezést igényel majd.

Az üvegházi hajtatott paradicsom jövedelmezőségéről elmondta, hogy egy hektárra vetítve fürtös paradicsom esetében 126 millió, a koktélparadicsomnál 180 millió forintos éves árbevétel érhető el. Az üvegházak tehát a zöldségtermesztés komoly erőforrásai, amit a lehetőségekhez mérten a következő években ki kell aknázni, hívta föl a figyelmet az agrártárca vezetője. A GreenCoop szövetkezet beruházása is bizonyítja, hogy hosszú távon csak a legkorszerűbb üzemek maradnak versenyben. Azok a termelők, akik figyelembe veszik a változó, egyre igényesebb fogyasztói elvárásokat, és gazdaságos és környezettudatos termeléssel, az egészséges környezet megőrzése mellett kiváló minőségű zöldségfélét termelnek. Az ilyen fejlesztések adhatják a magyar mezőgazdaság stabil alapját, amelyre egyre több és egyre nagyobb építőköveket rakhatunk.

Kizárólag biológiai növényvédelmet alkalmaznak
Kizárólag biológiai növényvédelmet alkalmaznak
Fotó: Pap Edina

Nagy István fontosnak tartja, hogy a nyugat-dunántúli térségben is egyre inkább kihasználják a gazdálkodók a termálvíz-kincs adta gazdasági lehetőségeket, ami új dimenzióba emelheti az országnak ezt a részét, új lehetőséget nyújtva az agrárium számára.

Borkai Zsolt: Győr vezető szerepet tölt be a termelő beruházásokat ösztönző, a vállalkozások fejlődését segítő gazdasági környezet kialakításában
Borkai Zsolt: Győr vezető szerepet tölt be a termelő beruházásokat ösztönző, a vállalkozások fejlődését segítő gazdasági környezet kialakításában
Fotó: Pap Edina
Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy

Győr vezető szerepet tölt be a termelő beruházásokat ösztönző, a vállalkozások fejlődését segítő gazdasági környezet kialakításában. Ilyen intézkedés volt néhány éve az iparűzési adó 2014-ben 2 százalékról 1,8 százalékra, majd 2018-tól 1,6 százalékra történő csökkentése.

Bár Győrben a járműgyártás a vezető iparág, ám egy városnak és egy térségnek több lábon kell, állni hangsúlyozta Borkai Zsolt.

Megtudtuk, hogy a területen, amelyen az üvegház-beruházás megvalósult, korábban a száz százalékban önkormányzati tulajdonú a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. dísznövénytermesztő üvegházai működtek egészen 2010-ig. Az üzletág fölszámolása után a terület és a termálvíz hasznosításra várt, mostani új funkciója lehetővé teszi, hogy ismét kertészeti célt szolgáljon, és ezzel növelje a város és a térség gazdaságának sokszínűségét, értékét.

További részleteket a beruházásról és az értékesítési tervekről a Kertészet és Szőlészetben olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Újabb könnyítések segítik az erdősültség növelését

Az Agrárminisztérium a szakma elvárásaihoz igazította a facsemete-minősítés és forgalmazás feltételeit, hogy ezzel is hozzájáruljon az erre az évre tervezett 6000 hektárnyi új erdő telepítéséhez.

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

A hatékonyságot szolgálja az AKI integrációja

Nem az AKI önállóságának csorbítását, hanem hatékonyabb együttműködést, az egyes kutatói szervezetek összehangoltabb közös munkáját eredményezi majd az, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) csatlakozik a NAIK-hoz – mondta el Nagy István a témáról tartott sajtótájékoztatón.

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Új jövedelempótló támogatást igényelhetnek a méhészek

A mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészek számára. A magyar méhágazat ebben az évben külön figyelmet kap, 2019 a beporzók éve.

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó - mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.

Új borpiaci intézkedések: zöldszüret és borlepárlás

Európai szinten egy komolyabb borpiaci válság előjelei érzékelhetők, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. A helyzet kezelésére ezért a szaktárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését segítik.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.