Back to top

Drónok - jelenből a jövőbe

Az utóbbi időben országszerte egyre több konferenciát rendeznek a precíziós technológiákról, az agrárdigitalizációról, azonban a drónok működéséről, és azok üzemeltetéséről kevés rendezvényt tartanak. Jelenleg a technológiafejlesztés, a gyakorlati alkalmazás megelőzte a jogszabályalkotást, éppen ezért az ilyen nemkívánatos helyzeti zavaroknál, minél előbb tiszta helyzetet kell teremteni.

Fotó: Forgács Tibor
Emiatt azt várják a gazdálkodók, e modern technikát használók, hogy minél előbb olyan helyzetbe kerüljenek, hogy kihasználhassák azokat a lehetőségeket, amelyek egyébként rendelkezésre állnak – ezekkel a szavakkal kezdte köszöntőjét Gyuricza Csaba, a „Drónok a mezőgazdaságban” címmel május 28-án Gödöllőn rendezett konferencián és tanácskozáson. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatójának szavai szerint a technológiai újítások egyre több kérdést vetnek fel, amelyek megválaszolására hívta életre a NAIK ezt a konferenciát, hogy azok a szereplők, akik ebben érdekeltek, megvitathassák az ezzel kapcsolatos lehetőségeket.

Fotó: Forgács Tibor
„Ma már egyértelmű tény, hogy a dróntechnika feltartóztathatatlanul fejlődik és egyre jobban terjed.

Várhatóan 5-8 éven belül a drónok átveszik a földi gépek szerepét a növényvédelemben, és azon kívül is még számos területen, így a növényállapot-felvételezésben, a talajállapot vizsgálatában, és egyéb mezőgazdasági munkáknál is,

ennek köszönhetően évi 300-350 milliárd forinttal is növelhető a magyar agrárium kibocsátása a precíziós technológiák széles körű alkalmazásával. Ezzel a dróntechnológia kulcsszerepet tölthet be az elkövetkezendő időszakban – hangsúlyozta Gyuricza Csaba.

Fotó: Forgács Tibor
A NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének tanácsterme szinte a zsúfolásig megtelt, ugyanis rendkívül nagy az érdeklődés a gyakorlati szakemberek részéről, akik azért vettek részt ezen a konferencián, hogy tájékozódjanak az agrártárca, a légügyi hatóság, az élelmiszer-biztonsági hivatal, a kutatók és az intézet álláspontjáról a drónok üzemeltetésével kapcsolatban, hogy szervezett, szakértői keretek között kapjanak pontos információkat.

A konferencia résztvevői megismerhették a szaktárca álláspontját a permezetődrónok használatának lehetőségéről, az időjárási helyzet okozta nehézségek közötti használatáról és arról is értesülhettek a jelenlevő szakemberek, hogy

a drónok használatának elősegítése érdekében már elkezdődött a jogi szabályozás előkészítése, az Agrárminisztérium Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság, valamint a drónok üzemeltetésével foglalkozó szakértők és fejlesztőmérnökök segítségével.

Mint az a tanácskozáson is elhangzott ez a technológia olyan adatgyűjtést is lehetővé tesz, amely hozzájárul az engedélyezési feladat meggyorsításához.

Fotó: Forgács Tibor
Az Európai Uniós drónszabályozási koncepcióról, a permeteződrónok használatának feltételeiről, a légi növényvédelemről, valamint a drónokkal végezhető növénytáplálásról, a növényvédő szerekkel és termésnövelő-anyagokkal végzett kísérletek engedélyezéséről is szó esett a konferencián. A NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének a permeteződrónokkal kapcsolatos tevékenységét is megismerhették a rendezvény résztvevői, ezen kívül egy szabályozott cseppképzési (CDA) technológiát is bemutattak. A szakmai tanácskozást drónkiállítás, valamint az intézet laboratóriumában felállított gyermekrajz kiállítás zárta, melynek címe a „Drónok harca” volt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A földek emberei

A munka öröméből, hogy hasznot hajtunk, hogy szép, amit csinálunk, eleinte semmit sem vettem észre. Minden ridegnek látszott, koszos volt, szúrt és fájt. A deréktáj igazi veszélyzóna. Életem első igazi paprikaszedésén, amikor alig tízévesen megkaptam a felnőtteknek járó duplasort és az ezzel járó felelősséget (egy szem nem sok, annyi nem maradhatott száron), apám, beavatásul, gúnyt űzött belőlem.

Benedek Elek, a gazda

Idén ünnepeljük Benedek Elek (1859. szeptember 30–1929. augusztus 17.) születésének 160. évfordulóját. Kevesen tudják, hogy az elsősorban meseíróként számon tartott író a föld gyermeke, aki szülőfalujában mintagazdaságot hozott létre, több ezer fát ültetett, és a Madarak és fák napjának lelkes támogatója, terjesztője volt.

Az emlékezés mellett a mai termelőkről sem szabad megfeledkezni

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapját, szeptember 17-ét a földművesek emléknapjává nyilvánítja. Az erről szóló országgyűlési határozat indoklása szerint ezen a napon „arról a földműves-társadalomról emlékezünk meg, amely jó- és balsorsában egyaránt készen áll a haza szolgálatára”.

OMÉK, egy rendhagyó megzőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Ma van a Földművesek emléknapja

Az Országgyűlés tavaly valamennyi parlamenti frakció támogatásával megszavazta, hogy ezentúl minden év szeptember 17. a Földművesek Emléknapja legyen. Mi ezt a napot különösen fontosnak tartjuk, hiszen többek között nekik, a földműveseknek, ha úgy tetszik, a parasztoknak írjuk, szerkesztjük a lapot.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Vízválasztóhoz ért a magyar juhágazat

A következő 5 év vízválasztó lesz a magyar juhtenyésztésben, hiszen évtizedek óta alig, sőt visszafejlődő ágazatról beszélünk, amely nagyon távol esik az élvonalat képviselő országok juhtartóinak teljesítményétől. Ha most nem lépünk gyorsan és határozottan, akkor néhány éven belül nem lesz számottevő a magyar ágazat.

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Nagy csapás lesz a nitrogéntrágyák védővámja

Könnyen lehet, hogy nagy csapást mér Európa gazdálkodóira az Európai Bizottság a nitrogéntartalmú műtrágyákra kivetendő dömpingellenes védővámmal – figyelmeztet Cedric Benoist francia gazda, a gabonatermesztők nemzeti szövetségének elnökségi tagja.

Milyen Magyarország Legszebb Birtoka?

Gyümölcsös konténerekből összeállított, traktor húzta „kisvasúttal” jártuk be a Derecske határában található, madárcsicsergéstől hangos okoskertet, a Hajdú-bihari Bold Agro Kft. 110 hektáros alma- és 80 hektáros meggyültetvényét, amely az idén elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka címet.