Back to top

Agroverzum: Tudományos Élményközpont Martonvásáron

Ünnepélyes keretek között adta át Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Lovász László, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA első tudományos ismeretterjesztő élményközpontját. A martonvásári Brunszvik-kastély kertjében lévő Agroverzumban a látogatók közérthető, interaktív formában ismerhetik meg a MTA Agrártudományi Kutatóközpont tudományos munkáját és eredményeit.

Az egészséges élelmiszerek alapanyagainak előállítása napjainkra innovatív kutatási eljárásokat igényel, amelyekhez kiváló és jól felkészült kutatókra, kutatóintézetekre és jól működő infrastruktúrára van szükség. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy a világot a 21. század olyan kihívások elé állítja, amelyekkel csak a tudomány eredményeire alapozva van esélyünk megküzdeni. Ezt szem előtt tartva döntött úgy a kormány 2015-ben, hogy 10 milliárd forintot  biztosít a martonvásári agrárinnovációs centrum (AIC projekt) kialakítására és a hozzá kapcsolódó agrárturisztikai fejlesztésekre.

Áder János köztársasági elnök az intézmény átadásakor hangsúlyozta, hogy itt, a Kárpát-medencében sokkal hamarabb érezzük a klímaváltozás hatásait, ezért az új körülmények közötti termelésre való felkészülés nem kizárólag a magyar gazdák jövőjéről, hanem összességében mindannyiunk életéről szól. – Martonvásáron a kutatóknak 15-20 évre előre kell gondolkodniuk, hiszen a most felmerült igényekre holnap még nem tudják megadni a választ, ehhez körültekintő, előrelátó, komoly tudást és tapasztalatokat felhalmozó munkára van szükség itt kutatóintézetben. Ezt a munkát nagy elkötelezettséggel végzik az itt dolgozók – mondta a köztársasági elnök.

Lovász László kiemelte, hogy  az MTA martonvásári agrárkutató intézetében ma is meghatározó kutatási tevékenység folyik, a martonvásári fajtákkal évi 130 milliárd forint értékű kalászos gabonát és kukoricát termelnek a magyar gazdák. Az elmúlt évben a hazai vetésterület 30 százalékán martonvásári búzafajtát vetettek, amivel piacvezetők voltak az országban.

Tvaly a talajtani és agrokémiai, intézetük precíziós szoftverére alapozott szaktanácsadásával mintegy 500 tonna nitrogénnel, 1000 tonna foszforral és 1200 tonna kénnel lehetett csökkenteni a műtrágya-felhasználást tavaly az országban - jegyezte meg az MTA elnöke.

A távlati terveik megvalósításához társadalmi támogatás is kell, ehhez pedig be kell mutatni a tevékenységüket. Ezt szolgálja a most átadott Agroverzum, ahol érdekes, interaktív kiállítással mutatják be a 21. század mezőgazdaságra ható kihívásait. A most átadott Agroverzum az MTA első olyan fejlesztése, amely önálló intézményi szintre emeli a tudomány népszerűsítését, a tudománykommunikációt.

Az Agroverzum több mint látogatóközpont, egyszerre ismeretterjesztő központ és tudományos játszóház.

Két szinten, 650 négyzetméteren várja látogatóit agrár- és természettudományos témájú, interaktív, állandó- és időszaki kiállításaival és a tematikához kapcsolódó, egyedi programjaival. Üzenete összecseng az Agrártudományi Kutatóközpont tudományos koncepciójában megfogalmazottakkal: "Milyen válaszokat tudnak adni az agrártudományok a klímaváltozás okozta gazdasági és társadalmi kihívásokra a mezőgazdaság területén?".

Az új élményközpont nem titkolt célja az is, hogy az agrártudományi pályára vonzza a fiatalokat, felvállalva egy nem-formális pályaorientációs szerepet. Az Agroverzum ugyanakkor turisztikai attrakció is egyben, hiszen egy jelentős vonzerejű kulturális és természeti örökségi környezetben, a Brunszvik-kastély parkjában valósult meg. Egyszerre teljesít természeti, tudományos és kulturális értékközvetítést.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Univerzális orosz robottraktor

Az oroszok bemutatták az első hazai gyártású vezető nélküli robottraktorukat. Az univerzális vezérlőrendszer bármilyen kombájnba, vagy traktorba beépíthető.

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

Bio-mezőgazdaság: differenciált fejlődés

A bioföldművelés és a biotermékek iránti kereslet világszerte bővül, de a termelési kedv erősödése földrészenként igen differenciált – mindenek előtt Európára és az Egyesült Államokra koncentrálódik. Az Organikus Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) szerint a világ országaiban bioélelmiszerekből elért forgalom 2017-ben 90 milliárd euró volt

Magyar befektetésből kaphatnak lendületet az agrárinnovációs startupok

A nemzetközi piacra lépés előtt álló hazai agrárstartupok mutatkoztak be befektetői alapok és agrárvállalatok szakembereinek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal rendezvényén.

Új lengyel bálaszállító pótkocsik uniós engedéllyel

Új bálaszállító mezőgazdasági pótkocsi gyártását kezdték meg Lengyelországban, a gyártó cég megszerezte az Európai Uniós forgalmazási engedélyt, így bármelyik uniós országban használhatók a pótkocsik.

A mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,3 százalékkal bővült tavaly

2018-ban a mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,3%-kal bővült, ezzel a GDP növekedéséhez (4,9%) 0,2 százalékponttal járult hozzá – áll a Központi Statisztikai Hivatal most megjelent, Magyarország, 2018 című összegző kiadványában.

Szárazságtűrő szőlőkkel a klímaváltozás ellen

Az Adelaide Egyetem borászai Ciprusról származó, szárazságtűrő szőlőfajtákat vizsgálnak. A cél az, hogy az egyre szárazodó ausztrál klímát is toleráló tőkéket találjanak.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.