0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megszaladtak a gabonaárak a chicagói terménytőzsdén

Egy éve a legmagasabb szintre emelkedett a kukorica jegyzése, de drágult a búza ára is kedd hajnalban a rossz időjárás miatt a chicagói terménytőzsdén (CBOT).

A drágulás már a múlt héten elkezdődött arra a hírre, hogy lassan halad az amerikai kukorica vetése. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) akkor azt közölte, hogy a kukoricaföldeknek csupán 49 százalékát vetették be. Ilyen rossz időarányos adatra még soha nem volt példa. A vetés késését a kedvezőtlen időjárással indokolta a minisztérium.

Kedden kora reggel 1,6 százalékkal emelkedett a kukorica jegyzése, mert a legfrissebb előrejelzések szerint jelentős esőzések várhatók a következő napokban és emiatt további lemaradás jöhet a vetésben.

A chicagói terménytőzsdén a kukorica legnagyobb forgalmú jegyzése kedd hajnalban vékánként (1 véka=36,35 liter) 1,6 százalékkal, 4,10-3/4 dollárra, tavaly május óta legmagasabb szintre drágult. A kukorica ára pénteken 3,7 százalékkal nőtt.

Emelkedett a búza jegyzése is, a pénteki 4,1 százalékos drágulás után kedd hajnalban további 1,7 százalékkal, 4,98 dollárra vékánként.

A CBOT hétfőn zárva volt.

Forrás: MTI-Eco