Back to top

Drónok - jelenből a jövőbe

Az utóbbi időben országszerte egyre több konferenciát rendeznek a precíziós technológiákról, az agrárdigitalizációról, azonban a drónok működéséről, és azok üzemeltetéséről kevés rendezvényt tartanak. Jelenleg a technológiafejlesztés, a gyakorlati alkalmazás megelőzte a jogszabályalkotást, éppen ezért az ilyen nemkívánatos helyzeti zavaroknál, minél előbb tiszta helyzetet kell teremteni.

Fotó: Forgács Tibor
Emiatt azt várják a gazdálkodók, e modern technikát használók, hogy minél előbb olyan helyzetbe kerüljenek, hogy kihasználhassák azokat a lehetőségeket, amelyek egyébként rendelkezésre állnak – ezekkel a szavakkal kezdte köszöntőjét Gyuricza Csaba, a „Drónok a mezőgazdaságban” címmel május 28-án Gödöllőn rendezett konferencián és tanácskozáson. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatójának szavai szerint a technológiai újítások egyre több kérdést vetnek fel, amelyek megválaszolására hívta életre a NAIK ezt a konferenciát, hogy azok a szereplők, akik ebben érdekeltek, megvitathassák az ezzel kapcsolatos lehetőségeket.

Fotó: Forgács Tibor
„Ma már egyértelmű tény, hogy a dróntechnika feltartóztathatatlanul fejlődik és egyre jobban terjed.

Várhatóan 5-8 éven belül a drónok átveszik a földi gépek szerepét a növényvédelemben, és azon kívül is még számos területen, így a növényállapot-felvételezésben, a talajállapot vizsgálatában, és egyéb mezőgazdasági munkáknál is,

ennek köszönhetően évi 300-350 milliárd forinttal is növelhető a magyar agrárium kibocsátása a precíziós technológiák széles körű alkalmazásával. Ezzel a dróntechnológia kulcsszerepet tölthet be az elkövetkezendő időszakban – hangsúlyozta Gyuricza Csaba.

Fotó: Forgács Tibor
A NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének tanácsterme szinte a zsúfolásig megtelt, ugyanis rendkívül nagy az érdeklődés a gyakorlati szakemberek részéről, akik azért vettek részt ezen a konferencián, hogy tájékozódjanak az agrártárca, a légügyi hatóság, az élelmiszer-biztonsági hivatal, a kutatók és az intézet álláspontjáról a drónok üzemeltetésével kapcsolatban, hogy szervezett, szakértői keretek között kapjanak pontos információkat.

A konferencia résztvevői megismerhették a szaktárca álláspontját a permezetődrónok használatának lehetőségéről, az időjárási helyzet okozta nehézségek közötti használatáról és arról is értesülhettek a jelenlevő szakemberek, hogy

a drónok használatának elősegítése érdekében már elkezdődött a jogi szabályozás előkészítése, az Agrárminisztérium Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság, valamint a drónok üzemeltetésével foglalkozó szakértők és fejlesztőmérnökök segítségével.

Mint az a tanácskozáson is elhangzott ez a technológia olyan adatgyűjtést is lehetővé tesz, amely hozzájárul az engedélyezési feladat meggyorsításához.

Fotó: Forgács Tibor
Az Európai Uniós drónszabályozási koncepcióról, a permeteződrónok használatának feltételeiről, a légi növényvédelemről, valamint a drónokkal végezhető növénytáplálásról, a növényvédő szerekkel és termésnövelő-anyagokkal végzett kísérletek engedélyezéséről is szó esett a konferencián. A NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének a permeteződrónokkal kapcsolatos tevékenységét is megismerhették a rendezvény résztvevői, ezen kívül egy szabályozott cseppképzési (CDA) technológiát is bemutattak. A szakmai tanácskozást drónkiállítás, valamint az intézet laboratóriumában felállított gyermekrajz kiállítás zárta, melynek címe a „Drónok harca” volt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelölés és zárjegy nélküli a pálinkákat talált a Nébih

Egy budapesti, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kiskereskedelmi egységben 24 palack jelöletlen pálinkát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból.

Méhészek figyelem: változtak a méhtartás regisztrálására vonatkozó előírások

A méhtartókat is érinti a Tenyészet Információs Rendszerre (TIR) vonatkozó jogszabályi környezet módosulása. A 2018 végén hatályba lépett előírások értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási hely tartozhat, vagyis minden egyes tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően saját azonosítót kap.

Rekordot döntött a BAUMA

A Münchenben kétévente megrendezett építőipari gépkiállítás az idén minden rekordot megdöntött. A kiállítók 63 országból érkeztek, és összesen 3800 négyzetméteren mutatták be újdonságaikat. Ezzel a világ legnagyobb építőiparigép-seregszemléjét 620 ezren tekintették meg.

„Ha kijön a matek, bele kell vágni”

Alapvető érdek az uniós támogatási rendszer minél kedvezőbb feltételek és összegek melletti fennmaradása, de az ezt övező bizonytalanság dacára sem javasolja a jól megtervezett beruházások halogatását Takáts Zsolt.

Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt

Az Agrárminisztérium, az időjárási előrejelzések ismeretében, az extrém hőségre való tekintettel, 2019. június 21-től további utasításig – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét megtiltja a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását.

Robotizált magyar tarka: szakmai nap Dunaharasztiban

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete idei szakmai napját Ficsor Árpád dunaharaszti gazdaságában szervezte meg. A rendezvényre, mely a biogazdálkodástól a robotfejésen át a sajtkészítésig igen széles témát ölelt át, meghívták Nagy István agrárminisztert is.

Gépi gyomirtás szőlőben

Hagyományteremtő céllal rendezett gépbemutatót Rádpusztán a Viticoop Kft. Több gépgyártó és -forgalmazó céget hívtak meg, hogy bemutassák a sorművelő berendezéseiket a VitiTech 2019-nek nevezett rendezvényen. Részt vett rajta a Kertcenter, a DAP Kft., a Győri Agroker Zrt., a KITE Zrt., a Meződepo, Vektor Holding Kft. és a Két-Kata Kft.

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Kubota-Buhler együttműködés traktorfejlesztésre

A Kubota, amely a világ harmadik legnagyobb multinacionális mezőgépipari konszernje, megállapodást kötött, a 80 százalékban az orosz Rosztszelmas tulajdonában lévő Buhler Industries Inc. kanadai vállalkozással.