0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A héten több mint 51 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A tervek szerint Budapesten, Pest, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek. Az esős és viszonylag meleg időjárás kifejezetten kedvez a szúnyogok fejlődésének.

A tenyészőhelyek száma hétről hétre emelkedik: a Szigetköz elárasztása, a tavak és folyók magasabb vízszintje, valamint

a milliószámra keletkező pocsolyák mind hozzájárulnak a szúnyogok számának növekedéséhez.

Az elmúlt napok szeles, esős időjárása miatt a múlt héten elmaradt a Szigetközben a kifejlett szúnyogok földi permetezése. Elvégezték ugyanakkor a Velencei-tó és a Tisza-tó területén a biológiai lárvagyérítést. Az elmaradt kezeléseket pótolva a Szigetközben ezen a héten már légi és földi permetezéssel is fellépnek a vérszívók ellen. Budapesten a III., IV., XIII., XXI., XXII., és XXIII. kerületben és a Csepel-sziget településein földi permetezést végeznek, míg Szolnok környékén légi és földi eljárásokat egyaránt alkalmaznak. A Szigetközben a Dunánál, Csongrád megyében pedig a Tisza mentén biológiai módszerrel lépnek fel a lárvák ellen, csökkentve ezzel a szúnyogok utánpótlását.

A biológiai módszer során egy baktérium által termelt fehérjét használnak, ezt juttatják a lárvák élőhelyén a vízbe. Ez az eljárás csak a szúnyoglárvákat pusztítja el.

A kifejlett szúnyogok ellen egy deltametrin nevű anyag permetezésével lépnek fel. Ezt a vegyszert olyan minimális mennyiségben juttatják ki, hogy az csak több ezerszeres dózisban jelentene veszélyt emberekre, háziállatokra. A vegyszer a szabadban néhány órán belül lebomlik, azt csak a települések belterületén, az esti és éjszakai órákban juttatják ki.

A héten több mint 51 ezer hektáron, 116 településen és hat budapesti kerület belterületén kezdik permetezni a kifejlett szúnyogokat. Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Forrás: BM OKF