Legmagasabb hozam mérsékelt, azaz kb. 21 nappali és 18 Celsius-fokos éjszakai, hőmérsékleten érhető el. Ezen a hőmérsékleten és megfelelő nappalhosszúság mellett, egy fehérje [SELF-PRUNING 6A (SP6A)] képződik, amely indukálja a gumók kialakulását. A Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) biokémikusai felfedezték, hogy
Alacsony hőmérsékleten ez az RNS inkatív. Amikor a hőmérséklet emelkedni kezd, az RNS gátolja az SP6A képződését, és ezzel a gumók kialakulását.
A kutatás második fázisában a biokémikusok olyan növényt hoztak létre, amelyben ezt a kis-RNS-t deaktiválták, és a növényeket magas hőmérsékleten tartották az üvegházban.
Az eredmények szerint, ezek a növények még 29 fokos nappali és 27 fokos éjszakai hőmérséklet mellett is jó minőségű gumókat neveltek.