Back to top

Agroverzum: Tudományos Élményközpont Martonvásáron

Ünnepélyes keretek között adta át Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Lovász László, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA első tudományos ismeretterjesztő élményközpontját. A martonvásári Brunszvik-kastély kertjében lévő Agroverzumban a látogatók közérthető, interaktív formában ismerhetik meg a MTA Agrártudományi Kutatóközpont tudományos munkáját és eredményeit.

Az egészséges élelmiszerek alapanyagainak előállítása napjainkra innovatív kutatási eljárásokat igényel, amelyekhez kiváló és jól felkészült kutatókra, kutatóintézetekre és jól működő infrastruktúrára van szükség. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy a világot a 21. század olyan kihívások elé állítja, amelyekkel csak a tudomány eredményeire alapozva van esélyünk megküzdeni. Ezt szem előtt tartva döntött úgy a kormány 2015-ben, hogy 10 milliárd forintot  biztosít a martonvásári agrárinnovációs centrum (AIC projekt) kialakítására és a hozzá kapcsolódó agrárturisztikai fejlesztésekre.

Áder János köztársasági elnök az intézmény átadásakor hangsúlyozta, hogy itt, a Kárpát-medencében sokkal hamarabb érezzük a klímaváltozás hatásait, ezért az új körülmények közötti termelésre való felkészülés nem kizárólag a magyar gazdák jövőjéről, hanem összességében mindannyiunk életéről szól. – Martonvásáron a kutatóknak 15-20 évre előre kell gondolkodniuk, hiszen a most felmerült igényekre holnap még nem tudják megadni a választ, ehhez körültekintő, előrelátó, komoly tudást és tapasztalatokat felhalmozó munkára van szükség itt kutatóintézetben. Ezt a munkát nagy elkötelezettséggel végzik az itt dolgozók – mondta a köztársasági elnök.

Lovász László kiemelte, hogy  az MTA martonvásári agrárkutató intézetében ma is meghatározó kutatási tevékenység folyik, a martonvásári fajtákkal évi 130 milliárd forint értékű kalászos gabonát és kukoricát termelnek a magyar gazdák. Az elmúlt évben a hazai vetésterület 30 százalékán martonvásári búzafajtát vetettek, amivel piacvezetők voltak az országban.

Tvaly a talajtani és agrokémiai, intézetük precíziós szoftverére alapozott szaktanácsadásával mintegy 500 tonna nitrogénnel, 1000 tonna foszforral és 1200 tonna kénnel lehetett csökkenteni a műtrágya-felhasználást tavaly az országban - jegyezte meg az MTA elnöke.

A távlati terveik megvalósításához társadalmi támogatás is kell, ehhez pedig be kell mutatni a tevékenységüket. Ezt szolgálja a most átadott Agroverzum, ahol érdekes, interaktív kiállítással mutatják be a 21. század mezőgazdaságra ható kihívásait. A most átadott Agroverzum az MTA első olyan fejlesztése, amely önálló intézményi szintre emeli a tudomány népszerűsítését, a tudománykommunikációt.

Az Agroverzum több mint látogatóközpont, egyszerre ismeretterjesztő központ és tudományos játszóház.

Két szinten, 650 négyzetméteren várja látogatóit agrár- és természettudományos témájú, interaktív, állandó- és időszaki kiállításaival és a tematikához kapcsolódó, egyedi programjaival. Üzenete összecseng az Agrártudományi Kutatóközpont tudományos koncepciójában megfogalmazottakkal: "Milyen válaszokat tudnak adni az agrártudományok a klímaváltozás okozta gazdasági és társadalmi kihívásokra a mezőgazdaság területén?".

Az új élményközpont nem titkolt célja az is, hogy az agrártudományi pályára vonzza a fiatalokat, felvállalva egy nem-formális pályaorientációs szerepet. Az Agroverzum ugyanakkor turisztikai attrakció is egyben, hiszen egy jelentős vonzerejű kulturális és természeti örökségi környezetben, a Brunszvik-kastély parkjában valósult meg. Egyszerre teljesít természeti, tudományos és kulturális értékközvetítést.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyes fűfaj terjed, jelezze, aki találkozik vele

Új, veszélyes inváziós faj, a homoki prérifű hazai elterjedését vizsgálják az MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Az agresszív növény kiszorítja a hazai fajokat, és a legelő állatok sem fogyasztják.

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

343 milliárd forint támogatást fizettek ki 2019 első félévében

A NAIK AKI közzétette az agár- és vidékfejlesztési támogatások 2019. első félévi összegzését. Az első félévben az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatási összeg 84 -16 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között.

Veszélyben a vadgerlék

Németországban a kihalás veszélye fenyegeti az arrafelé ritkának számító vadgerléket, ezért a Német Természetvédelmi Szövetség 2020-ra az év madarának választotta - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Eszközhasználó disznók

A kutatók egy kritikusan veszélyeztetett disznófajtát, a Cebu szigeti disznót figyelték meg egy párizsi állatkertben, amikor észrevették, hogy a kondából több állat is fadarabok segítségével próbálta túrni a földet, hogy fészket építsen magának.

Elpusztult az első klónozott tehén

Szép kort élt meg a világ első klónozott tehene, Kaga, aki 21 évesen pusztult el Japán Ishikawa prefektúrájának állattenyésztési központjában – adta hírül a Kyodo News japán hírügynökség.