0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

140 éves a Kverneland

Az egykori ekegyárból longlinerré vált (széles mezőgép portfólióval rendelkező) mezőgépgyártó, amely néhány éve már a Kubota tulajdonában van, az idén ünnepli alapításának 140 éves évfordulóját.

A vállalkozást 1879-ben alapította Ole Gabriel Kverne­land a norvégiai Kverneland faluban, egy kovácsműhelyben. Kezdetben a helyi gazdáknak végzett szolgáltatásokat, majd lóvontatású ekék és fogasboronák gyártására specializálódott. 1894-től traktorokhoz is gyártottak ekéket. Az 1920-as években már évi 7000–8000 traktorvontatású ekét állítottak elő.

1955-től kezdődően 1983-ig több kisebb norvég, dán és holland mezőgazdasági gépgyárat vásároltak fel. Majd 1993-ban bekebelezték a dán Taarup szálastakarmány-betakarító gépeket gyártó vállalatot, amely ma is a Kverneland Group egyik fő gyártó bázisa. 1996 és 2010 között további cégek kerültek a Kverneland csoporthoz. Ekkor olvadt be az olasz Meletti Agricole, az Accord német pneumatikus vetőgépgyártó vállalkozás, a Silo Wolf, a holland Greenland Csoport, a német RAU, a Gregoire SA (amelyet később eladtak az SDF-nek), a Weenhouis hígtrágya technológiáiról ismert holland vállalkozás és a Gallignani olasz bálázókat gyártó cég is. 2010-ben Oroszországban, majd Kínában hoztak létre telephelyeket.

Ebben az időszakban a Kverneland volt a legnagyobb mezőgazdasági munkagépgyártó tömörülés a világon.

2012-ben jött a Kubota, és teljes mértékben felvásárolta a Kvernelandot. Azóta a gépeik kétcsatornás értékesítése zajlik. Az eredeti márkanéven és színekben is árulják a gépeket, de termékeik az egységes Kubota márka narancsszínében is piacra kerülnek.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/Traction 2019